Jubileumsgave fra smerteavdelinga
Smerteavdelinga ved UNN Tromsø sprer om seg av kompetanse. Et e-læringskurs med fokus på langvarig smerte er kurs nummer åtte i nettportalen Kompetansetrappa.
Hver dag – året rundt – jobber det tverrfaglige teamet ved smerteavdelinga med smerte. De underviser både på sengeposter og der det er behov for deres kompetanse.
– Vi har over lang tid sett behovet for å nå ut med mer smertekunnskap. Utfordringen er at vi er en bitteliten avdeling som har vært opptatt med svært mange prosjekter både lokalt og nasjonalt. Nå klaffet det endelig, og det samtidig med at avdelingen har 20-årsjubileum. Dette kurset er vår jubileumsgave til alle våre gode kollegaer slik at vi sammen kan gjøre en enda bedre jobb for pasientene, sier avdelingsleder Tone Westgaard.
Komplekst fenomen
Det ferske e-læringskurset er utviklet i samarbeid med rehabilitieringsavdelinga.
– Langvarig smerte er et komplekst fenomen der biologiske, psykologiske, sosiale og kulturelle forhold har betydning. Det må vi som helsepersonell forstå og ta inn over oss, sier psykologspesialist Kristin Marjala.
– Smerte er ett av i alt åtte temaer i Kompetansetrappa, et regionalt kompetanseprogram drevet av regional enhet for fag og forskning, rehabiliteringsavdelinga UNN. Smerte var på andreplass over temaer det var behov for mer kompetanse på da det ble gjort en kartlegging blant ansatte innen rehabilitering. Denne undersøkelsen ble førende for utviklingen av Kompetansetrappa, så behovet for et slikt kurs er absolutt til stede, sier Christel Sundfær Johansen, rådgiver i regional enhet for fag og forskning ved UNN.
Tverrfaglig samarbeid
Kurset er utviklet tverrfaglig, og målgruppen er også tverrfaglig. Kurset retter seg mot alt helsepersonell som jobber pasientnært, både i spesialist- og kommunehelsetjenesten.
Kurset formidler et helhetlig syn på smerte, og gir helsepersonell trygghet, kunnskap og konkrete råd i møte med pasienter med smerte.
I løpet av våren skal gastrokirurgisk og revmatologisk avdeling ved UNN prøve ut kurset.
– Det blir spennende å høre hvordan kurset blir tatt imot, sier psykomotorisk fysioterapeut Tove Hansen.
Fra rehabiliteringsfeltet ved Finnmarkssykehuset har Tina Ollila Uglebakken vært med som veileder til smertekurset, som er tilrettelagt og grafisk utformet i samarbeid med Helsekompetanse ved UNN.
For ansatte i spesialisthelsetjenesten i Helse Nord: Kurset om smerte kan tildeles som plan i kompetanseportalen, og selve kursprøven ligger i Campus.
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.