«Hvordan være en lyttende kollega som stiller opp for andre når det er noe som butter imot?»

– Hei, har du et par minutter? Du nøler litt og kjenner et lite sug i magen. Et par minutter blir fort til ganske mange flere. Du har egentlig hodet fylt med egne gjøremål. Noen venter på at du skal bli ferdig med en oppgave.  Og du ønsker samtidig å være en god kollega eller leder. Hva gjør du?

Hvordan skal du få alt til å gå rundt? Hvor lenge skal du lytte til en student eller kollega som kanskje snakker om samme tema om og om igjen uten å komme videre i sin egen indre samtale? Her er noen konkrete råd som kanskje kan være til nytte.

Du kan for eksempel starte med å si: «Jeg kan gjerne ta en kort prat. «Men hva ønsker du å få ut av denne samtalen»?

Dette tvinger din samtalepartner til å verbalisere hva han/hun tenker. Bare dét er ganske lurt fordi det gir deg en mulighet for å vurdere om samtalen vil ta noen minutter, eller om du skal invitere til en lengre samtale til et annet tidspunkt. Det er viktig at et konkret tidspunkt avtales med en gang, ellers kan den som ber om en prat oppleve det som en avvisning.

Du er opptatt av å være en god kollega som andre kan stole på, en som lytter og som stiller opp for andre når det er noe som butter imot. En fremgangsmåte for å hjelpe kollegaen eller studenten med å konkretisere det som er vanskelig, kan være å stille noen veiledende spørsmål.

Hvordan ser din situasjon ut i dag? Hva er du fornøyd med? Hva funker? Hva funker ikke? Hva er greia? På den måten kan du gjennom samtalen bidra til å ta ”ned” noe som kan virke voldsomt og uoverkommelig til å bli noe konkret, håndfast og løsbart.

Okei, du er misfornøyd med lønna, strøk på eksamen, vil videreutvikle deg, vurderer å søke ny jobb eller starte for deg selv. Hva er dine muligheter? Ditt handlingsrom? Hva kan du faktisk påvirke? Hva kan du gjøre noe med?

På denne måten stiller du åpne spørsmål – altså ikke spørsmål som besvares med ja/nei, men spørsmål hvor din kollega må utdype og kanskje tenke over saken en gang til. Ofte er den beste støtte å bidra til at medmennesker får hjelp til å rydde i det som oppleves vanskelig og ”tenk gjennom tengan en gang te”, som Terje Nilsen så lyrisk har beskrevet det i visa om den vakre stranda Mjelle utenfor Bodø.

Tro det eller ei, jo mer du bruker modellen, desto bedre vil du oppleve at den funker.

Lykke til og fortell meg gjerne om dine erfaringer.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.