Juvelen fra Finland stortrives i Narvik

Sykepleier Jade Niskakangas (30) har en ektemann som er profesjonell idrettsutøver. Derfor havnet paret i Narvik for tre år siden.

Det internasjonale UNN

NAVN: Jade Niskakangas
ALDER: 28
BOSTED: Narvik
STILLING: Sykepleier, akuttmottaket
SIVILSTAND: Gift, datter på 2 år, sønner på 5 og 7
HJEMSTED: Lappeenranta, på grensen til Russland helt sør i Finland
ANBEFALINGER: – Reise: Helsinki er en veldig fin by, med mange spennende restauranter. I tillegg kommer du ikke utenom Mummidalen om du har unger i den rette alderen. Mat: Karjalanpiirakka, du kan ikke dra til Finland uten å prøve det! Selges i butikk i Finland, men smaker ekstra godt hjemmelaget. Kan nytes både varm og kald.

– Han spiller ishockey, så det var jobben hans som tok oss hit. Egentlig skulle det bare være en sesong, men nå har han kontrakt ut 2020, forteller den unge sykepleieren, som har navn etter en edelsten.

Paret har vært sammen i 13 år nå, og gift i åtte av dem. Sammen har de tre små barn. Arttu Niskakangas er profesjonell ishockeyspiller og satser på en lang karriere så fremst han ikke blir skadet. Familien har inntil videre slått rot i Narvik og kjøpt hus. Det yngste barnet er født her og er ekte narviking. Maiken er nå blitt to og et halvt år gammel. Hun har storebrødrene Lennart (4) og Junior (7).

Ungene norske

– Vi har alltid sagt at det vil være lettere å flytte på oss når barna er små, men når de begynner på skolen og blir etablert med venner og en egen hverdag, er det vanskeligere å rive dem opp. Jeg tror nok at neste gang vi flytter, så blir det for å slå ordentlig rot. Og da blir det nok hjem til Finland, mener Jade. Uten at noe er skrevet i stein.

– Ungene er blitt rimelig norske. Vi snakker bare finsk hjemme, men ungene svarer rett som det er på norsk, smiler småbarnsmammaen.

Jade har jobbet på UNN Narvik i ett år, og er tilknyttet akuttmottaket.

– Å jobbe med akuttpasienter er en spesialisering jeg har ønsket meg. Jeg jobbet to år i akuttmottak hjemme i Finland før vi flyttet hit.

Da familien ankom Narvik var hun gravid, og fikk totalt fire måneder i jobb på et sykehjem i byen før hun gikk ut i svangerskapspermisjon.

– Jeg var kun en uke uten jobb da vi flyttet hit, og brukte målrettet den første tiden i arbeid på å lære meg norsk.

Sosial by

Hun er fra en liten kommune mot grensa til Russland, helt sør i landet. Stedet heter Lappeenranta.

– Jeg har hatt svensk på skolen, men har ikke brukt det. Der jeg kommer fra er det mer normalt å kunne russisk ved siden av finsk. Jeg husker at jeg prøvde å gjøre alt på norsk fra begynnelsen av, og det gikk vel bare en knapp måned før jeg følte at jeg klarte å delta i samtaler. Nå var jo de ganske enkle i starten da, smiler hun.

Jade har ikke hatt noen problemer med å knytte kontakter og få seg venner i Narvik.

– Jeg opplever Narvik som en sosial by med utrolig koselige folk, hvor det er lett å få kontakt, sier hun.

Og det til tross for at hun er “gressenke” hver eneste kveld og annenhver helg. Hun har fått seg mange norske venner, og ungene har et stadig voksende kontaktnett. Ungene er også ivrig på ishockeybanen. Eldstemann fikk sine første skøyter da han var to år, og alle tre følger interessert med på pappas sport.

Glad for jobbkultur

Denne finske spesialiteten, Karjalanpiirakka, du kan ikke dra til Finland uten å prøve, mener Jada. Og spesielt den hjemmelagde utgaven.
Jade forteller at det er veldig enkelt å flytte på seg i Norden for helsepersonell. Det var enkelt å få autorisasjon, og hun trengte heller ingen språktest for å få begynne å jobbe.

Etter utdanning og praksis i Finland finner hun egentlig ingenting hun gjerne skulle tatt med seg derfra til arbeidshverdagen i Norge.

– Tvert imot, jeg vil heller ha med meg kulturen her over til Finland. Her ble jeg bra overrasket over at legene var så hjelpsomme og likeverdige. “Er du lege og hjelper meg med å trille en seng?” for eksempel. Det hadde aldri skjedd i Finland. Her er det mye enklere å diskutere og søke råd på tvers av fagprofesjoner. Det setter jeg utrolig stor pris på!

I bunn og grunn finner hun ingenting fra Finland hun konkret savner i hverdagen.

– Med tre små barn, skiftarbeid og en mann som er mye borte, så blir det litt hektisk. Jeg har ikke hatt tid å savne noe, ler hun.

– Kanskje bortsett fra skikkelig badstu og ordentlig rugbrød, korrigerer hun seg selv.

Norge har, etter finsk standard, ingen av delene. Derfor har hun begynt å bake selv, spesielt er det én mattradisjon hun er veldig glad i hjemmefra.

– Vi kaller det “Karjalanpiirakka”, på norsk heter det karelske piroger. Det er tynn rugdeig med risgrøt inni som stekes i ovn og kan spises både varme og kalde. Jeg hadde faktisk noen med meg på nattskiftet i natt.

LES OGSÅ: Flyktet fra borgerkrig i hjemlandet

Ruben Ayathurai kom som asylsøker fra en blodig borgerkrig. Tidlig bestemte han seg for å gjøre nytte for seg i helsevesenet. Den nytten gjør han nå ved UNN.

Les mer her.

DET INTERNASJONALE UNN – BAKGRUNN:

  • UNN er en kompetansearbeidsplass, der rundt 6.500 medarbeidere innenfor mange titalls yrkesgrupper hver dag bruker sin kompetanse til det beste for pasienter fra hele Nord-Norge.
  • Kompetanse er mer enn fag. Det handler også om kulturell kompetanse, og om erfaring. Derfor er det en styrke for UNN å være mangfoldig, med medarbeidere fra nesten hele verden.
  • Noen av medarbeiderne med utenlandsk opprinnelse havnet på UNN ved en tilfeldighet, noen fordi de fulgte en drøm, og noen med en dramatisk forhistorie.
  • Ved utgangen av 2018 var det medarbeidere ved UNN fra 56 ulike nasjoner (seks verdensdeler).
Det internasjonale UNN

NAVN: Jade Niskakangas
ALDER: 28
BOSTED: Narvik
STILLING: Sykepleier, akuttmottaket
SIVILSTAND: Gift, datter på 2 år, sønner på 5 og 7
HJEMSTED: Lappeenranta, på grensen til Russland helt sør i Finland
ANBEFALINGER: – Reise: Helsinki er en veldig fin by, med mange spennende restauranter. I tillegg kommer du ikke utenom Mummidalen om du har unger i den rette alderen. Mat: Karjalanpiirakka, du kan ikke dra til Finland uten å prøve det! Selges i butikk i Finland, men smaker ekstra godt hjemmelaget. Kan nytes både varm og kald.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.