Mange nye kolleger å bli kjent med for Anita Schumacher Her hilser hun på Tordis Sørensen Høifødt, klinikksjef ved Psykisk helse og rusklinikken. Foto: Jan Fredrik Frantzen

– Jeg gleder meg enda mer nå

Mange nye kolleger å bli kjent med for Anita Schumacher Her hilser hun på Tordis Sørensen Høifødt, klinikksjef ved Psykisk helse og rusklinikken. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Turbulente tider til tross; etter det første møtet med UNN gleder Anita Schumacher seg enda mer til å komme i gang som administrerende direktør.

Fakta om Anita Schumacher:
 • Født 4. januar 1958
 • Har fem barn og fem barnebarn
 • Nåværende direktør for medisinsk divisjon ved Ahus
 • Medisinsk embetseksamen (1982)
 • Spesialist i indremedisin (1995)
 • Medisinsk doktorgrad (2002)
 • Spesialist i infeksjonsmedisin (2004)
 • Mastergrad i helseledelse i 2010
 • Direktør for medisinsk divisjon, Akershus Universitetssykehus (fra 2016)
Anita Schumacher på plass som observatør da UNN-styret møttes i Karasjok. Foto: Jørn Resvoll
Anita Schumacher fikk tre dager sammen med ledergruppa og styret i forrige uke. 2. januar er hun på plass som ny administrerende direktør ved UNN. Foto: Jørn Resvoll
I Karasjok ble det også tid til et besøk på Sametinget. Her hilser Anita Schumacher på sametingsdirektør Rune Sverre Fjellheim. Til høyre konstituert UNN-direktør Marit Lind. Foto: Jørn Resvoll
I forrige uke hilste den påtroppende UNN-direktøren på ledergruppa ved helseforetaket, og hun var med på styreseminar og styremøte i Karasjok. Først og fremst som observatør, men også for å bli kjent med både styret og administrasjonen.

Det ble tre dager med mange inntrykk.

– Det har vært veldig fint, og jeg har blitt svært godt mottatt. Disse dagene har gitt meg en rask innføring i det som skjer rundt UNN for tida, så nå føler jeg at jeg har litt bedre oversikt, sier Anita Schumacher.

Alvorlig økonomisk situasjon

Samme dag som det ble kjent at hun fikk jobben kom spørsmålene om alt bråket som har vært på og rundt UNN den siste tida. Schumacher lot seg ikke skremme av det. Men i tida etter har det blitt klart at den økonomiske situasjonen ved helseforetaket har forverret seg de siste ukene. 60-åringen satt ringside da styret behandlet saken i forrige uke.

– Er du bekymret for den økonomiske situasjonen?

– Det er helt klart en utfordring, og skuta snus ikke lett. Dette er en utfordring store deler av Helse-Norge sliter med, og det er ikke nytt for meg heller. Det er viktig at man drifter med en økonomi i balanse, slik at man kan bruke krefter på det som er aller viktigst, nemlig god pasientbehandling. Det er slitsomt for en organisasjon hvis økonomi skal være tema hele tida, det har jeg erfart fra tidligere jobber jeg har hatt. Men jeg skal ikke gjøre meg opp for sterke meninger om situasjonen før jeg har fått snakka ordentlig med klinikksjefene.

– Hva med den øvrige turbulensen i og rundt UNN; hvordan vil du gripe tak i den?

– Jeg har veldig tro på åpen dialog, og at ansatte skal kunne ta opp det de ikke er fornøyd med. Å legge lokk på ting er ikke min strategi, folk må få si sin mening. Men vi må få til slike prosesser uten at det går ut over det aller viktigste, nemlig pasienten, sier Schumacher, som i slutten av november kommer tilbake til Tromsø. Da skal hun i møte med Legeforeningen, som de siste årene ikke har hatt foretakstillitsvalgt ved UNN.

Har ingen fasitsvar

Med Schumacher som administrerende direktør og Ansgar Gabrielsen som styreleder vil UNN fra neste år ledes av to personer «utenfra» – uten lokal tilhørighet. Mange har hevdet at dette er akkurat det helseforetaket trenger slik situasjonen er nå.

– Jeg tror ikke det er en hemsko, nei. Men det betinger selvsagt et tett samarbeid med de som har erfaring og kjenner de lokale forholdene godt. Kommer du utenfra har du en naturlig åpenhet og ydmykhet, og en erkjennelse av at det er mye man skal sette seg inn i. Jeg har ingen planer om å komme inn med fasitsvar. Det aller viktigste er at man er spørrende og lyttende. Det er jeg selv, og slik oppfatter jeg også Ansgar å være. Jeg kjenner han ikke godt, men han har en svært nyttig erfaring både fra politikk, helsevesen og mange ulike prosesser. Jeg håper han har lyst til å fortsette fremover.

Balansegang

Anita Schumacher har halvannen måned igjen som direktør for medisinsk divisjon ved Akershus Universitetssykehus. Parallelt forsøker hun å sette seg inn i forholdene ved UNN, og hun er så smått i gang med å tenke på hvor hun vil slå seg ned i Tromsø. Og hun er forberedt på at direktørjobben ikke er noen åtte til fire-jobb.

– Jeg er vant til å jobbe mye, men det er viktig å finne en balanse mellom jobb og fritid. Skal jeg greie å holde engasjementet oppe på jobb må jeg også finne gleder utenfor jobben. Tilhørighet handler om å oppleve ting også utenfor sykehuset, ikke minst ute i naturen.

– Så til tross for at UNN har vært i hardt vær en periode – og økonomien er utfordrende – har du ikke blitt skremt?

– På ingen måte. Jeg gleder meg enda mer til å komme i gang nå, sier Anita Schumacher, som starter i jobben som administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge 2. januar 2019.

Fakta om Anita Schumacher:
 • Født 4. januar 1958
 • Har fem barn og fem barnebarn
 • Nåværende direktør for medisinsk divisjon ved Ahus
 • Medisinsk embetseksamen (1982)
 • Spesialist i indremedisin (1995)
 • Medisinsk doktorgrad (2002)
 • Spesialist i infeksjonsmedisin (2004)
 • Mastergrad i helseledelse i 2010
 • Direktør for medisinsk divisjon, Akershus Universitetssykehus (fra 2016)

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.