Klar, ferdig, forsyn deg!

Gamle og trange produksjonslokaler er byttet ut med god plass og masse lys. Velkommen til nykjøkkenet på sykehuset i Harstad.

I oktober flyttet kjøkkensjef Solfrid Lyså og de 10 kokkene hennes tilbake til underetasjen på sykehuset, etter 11 måneders ”landsforvisning” til befalsmessa på Trondenes. Det gamle kjøkkenet skulle utvides og moderniseres, etter å ha gjort jobben sin siden i de nesten 40 årene som har gått siden sykehuset åpnet.

Storkjøkken for Harstad

– Kjøkkenet var nedslitt, ventilasjonen dårlig og kapasiteten sprengt. Det var bygd for å lage mat til 244 pasienter, mens vi nå lager mat til dobbelt så mange. Derfor er plassen utvidet fra 500 til 750 kvadratmeter. Vi synes vi har fått et veldig bra kjøkken med en veldig fin flyt i produksjonen, forteller Lyså.

Siden 1997 har de nemlig hatt en samarbeidsavtale med Harstad kommune om å lage middagene til rundt 150 pleietrengende som bor hjemme, og til 200 beboere på sykehjemmene i kommunen. Hver dag kjører transporten ut med mat, i tillegg at de rundt 90 pasientene som er innlagt på sykehuset får varmet maten sin ute på avdelingene.

Barnesykdommer

Med et helt nytt kjøkken og nye produksjonsrutiner er det ikke rart de trenger tid til innkjøring. Starten av året var preget av oppslag i Harstad Tidende der eldrerådet klagde på maten fra kjøkkenet i St Olavs gate, men Lyså forteller at det meste er på stell nå.

– Vi føler at det holder på å bli bra. I starten var det usikkerhet på sykehjemmene om hvordan maten skulle varmes, men vi vet at forholdene er blitt bedre på sykehjemmene. De har fått bedre rutiner og bedre utstyr slik at de kan tilberede maten riktig, forteller hun.

Se video: Her gir de terningskast til sykehjemsmaten (Harstad Tidende)

Kok. Kjøl. Varm opp. Servér!

Og maten, den er laget på topp moderne vis. ”Kok/kjøl”-metoden går ut på at den ferdiglagde maten pakkes og kjøles ned fra rundt 80 grader, til en kjernetemperatur på fire grader i løpet av to timer. Dermed blir maten pasteurisert og holdbarheten god. Alt som går i pose har seks til syv ukers holdbarhet.

– Kort forklart så gjør vi maten spiseklar og så kjøler vi den ned. Da er det bare å varme opp og servere, avslutter kjøkkensjefen.

Slik varmer du opp mat fra storkjøkken:

  • Mikrobølgeovn: full effekt i 4-6 minutter
  • Stekeovn: varmes på 100 grader i 1,5-2 timer

Ta ut av posen, anrett på tallerken og servér. Vel bekomme!

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.