Kikkhullskirurgi på barn sikret nykommerpris

En ny operasjonsteknikk for barnebrokk, basert på kikkhullskirurgi, sørget for at Petter Gjessing fikk prisen som Årets nykommer 2016 blant norske kirurger.

gjessing
Petter Gjessing har gjennomført banebrytende kirurgi i Norge for operasjon av barnebrokk. Det gjorde at Norsk kirurgisk forening trakk han frem i lyset, med tittelen Årets nykommer 2016. Foto: Per-Christian Johansen
UNN-kirurgen og flere av hans kolleger ble for to år siden introdusert for den nye operasjonsteknikken av dr. Todd Ponsky ved Akron Children’s Hospital i USA. Da var Ponsky på besøk ved UNN.

Nå er Gjessing den eneste i Norge som så langt har tatt i bruk denne typen kikkhullskirurgi for operasjon av barnebrokk.

– Tidligere har det vært vanlig med åpne operasjoner, gjennom et snitt i lysken, i forbindelse med brokk hos barn. Da var det også større risiko for tilbakefall. Med kikkhullskirurgi er feilmarginen mindre, og teknikken viser seg også å ha store fordeler, forteller Petter Gjessing.

Han ble overrasket over prisen som ble utdelt i forbindelse det årlige høstmøtet for norske kirurger.

– Det var selvfølgelig hyggelig det å få en slik pris, sier Gjessing.

26 operasjoner så langt

På konferansen delte han sine erfaringer fra til sammen 26 gjennomførte kikkhullsinngrep de to siste årene. Resultatene har vist seg utelukkende positive, noe som er blitt bekreftet gjennom oppfølging av pasientene inntil ett år i etterkant.

For fem av de 26 opererte ble det i forbindelse med inngrepene også oppdaget begynnende brokk i den andre lysken, som ikke var erkjent ved undersøkelse.

– Da kunne vi utbedre dette samtidig, og pasientene unngikk å bli operert to ganger. Også for pasienter som får tilbakefall etter et åpent inngrep, har det vist seg gunstig å benytte kikkhullskirurgi ved neste anledning, forklarer Gjessing.

Ny studie – på voksne

Denne spesifikke operasjonsteknikken ble etablert så seint som i 2013, og brukes i økede grad, men primært i USA og på kontinentet. Til tross for dette var det en viss motstand blant erfarne kirurger i Tromsø i starten. Nå er det imidlertid klart for videreutvikling gjennom å benytte samme type kikkhullskirurgi uten bruk av forsterkende nett ved lyskebrokk hos voksne.

– Vi har startet en studie for å se om metoden fungerer like bra på voksne, sier Gjessing.

Etter å ha gjennomført den første operasjonen sammen med dr. Todd Ponsky i 2014, og sett egne resultater i ettertid, mener UNN-kirurgen metoden kan beskrives som både rask, trygg og enkel.

– Jeg har operert nyfødte under fire kilo med godt resultat, men da er det svært viktig å ha riktig utstyr og heldigvis har vi fått midler til å gå til innkjøp av dette, slutter Petter Gjessing, som for tiden er i spesialistutdanning i gastrokirurgi.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.