VR slokkekurs Åsgård Henriette Moen Svane Renate Olaisen Johannes Hermansen web

Slokker brann i virtuell virkelighet: Henriette Moen Svane, Renate Olaisen og Johannes Hermansen er blant de Åsgård-ansatte som nå har gjennomført UNNs nye VR-slokkekurs - uten å måtte forlate arbeidsplassen. Foto: Solveig Jacobsen

Innovativ VR-løsning blir standard metode

VR slokkekurs Åsgård Henriette Moen Svane Renate Olaisen Johannes Hermansen web
Les mer
Slokker brann i virtuell virkelighet: Henriette Moen Svane, Renate Olaisen og Johannes Hermansen er blant de Åsgård-ansatte som nå har gjennomført UNNs nye VR-slokkekurs - uten å måtte forlate arbeidsplassen. Foto: Solveig Jacobsen

Brannslokkingskurs med VR-briller blir nå måten vi gjør det på i UNN. «Lærerikt, gøy og realistisk» er noen av tilbakemeldingene fra UNN Åsgård, hvor drøyt 170 medarbeidere nylig gjennomførte slokkekurs «med hodet i VR og hendene i virkeligheten».

VR slokkekurs Åsgård Henriette Moen Svane Arve Åsmundseth web
Les mer
Henriette Moen Svane slokker flammer høyt oppe i det virtuelle pasientrommet. Arve Aasmundseth fra leverandøren gir instrukser og støtte underveis. Foto: Solveig Jacobsen
Hittil har brannslokkingskurs vært ensbetydende med fysisk oppmøte på øvingsfelt utenfor sykehuset. Transport, køståing og påkledning av verneutstyr har tatt mye tid, slik at et slokkekurs gjerne kunne ta flere timer. UNN tar nå et steg inn i framtiden, og går over til slokkekurs i virtuell virkelighet (VR). Nylig var det UNN Åsgårds tur.

Tilpasset og effektivt

VR-basert slokkekurs gir to viktige fordeler:

1) Scenariene tilpasses hverdagen på sykehuset. De som jobber klinisk vil for eksempel se et brennende pasientrom i brillene, og får dermed en mer realistisk øving.

2) Treninga gjennomføres der folk jobber, og tar derfor mye kortere tid.

– Dette er veldig mye mer fleksibelt enn sånn som vi hadde det tidligere, hvor vi sendte hele puljer av gårde til et eksternt øvingssted. Nå kjører vi kurset på rundt 20 minutter, og det blir lettere for ledere å koordinere og slippe å bemanne opp. Vi sparer rett og slett verdifull tid for våre dyktige ansatte, og får samme læringsutbytte som før, forklarer brann- og sikkerhetsrådgiver Sondre Finjord Jensen.

Mer realistisk – og artigere!

Øvelsen foregår ved at du tar på VR-brillene, og opplever å være inne i et pasientrom der det begynner å brenne. I hendene får du et fysisk slokkeapparat eller en brannslange med normal vekt og størrelse. Når du trykker på apparatet eller slangen, reagerer det i VR-verdenen på samme måte som det ville gjort i virkeligheten. Slokkeapparatet blir også tomt etter hvert som du bruker det, og røykbildet og brannen utvikler seg realistisk underveis i øvelsen.

Henriette Moen Svane, Renate Olaisen og Johannes Hermansen er psykiatriske sykepleiere ved UNN Åsgård. De og fikk testet både pulverapparat og vannslange flere ganger.

VR slokkekurs Åsgård Renate Olaisen Arve Aasmundseth
Les mer
Med VR-briller på er det greit å få en støttende hånd i den fysiske virkeligheten. Her ser vi Renate Olaisen i aksjon. Foto: Solveig Jacobsen

Hvordan var det å trene med VR-briller?

– Mer realistisk og artigere enn vanlig slokkekurs, som ofte kan bli litt tørt, sier Renate.

– Det er gøy å leke litt, smiler Johannes.

– Det er viktig å ha en sånn øvelse. Jeg har aldri brukt VR-briller før, det var morsomt! Og så slipper man å reise noe sted. Dette er like effektivt og enda bedre – du får gjort det du skal og trent på det du skal, konstaterer Henriette.

Sondre Finjord Jensen bekrefter inntrykket vi får fra sykepleierne.

– Så langt har vi fått veldig gode tilbakemeldinger. Mange var kanskje i utgangspunktet litt skeptiske til VR, men når de får på seg brillene og tester det, så oppleves det veldig nyttig og bra, forteller han.

Et rom og en stikkontakt er alt som trengs

Kurset gjennomføres under veiledning fra Arve Aasmundseth, gründer og daglig leder i firmaet Real Training, som leverer den tekniske løsningen for UNN de neste fire årene.

– Vi trenger bare et rom på minimum 4×4 meter og en stikkontakt, så kan vi kjøre øvelse, sier han.

Når deltakerne har fått brillene på, er Arve der og veileder og instruerer. Alle får øve minst tre ganger hver, og jobber både med slokketeknikk og egensikkerhet. Han forklarer:

VR slokkekurs Åsgård Arve Åsmundseth og Sondre Finjord Jensen web
Les mer
Alle UNN-ansatte skal etter hvert gjennomføre VR-kurset, ledet av Arve Aasmundseth og Sondre Finjord Jensen. Foto: Solveig Jacobsen
– Først lærer du å bruke slokkeutstyret på et tidlig stadium i brannen, hvor alle klarer å slukke på under 10 sekunder. Så flytter vi deg lenger inn i brannforløpet, hvor det handler mer om slokketeknikk. Enda litt senere vil du ha tømt apparatet, som kun varer i 15-20 sekunder. Da handler det om egen sikkerhet, og du må rygge ut, lukke døra og vente på brannvesenet.

I det brennende pasientrommet kan man også se røyken spre seg raskt.

– Jeg tror det er ekstremt viktig at deltakerne også opplever røykfylling i rom. I stedet for at det blir noe abstrakt som jeg bare sier, så opplever du faktisk at det blir svart rundt hodet ditt. Det er en livsfarlig sone, hvor kun røykdykkere skal være, understreker Arve.

VR-slokking kommer til et rom nært deg

Alle ansatte vil etter hvert få informasjon om tildelt tid og sted for VR-brannslokking. Det varierer litt om man organiserer det per etasje, bygg eller avdeling, alt etter hva som er mest praktisk. Kurset har en kort teoridel først, men alle bør også ha tatt UNNs e-læringskurs i grunnleggende brannvern før de gjennomfører VR-slokkekurset. I tillegg skal det som tidligere gjennomføres brannøvelser i avdelingene.

Til nå har UNN Longyearbyen, UNN Harstad og altså UNN Åsgård gjennomført VR-slokking.

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.