Imponert Mohn bevilger ny operasjonsrobot
Bergenser og Tromsø-venn Trond Mohn har igjen tatt på seg spanderbuksene. Nå får UNN en ekstra, og mer moderne operasjonsrobot som i første rekke kreftpasienter vil nyte godt av.
Denne gangen var det kirurgene som benytter operasjonsrobot som ble velsignet. Den første roboten av merket Intuitiv da Vinci kjøpte UNN i 2012. Denne har siden blitt benyttet til operasjoner av stadig flere pasientgrupper med kreft. Blant annet tarmkreft, prostatakreft og den senere tid også hode-/halskreft.
Nye muligheter
Med mulighet til å utvide operasjonskapasiteten i forbindelse med den nye A-fløya, teknologisk utvikling og forbedring av operasjonsroboten de siste årene, et stadig økende antall kreftpasienter og at robotteknologien gjør det enklere for kirurgene å utføre krevende operasjoner, så har ønsket vært å anskaffe en ekstra robot ved UNN Tromsø.
Nå sørger altså Trond Mohn for at denne blir kjøpt og trolig er på plass til den offisielle åpningen av A-fløya 1. juni.
– Det er bare å bestille. Hvor lang leveringstid er det snakk om, spurte en nysgjerrige Mohn om i forbindelse med ukens besøk.
Dyktig fagmiljø
Da hadde han både fått en omvisning i det nye PET-senteret, samt på dagkirurgen der den ny roboten – beregnet til 25 millioner kroner – skal installeres. I tillegg hadde han gjennom foredrag latt seg imponere av jobben og utviklingen en rekke av UNNs kirurger har bidratt til de siste årene.
De fortalte om nytten en operasjonsrobot gjør, og behovet for å hjelpe stadig flere kreftpasienter fra hele landsdelen. Bruk av robot til operasjon av pasienter med hode-/halskreft, er UNN faktisk de eneste i Norge som benytter. Og det med gode erfaringer.
– Vi startet opp i november 2016, og opererte åtte pasienter før årsskiftet. I 2017 brukte vi robotkirurgi på 28 pasienter på de 15 operasjonsdagene vi disponerte. For veien videre har vi stipulert et behov på rundt 40 pasienter årlig. For utvalgte pasienter vil robotkirurgi være mer presis og mye mer skånsom enn åpen kirurgi, forteller kirurg Oddveig Rikardsen.
– Hvorfor har de ikke startet med dette i Bergen også, skyter Trond Mohn inn.
– Det vil absolutt være en fordel dersom kompetanse kan deles rundt i landet, legger han til.
Bergenseren synes arbeidet som gjøres ved UNN, og den utviklingen og de mulighetene som vil følge som en konsekvens av de nye byggene i Breivika, er oppløftende for pasientene i fremtiden.
– Det ser flott ut. Jeg har vært her før, og kommer tilbake til åpningen 1. juni, lover Mohn, som nærmest er fadder for PET-senteret, der han la ned grunnsteinen i 2016.
– Tusen takk!
– Det er fantastisk det Trond Mohn bidrar med. Det er bare å takke, sier gastrokirurg og nylig påtroppet klinikksjef Rolv-Ole Lindsetmo i Kirurgi,- kreft og kvinnehelseklinikken.
Totalt gjøres det omtrent 300 robotassisterte operasjoner ved UNN Tromsø årlig. Men en ny ekstra robot på plass, vil flere pasientgrupper få tilbud om robotassistert kirurgi.
– Jeg er imponert over jobben UNNs kirurger gjør med å utvikle robotkirurgien, og svært takknemlig for at Mohn nå bidrar raust til å understøtte denne utviklingen. Det betyr mye for både pasientene og fagmiljøene, sier administrerende direktør Tor Ingebrigtsen ved UNN.
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.