Han har behandlet pasienter etter både dramatiske ulykker og isbjørnangrep, og hatt intense naturopplevelser som kommer til å vare livet ut. Nå trekker Aksel Bilicz seg tilbake fra sjefsstolen på sykehuset i Longyearbyen. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN

Isbjørndrama, ulykker og vakre polarnetter

Han har behandlet pasienter etter både dramatiske ulykker og isbjørnangrep, og hatt intense naturopplevelser som kommer til å vare livet ut. Nå trekker Aksel Bilicz seg tilbake fra sjefsstolen på sykehuset i Longyearbyen. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN

Han har jobbet på verdens nordligste sykehus siden 2004, og vært leder de seks siste årene. Nå er Aksel Bilicz klar til å sende stafettpinnen videre.

– Jeg hadde hatt lyst til å jobbe på Svalbard i mange år, og heldigvis hadde jeg en velvillig arbeidsgiver som ga meg to års permisjon. Men jeg hadde bedt om muligheten til å komme tilbake etter ett år hvis jeg ikke takla mørketida, forteller han fra Longyearbyen, der vintermørket er i gang med å senke seg for 13. gang siden han dro nordover første gang.

Bilicz, som tidligere i år ledet markeringen av 100 års sykehusdrift i Longyearbyen, klarte seg med andre ord godt gjennom mørketida på øyriket under Nordpolen. Og det tok ikke mer enn et lite år før han for alvor kjente at han var hjemme igjen når flyet landet etter en tur på fastlandet.

– Mørketida er, eller var i alle fall de første årene, ei rolig tid. Det er en egen stemning i byen, og jeg finner glede i å gå ut midt på dagen og oppleve at det er helt mørkt. Dessuten fikk jeg venner som drev med revefangst i desember og januar, og vi dro ut og røkta revefeller i mørket. Det er en helt fantastisk opplevelse når det er stjerneklart og månelyst. Vi kjørte også snøskuter helt opp til nordspissen et år i mai. Bare den turen har vært grunn nok til å være på Svalbard.

Isbjørnangrep

Sykehuset ligger idyllisk plassert under "Sukkertoppen" i Longyearbyen. Foto: Jan Fredrik Frantzen
Det er ingen hemmelighet at Svalbard med sin storslåtte natur er et mekka for både turliv og turisme, noe den voldsomme turistøkninga de siste årene vitner om. Men den polare vinteren kan være brutal, og isbjørnen er et rovdyr du ikke kan ignorere når du er på tur utenfor Longyearbyen. Aksel har sett sin andel av med turister som har blitt skadd av bjørn.

– Vi hadde ei isbjørnulykke oppe på Nordaustlandet i 2009. Det var om sommeren, og jeg husker at telefonen ringte ved lunsjtider. Det var fra et satellittnummer, og han som ringte fortalte at kompisen var tatt av isbjørn og hadde blitt dratt ut av teltet.

 SE VIDEO: Polar bear attacks and darkness: inside a hospital at the top of the world

Aksel og en ortoped fra sykehuset dro med en gang ut med helikopteret til Sysselmannen. De fikk mannen under behandling etter drøyt to timer.

– Men det var en ting jeg glemte å spørre om da han ringte, og det var om bjørnen var der enda. Det er jo ganske viktig å vite når vi kommer opp med helikopter, humrer han.

Men bjørnen var allerede skutt, og han som ble angrepet fikk den behandlinga han trengte på sykehuset inne i Longyearbyen. Like godt endte det ikke i 2011, da en engelsk gutt ble drept av bjørn innerst i Tempelfjorden, rundt fem mil fra Longyearbyen.

Støtte fra Tromsø

Bilicz forteller at de i snitt opplever én dramatisk hendelse hvert år. I april gikk et skuterfølge gjennom isen og én person omkom, og nylig styrtet et russisk helikopter utenfor Barentsburg. De siste to vintrene har det i tillegg gått store skred i Longyearbyen, og i 2006 ble åtte turister om bord på en båt hardt skadd da en isbre kalvet ut i fjorden.

– Da hadde vi støtte fra Tromsø gjennom VAKe-systemet (videobasert akuttmedisinsk konferanse), som ble installert året før. Det gir oss en veldig trygghet å ha hele ekspertisen i Akuttmedisinsk klinikk i UNN tilgjengelig når det skjer noe. Det er et veldig godt supplement for oss i en akuttsituasjon, for det er en utfordring at det er langt til Tromsø.

 Fra åremål til fast jobb

Fakta om Svalbard:

* Svalbard har 3.000 isbjørner, 2.752 innbyggere og 2.145 snøskutere (ssb.no)

* I august 2017 var det 15.689 hotellovernattinger på øygruppa (ssb.no)

* De 2.100 innbyggerne i Longyearbyen kommer fra 30 ulike nasjoner

* To av tre innbyggere i byen er nordmenn, den nest største befolkningsgruppa er fra Thailand

Sjefsstillinga på sykehuset har lenge vært et femårig åremål, men når den nå skal gjøres om til fast stilling tar Aksel altså et steg tilbake for å slippe fram andre lederkrefter, selv om han synes det er en spennende jobb på et spennende sted.

– Jeg gjør det både for min egen og for avdelingas del. Jeg har en helsetilstand som gjør at jeg vil være en del borte fra jobben. Derfor har jeg bestemt meg for ikke å søke, men jeg skal fortsatt jobbe på sykehuset til jeg går av med pensjon om noen år.

– Og hva vil jobben kreve av hun eller han som overtar?

– Selv om tempoet her nok er lavere enn på et større sykehus på fastlandet, så er det ekstremt mange ting å sette seg inn i. Vi har også mange oppgaver som kommunen vanligvis tar seg av, og avdelingslederen her sitter i Sysselmannens beredskapsråd. Dessuten blir man leder for alt fra leger til tannleger, sykepleiere, fysioterapeuter og bedriftshelsetjenesten. Men du er heller ikke alene som leder lengre, siden sykehuset er blitt ei avdeling under Akuttmedisinsk klinikk i UNN, forteller han til slutt.

Kunne du tenke deg å lede verdens nordligste sykehus? Les mer om stillingen og send inn søknad her.

Fakta om Svalbard:

* Svalbard har 3.000 isbjørner, 2.752 innbyggere og 2.145 snøskutere (ssb.no)

* I august 2017 var det 15.689 hotellovernattinger på øygruppa (ssb.no)

* De 2.100 innbyggerne i Longyearbyen kommer fra 30 ulike nasjoner

* To av tre innbyggere i byen er nordmenn, den nest største befolkningsgruppa er fra Thailand

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.