Ambulansefagarbeiderne Charles Aune-Lundberg, Kristina Simonsen og Maja Louise Lauritsen fikk i midten av desember se første episode av "113". Og de likte det de så. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Her er UNNs nye tv-stjerner

Ambulansefagarbeiderne Charles Aune-Lundberg, Kristina Simonsen og Maja Louise Lauritsen fikk i midten av desember se første episode av "113". Og de likte det de så. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Charles, Kristina og Maja Louise er tre av de mange UNN-ansatte som dukker opp på tv-skjermer over hele landet når dokumentarserien «113» starter på NRK 1. januar.

«113»
  • Dokumentarserie over ti episoder, produsert av NRK.
  • Serien følger ambulansefagarbeidere, leger, redningsmenn, helikopterpiloter, akuttsykepleiere og AMK-operatører ved UNN.
  • Første episode sendes tirsdag 1. januar klokka 21.15 på NRK1, de etterfølgende episodene sendes søndager.
  • Les mer om serien her.
Maja Louise Lauritsen (til høyre) blir snart å se i dokumentarserien "113" på NRK. Her sammen med kollega Maja Oskal. Foto: NRK
Til tross for sin unge alder har ambulansefagarbeider Kristina Simonsen rukket å oppleve mange sjelsettende møter med mennesker i nød. Foto: Marius Fiskum, NRK
Charles Aune-Lundberg har lang erfaring som ambulansefagarbeider. Nå gleder han seg til hele Norge får se hvordan han og kollegene jobber. Foto: NRK
Gjennom ti episoder skal tv-publikum få være med på en rekke akuttmedisinske utrykninger i nord, både i bilambulanse fra Tromsø og Finnsnes, men også i ambulansehelikopteret. NRK har også filma inne fra AMK-sentralen i Tromsø, der utrykningene koordineres.

Maja Louise Lauritsen er en av ambulansefagarbeiderne seerne får stifte bekjentskap med allerede i den første episoden, som sendes på NRK1 1. januar klokka 21.15.

– Jeg husker vi var veldig spent på hvordan det skulle bli å ha NRK-folk på slep mens vi utførte jobben vår. Men det gikk greit, vi ble fort vant til at de var med, og vi jobba som om de ikke var der, sier Lauritsen, som har jobba som ambulansefagarbeider i fem år.

Her kan du se en smakebit fra serien

Uvant å se seg selv

Alle som har vært med i serien – både ansatte, pasienter og pårørende – har fått se gjennom de delene av episodene de selv er involvert i. I tillegg har mange UNN-ansatte sett hele episode 1.

– Det er selvsagt uvant å se seg selv i en tv-serie, men jeg syns NRK har laga dette på en veldig fin og profesjonell måte. Jeg likte det jeg så, og jeg syns det er fint at alle nå kan få et innblikk i den jobben vi gjør. Normalt vet jo ikke folk hva vi egentlig driver med, mange tror at vi fortsatt bare er ambulansesjåfører, forteller Maja Louise Lauritsen.

Charles Aune-Lundberg har jobba som ambulansefagarbeidere på UNN siden 1996. Han er ikke med i den første episoden, men har fått se opptakene han selv er med i.

– Det jeg har sett av meg selv er veldig gjenkjennbart. Men jeg gleder meg til å se hele serien, og tenker at det er viktig at folk får dette innblikket i den offentlige akuttmedisinske tjenesten. Det som kommer fram i media til daglig er bare en liten del av alt vi driver med, denne serien vil gi publikum et mye bredere bilde av jobben vi gjør, sier Aune-Lundberg.

Grundig jobb

Opptakene til «113» ble gjort i vinteren/våren 2018, men planlegginga av serien starta allerede sommeren 2017. Det ble gjort en svært grundig jobb før opptakene starta, blant annet måtte det avklares hvordan man skulle gjøre det med samtykke fra både pasienter, pårørende og ansatte. Alle som er involvert i serien har godkjent at klippene kan brukes, og NRK har gått mange runder med alle pasientene i redigeringsfasen.

Anita Schumacher, påtroppende administrerende direktør ved UNN, ser på «113» som en mulighet for helseforetaket til å vise fram en attraktiv arbeidsplass gjennom reelle historier og flinke fagfolk.

– Denne serien vil bidra til å forsterke befolkningens tillit til UNN og sykehusets rolle som helsefaglig spydspiss i nord. Det er også en vesentlig folkeopplysning knytta til en slik serie.

LES OGSÅ: UNN først i Norge med å starte sepsisbehandling i ambulansene.

Premiére 1. januar

Tirsdag 1. januar 2019 sendes altså første episode på NRK1. Deretter vil de ni påfølgende episodene sendes på søndager utover vinteren. Ambulansefagarbeider Kristina Simonsen er spent på mottakelsen.

– Vi vet ikke helt hva vi går til, men ser ikke bort fra at det kan bli litt styr mens serien sendes. Men folk får mene det de vil, vi er trygg på at det er høy kvalitet på den jobben vi gjør, og så håper vi folk vil like det de ser.

Avdelingsleder for ambulanseavdelinga i UNN, Per-Øivind Sørgård, er stolt over å få vise fram hverdagen til avdelinga og samarbeidende enheter.

– Det gjøres mye flott arbeid av våre ansatte, og i denne serien stiller de opp og viser seg fram for hele Norge. Det folk flest forbinder med en ambulanse, er blålys og akutte hendelser. Men her viser vi at hverdagen er så mye mer. Omsorg og ivaretakelse av alle pasienter som blir behandlet i ambulansen er viktig uansett sykdom eller skade.

– Like viktig er det å få vist hele den akuttmedisinske kjeden. Fra noen ringer 113 og kommer i kontakt med AMK, til de hentes med ambulanse, ofte kjøres innom primærhelsetjenesten hos fastlege eller legevakt, og til sist kanskje fraktes med luftambulansen til akuttmottaket på sykehusene våre. Alle er en del av en sammenhengende kjede som er der til det beste for pasientene, sier Sørgård.

I tillegg til NRK1 blir dokumentarserien tilgjengelig i NRKs nettspiller

«113»
  • Dokumentarserie over ti episoder, produsert av NRK.
  • Serien følger ambulansefagarbeidere, leger, redningsmenn, helikopterpiloter, akuttsykepleiere og AMK-operatører ved UNN.
  • Første episode sendes tirsdag 1. januar klokka 21.15 på NRK1, de etterfølgende episodene sendes søndager.
  • Les mer om serien her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.