De ansatte er klar for å ta blodprøver i nye lokaler i den nye A-fløya. Fra høyre: Nadin Schafer (helsesekretær), Stine Mari Antonsen (fagbioingeniør) og Bjørn-Are Ernstsen (seksjonsleder). Foto: Per-Christian Johansen

Klart for fargerik blodprøvetaking

De ansatte er klar for å ta blodprøver i nye lokaler i den nye A-fløya. Fra høyre: Nadin Schafer (helsesekretær), Stine Mari Antonsen (fagbioingeniør) og Bjørn-Are Ernstsen (seksjonsleder). Foto: Per-Christian Johansen

De 50.000 pasientene som hvert år tar blodprøver ved UNN Tromsø kan fra onsdag 20. juni sette seg godt til rette i nye, fargerike stoler når blodprøvetakinga inntar den nye A-fløya.

Seksjonsleder Bjørn-Are Ernstsen med en av de nye fargerike stolene som pasientene nå får benytte når de skal avgi blodprøver. Foto: Per-Christian Johansen
Turkis er blant fargevalgene ved den nye blodprøvetakingen. Foto: Per-Christian Johansen
Bjørn-Are Ernstsen ønsker velkommen til venterommet for den nye blodprøvetakingen, vel vitende om at antall sitteplasser er litt begrenset grunnet økt pågang det siste året. Foto: Per-Christian Johansen
Gul stol? Turkis stol? Lilla stol? Blå stol?

Du får ikke velge selv, men blir i hvert fall møtt av opplyste farger når du heretter skal ta blodprøver ved sykehuset.

– Vi ønsket å friske opp med litt trivelige farger på stolene når vi nå skulle flytte inn i A-fløya. Vi får håpe pasientene liker dem, sier seksjonsleder Bjørn-Are Ernstsen når han viser frem nylokalene til Pingvinavisa.

Flere stikkerom

Blodprøvetakingen er «neste ut» i den nye A-fløya, som offisielt ble åpnet av statsminister Erna Solberg fredag 1. juni. Den siste tiden har de ansatte forberedt flyttingen fra de midlertidige brakkelokalene på sørsiden av plan A6, innenfor hovedinngangen ved sykehuset i Breivika.

LES MER om hvordan tilværelsen i de midlertidige lokalene har vært her.

Fra onsdag morgen (20. juni) skal alle blodprøver tas i A-fløya mot nord, fortsatt på plan 6 like innenfor hovedinngangen. Pasientverter vil hjelpe pasienter med å finne frem til riktig sted de første dagene.

– Det er alltid fint med nye lokaler. Men ikke alt er helt ferdigstilt, og vi skal fortsatt gjøre endringer internt ut fra økt behov. Så vi starter opp med åtte stikkerom, men skal etter hvert øke til 10. I de midlertidige lokalene har vi hatt syv rom, sier Bjørn-Are Ernstsen, og erkjenner at økningen samtidig vil gå på bekostning av pauserommet til de ansatte.

– Sånn blir det, selv om det ikke er ideelt. Det hadde vært greit for de som jobber her å ha et sted å trekke seg tilbake ved behov. De ansatte må de i stedet bruke pauserommet på plan 10, med kollegene ved laboratoriemedisin, legger seksjonslederen til.

Stor økning

Behovet for ekstra stikkerom har nemlig vokst i takt med økt pasientmengde etter at lokalene i den nye A-fløya ble planlagt. For et par år siden var 45.000 pasienter innom for blodprøvetaking hvert år. Nå er altså tallet økt til 50.000.

På de mest hektiske dagene har det i år vært over 300 pasienter innom i forbindelse med undersøkelser eller operasjoner ved sykehuset. Det krever mer plass og økt kapasitet for blodprøvetakingen.

– Som en følge av dette har vi også hatt utfordringer med å holde ventetiden nede for pasientene. Vi har som måltall at ingen skal vente mer enn 20 minutter, men den siste tiden har vi opplevd tilfeller på opp mot en time. De mest hektiske dagene er mandager, tirsdager og onsdager, sier Ernstsen.

– Vær tålmodig

Han benytter anledningen til å oppfordre pasientene til litt ekstra tålmodighet i innkjøringsfasen i nye lokaler. I tillegg er det mulighet for pasientene til å bidra selv.

– De som har time på sykehuset trenger ikke å komme innom oss for å ta blodprøver samme dagen. Det kan de gjerne gjøre i forkant, enten hos fastlegen eller hos oss. Da kan de møte rett på time på avdelingen den dagen de skal på sykehuset, og blodprøvene vil være ferdig analysert i forkant, sier seksjonslederen.

I de nye lokalene er det hensiktsmessig lagt til rette for lett ankomst for rullestolbrukere, samt egne rom for barn.

LES MER om den nye A-fløya her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.