Liya Tilahun Wedajo har tatt den lange veien fra Etiopia til Tromsø, og har nå funnet seg til rette som kokkelærling ved UNN. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Kokkelærling med nøkterne drømmer

Les mer
Liya Tilahun Wedajo har tatt den lange veien fra Etiopia til Tromsø, og har nå funnet seg til rette som kokkelærling ved UNN. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Liya Tilahun Wedajo (43) har startet livet sitt helt på nytt. Nå har hun endelig drømmer for fremtiden, som kokkelærling på UNN-kjøkkenet.

Det internasjonale UNN:

NAVN: Liya Tilahun Wedajo
ALDER: 43
BOSTED: Tromsø
STILLING: Kokkelærling
SIVILSTAND: Enslig, ett barn
HJEMSTED: Addis Abeba, Etiopia

Les mer
Matlaging til flere hundre personer krever mye og stort utstyr for Liya Tilahun Wedajo og de andre ansatte på kjøkkenet ved UNN i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

– Kanskje kan jeg en gang i fremtiden bli kjøkkensjef? Kanskje kan jeg en gang åpne egen restaurant? Jeg har erfart at nordmenn liker afrikansk mat, og matretter som kanskje anses som eksotisk, smiler hun, før hun raskt slår fast:

– Det er uansett langt fram. Aller først må jeg sørge for å få fagbrev!

Fattig og farlig

Veien har vært lang fra Afrikas horn til Nord-Norge; fra den varme millionbyen Addis Abeba til den kalde småbyen Tromsø. For Liya har veien tatt mange år, og gått via flere måneder i flyktningleir i Kenya og fire år på mottak på Finnsnes, før livet kunne begynne – som lærling innen kokkefaget.

Ferden hennes var verken planlagt eller ønsket. Etiopia er et av verdens fattigste land – beliggende i en av verdens mest urolige regioner, der etniske konflikter, borgerkriger og krig mot naboland har vært virkeligheten i mange tiår – og der menneskerettighetene er høyst tvilsomme. Det var denne utryggheten hun flyktet fra i 2009.

– Hadde du erfaring fra kokkefaget hjemme?

– Ja og nei. Opprinnelig jobbet jeg som frisør, men jeg hadde litt erfaring fra arbeid i restaurant, så arbeidet og miljøet var ikke fullstendig ukjent for meg. Jeg liker å jobbe med mat, og i tiden på mottaket på Finnsnes hendte det at vi lagde afrikansk mat på Frivillighetssentralen. Det var veldig artig, sier hun.

Drømmer om trygghet

Hvorvidt drømmen hennes om en fremtidig jobb som kjøkkensjef lar seg realisere, er hun sant å si usikker på. Dit er det veldig langt fram, og mange papirer som skal på plass.

(Saken fortsetter lenger ned)

Kjøkkenet ved UNN Tromsø ble kåret til Årets lærebedrift 2018: – Dette er fortjent, helt klart. Her blir vi inkludert, får lov å være oss selv og har kokker som er flinke til å lære oss opp, sier lærlingene Katrine, Kristian, Karina og Liya.

Men i mellomtiden trives hun i hverdagen, og veien frem mot første steg – fagbrevet – er tross alt halvannet år frem i tid.

Les mer
Liya har funnet seg godt til rette som kokkelærling ved UNN. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

– Hender det at du savner Etiopia?

– Jeg savner familien min. Men mer enn noe annet savner jeg at hjemlandet mitt skal kunne bli trygt, og preget av rettigheter andre deler av verden tar for gitt. Jeg kunne gjerne tenke meg å reise dit, for å besøke familien min, men situasjonen i landet gjør dette umulig. Det er for farlig, sier hun.

DET INTERNASJONALE UNN – BAKGRUNN:

  • UNN er en kompetansearbeidsplass, der rundt 6.500 medarbeidere innenfor mange titalls yrkesgrupper hver dag bruker sin kompetanse til det beste for pasienter fra hele Nord-Norge.
  • Kompetanse er mer enn fag. Det handler også om kulturell kompetanse, og om erfaring. Derfor er det en styrke for UNN å være mangfoldig, med medarbeidere fra nesten hele verden.
  • Noen av medarbeiderne med utenlandsk opprinnelse havnet på UNN ved en tilfeldighet, noen fordi de fulgte en drøm, og noen med en dramatisk forhistorie.
  • Ved utgangen av 2018 var det medarbeidere ved UNN fra 56 ulike nasjoner (seks verdensdeler)

LES FLERE HISTORIER om utlendinger ansatt ved UNN her.

Det internasjonale UNN:

NAVN: Liya Tilahun Wedajo
ALDER: 43
BOSTED: Tromsø
STILLING: Kokkelærling
SIVILSTAND: Enslig, ett barn
HJEMSTED: Addis Abeba, Etiopia

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.