Stor glede hos både Solveig Grøn og kollegene hennes etter at Grøn nylig mottok prisen som Årets sykepleier i Troms og Finnmark. Helt til venstre står enhetsleder Anna Mohn Sneve. Foto: Per-Chjristian Johansen

Hylles som Årets sykepleier

Stor glede hos både Solveig Grøn og kollegene hennes etter at Grøn nylig mottok prisen som Årets sykepleier i Troms og Finnmark. Helt til venstre står enhetsleder Anna Mohn Sneve. Foto: Per-Chjristian Johansen

- Vi er så stolte! Det fastslår kollegene ved gastrokirurgiske sengepost, og gleder seg over Solveig Grøn (67) som har mottatt Norsk sykepleierforbunds pris som Årets sykepleier i Troms og Finnmark.

– Det var overraskende. Og gledelig. Jeg setter pris på litt heder, men jeg skjønner ikke helt hvorfor. Jeg føler meg ikke spesiell, sier Grøn selv, kledelig beskjedent.

Fylkesleder i Norsk sykepleierforbund Lena Røsæg Olsen (til venstre) delte ut prisen til Solveig Grøn nylig. Foto: Privat

Honnør til sykepleiere på post

Skal vi tro enhetsleder Anna Mohn Sneve, er det imidlertid ikke vanskelig å forstå hvorfor Solveig fikk prisen på en fagpolitisk konferanse i regi av Norsk sykepleierforbund i Troms og Finnmark tidligere denne måneden.

– Hun har vært sykepleier ved UNN siden 1979, og det må være unikt i sykehusets historie. Solveig er en stor ressurs for både pasienter og kolleger, og et stort forbilde for oss alle, sier Sneve.

– Prisen tar jeg som en honnør til alle sykepleiere som jobber på postplan, sier Solveig Grøn, og viser til alle som gjør en uvurderlig og viktig jobb «på gulvet».

Brenner for stomipasienter

Ved gastrokirurgisk sengepost UNN Tromsø er det mange stomipasienter som behandles. Det vil si pasienter som har fått utlagt tarm. Mange av dem blir operert som følge av kreftsykdom, og trenger hjelp til oppfølging etter operasjon.

Grøn tok selv spesialistutdanning som kreftsykepleier i 1996, og har hatt en viktig rolle ved poliklinikken som følger opp stomipasienter ved UNN.

Solveig Grøn jobber med stomipasienter, og viser her frem en stomipose som benyttes av de som får utlagt tarm - ofte i forbindelse med kreftsykdom. Foto: Per-Christian Johansen

– Disse pasientene har stort behov for oppfølging, spesielt de første ukene etter operasjon. Så det er viktig å være oppdatert på fagområdet, sier Grøn.

I nominasjonen for kåringen fremgår det følgende:

«Solveig er en person som alltid stiller opp. Hennes brennende engasjement gjør at hun aldri sier nei. Hun bistår og motiverer andre faggrupper med sin kompetanse og kunnskap. Hun er med på å legge til rette for at helsepersonell skal føle mestring i det de gjør. Hun er ydmyk og setter seg aldri fremst eller tar æren for noe selv. I arbeidshverdagen tar hun opp etiske og faglige spørsmål som diskuteres i personalgruppen».

Vil ikke slutte enda

I en alder av 67 år, og etter 42 år i jobb som sykepleier ved UNN, er spørsmålet hvor lenge hun tenker å holde ut?

– Jeg har sagt at jeg tar ett år av gangen. Så innen mai neste år, må jeg bestemme meg på nytt. Men foreløpig har jeg ingen planer om å slutte. Det som driver meg, er at jeg synes dette er en veldig viktig jobb for mange pasienter, sier Grøn.

– Vi håper hun holder ut lenge. Den dagen Solveig slutter, blir det et stort tomrom å fylle, sier Anna Mohn Sneve.

LES OGSÅ: Ann Harriet kåret til Årets arbeidsgiver (2020)

 

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.