I budkrig med cruiseskip

UNN Åsgård har cirka 1.000 gamle brannmeldere installert i sløyfer rundt på sykehuset. Hvis en av dem blir skadet og må byttes ut, må sykehuset av og til ut i «budkrig» på internett.

Røykvarsler brannmelder åsgård
Disse brannmelderne er det mange av på Åsgård, og de er vanskelig å få tak i når byttebehov melder seg. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress
De gamle brannmelderne ble trolig installert en gang på tidlig 1990-tallet, og nå er de for lengst gått ut av produksjon. Dermed begynner det å bli rimelig komplisert å erstatte de som ødelegges eller slutter å virke.

‒ Vi bestiller jevnlig fra våre leverandører for å ha på lager og minimere «nedetid» når noe går i stykker. Akkurat disse brannmelderne virker det som om en del cruiseskip fortsatt bruker, og disse har vel litt andre økonomiske muskler enn oss. I alle fall kan en enkelt av disse brannmelderne fort koste mellom 5.000 og 8.000 kroner per stykk, forteller driftskoordinator Vidar Daljord.

Han kan ikke bare erstatte en gammel brannmelder med en ny. Da må samtlige meldere i samme sløyfe byttes ut. Og totalsummen kan da bli betydelig, i bygg som kanskje skal rives snart. Dermed er det fortsatt rundt 1.000 slike brannmeldere i drift på sykehuset.

‒ Vi ble nødt til å bytte ut alle melderne som gikk i sløyfe på alderspsykiatrisk sengepost. Det kosta nesten 200.000 kroner. Vi måtte også sitte brannvakt i de ukene som utskiftingen pågikk, forteller Daljord.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.