Når historien om «Den russiske penisen» fortelles, pleier det å bli illustrert med et bilde av en tilfeldig operasjon. Dette skyldes ikke mangel på bilder fra den faktiske hendelsen, men fordi disse bildene er så naturtro at de fortsatt fremstår støtende. Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress. Til høyre faksimile fra VGs oppslag om den sensasjonelle bragden.

Ankom UNN med penisen i plastpose – fikk den sydd på etter medisinsk bragd

Når historien om «Den russiske penisen» fortelles, pleier det å bli illustrert med et bilde av en tilfeldig operasjon. Dette skyldes ikke mangel på bilder fra den faktiske hendelsen, men fordi disse bildene er så naturtro at de fortsatt fremstår støtende. Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress. Til høyre faksimile fra VGs oppslag om den sensasjonelle bragden.

Han ankom UNN med egen penis i en plastpose, og forlot sykehuset etter ti dager – med alle organer intakt, og fullt i stand til å produsere flere barn.

Fakta:

Begivenhet: En russisk fisker skjærer av seg eget kjønnsorgan, men UNN bidrar med en medisinsk bragd og klarer å sy kjønnsorganet tilbake på plass – med full funksjon.

Kanskje er dette den enkeltbegivenheten fra UNN-historien som huskes aller best, fordi den er fortalt så ofte – av så mange – og på så mange ulike måter. Historien startet en januar-dag ute i Barentshavet, på en stor russisk tråler med et mannskap på 60. Blant disse var en 42-åring som på en frivakt konsumerte store mengder alkohol. Etter hvert som alkoholen gjorde sin virkning, fikk 42-åringen det for seg at han ikke kunne føle smerte, og for å bevise dette for seg selv dro han ned buksene, fant frem en kniv, dro i egen penis og skar penisen av ved roten.

42-åringen var likevel ikke mer bevisstløs enn at han ganske raskt skjønte hva han hadde gjort. Han løp opp til skipslegen – som i sin tur kontaktet daværende RiTø. RiTø sendte et helikopter ut til tråleren, og ti timer etter det fatale «eksperimentet» dukket russeren opp på sykehuset i Breivika, som pasient – med egen penis i en skitten plastpose. Der ventet professor Rolf Nordström, og en avansert operasjon.

Den finske kirurgen Rolf Nordström og hans team på UNN klarte det amerikanske kirurger ikke hadde lyktes med; å sy tilbake en penis – og oppnå full funksjonalitet i pasientens kjønnsorgan.

Omstridte billedbeviser

– Operasjonen tok fem timer. Vi sydde på penisen og samtlige av blodårene som var skåret over. Vi brukte tråd som var så fin at den kan sy gjennom hårstrå, og vi sydde seks sting i hvert blodkar. Teknisk var dette veldig vanskelig. Det var snakk om blodkar på 0,4-0,5 millimeter, forklarte Nordström til Nordlys da historien endelig kunne fortelles til offentligheten – 16. juni.

Da fortalte han også hvordan han og hans team benyttet blodigler for å sikre at blodsirkulasjonen kom i gang som ønsket.

Noen av oss satt i Nordlys-redaksjonen den dagen da historien om fiskeren som skar av seg egen penis ble kjent, og vi fikk vite at UNN hadde klart å sy en penis tilbake på plass, til å få tilbake normal funksjonalitet. Det åpenbare oppfølgingsspørsmålet som ble stilt: «Er dette virkelig mulig, eller risikerer vi å lure våre lesere?»

Det var derfor professor Rolf Nordström overleverte så mange bilder til Nordlys fra hele operasjonsforløpet – og det var derfor Nordlys så ukritisk valgte å trykke så mange av bildene. Etterpå ble det naturligvis baluba. Ikke på grunn av de etiske farene for at pasienten skulle bli gjenkjent (for da skulle man være overdrevent lokalkjent i fiskerens hjemby), men fordi mange lesere ble støtt av de detaljrike bildene. Mange blir støtt av å se bilder av blod. Bilder av blod og en avskåret penis….vel, som de sier: It’s a no-brainer…

Internasjonal oppmerksomhet

Da Nordlys for fem år siden ga sine lesere et gjensyn med historien, gjorde Rolf Nordström det klart at han husker opplevelsen som om det var i går.

Nordström var også kirurgen som tok avgjørelsen om en avansert operasjon da Tromsø-bryteren Stig A. Hansen kappet av seg hånden, også det i 1994.

– Vi gjorde en bragd. Operasjonen var teknisk vanskelig, fordi penis var avskåret på et sted som var utfordrende med mange små blodkar. Den gang var det jo heller ikke utført så mange liknende operasjoner i hele verden, fortalte han.

Det eneste kjente sammenliknbare eksemplet var «Bobbit-saken» fra USA, og den historien hadde ikke rukket å bli mer enn noen måneder gammel, om ekteparet Bobbit som fikk sitt stormfulle ekteskap gjort kjent for hel verden. Kona Lorena hevdet å ha blitt voldtatt av ektemannen John, og skar av ham penis etter at han hadde sovnet. I dette tilfellet ble ikke penisen like varsomt tatt hånd om som ved tilfellet med fiskeren i Barentshavet: Mens hun flyktet fra åstedet i bil, kastet Lorena penisen ut på et jorde, og det måtte en leteaksjon til for å finne den igjen. Deretter tok operasjonen ni timer, men i motsetning til kirurgene på UNN lyktes det ikke for amerikanerne å gjenopprette full funksjonalitet i det opererte kjønnsorganet. Nettopp derfor fikk UNN og Nordström så mye internasjonal oppmerksomhet.

For høye ambisjoner for UNN

Det var altså ikke mangel på anerkjennelse eller oppmerksomhet som førte til at Rolf Nordström forlot UNN og Tromsø kort tid etter bragden i 1994.

– Rolf Nordström hadde store visjoner, og kanskje var visjonene hans for store for oss og det som var mulig å realisere på UNN, erkjenner daværende sykehusdirektør Knut Schrøder.

– Det er ikke så ofte at du snakker om hvilke grenser som finnes for hva som kan realiseres på UNN?

– Nei, men så er det ikke alltid UNN alene som bestemmer hva som er mulig for UNN å få gjennomføre. Nordstrøm hadde en visjon om å bygge opp et tilbud på UNN for leppe/gane-pasienter, men dette møtte sterk motstand blant øvrige fagfolk, og hele saken endte til slutt i Stortinget. Til slutt bestemte myndighetene at et slikt tilbud skulle begrenses til Oslo og Bergen, og etter hvert flyttet Nordström hjem til Helsingfors, der han etter hvert bygde opp en privat klinikk for plastisk kirurgi, forteller Schrøder.

Louis De Weerd leder UNNs plastiskkirurgiske avdeling i dag. Å sy på avkuttede peniser er ikke dagligdags ved sykehuset. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Modent og avansert fagfelt

Tilbake på UNN er det i dag professor Louis De Weerd som leder sykehusets plastiske kirurgi.

– Å sy på plass avskårne peniser er ikke noe vi gjør til vanlig i dag heller, sier han, og er nøye med å gi anerkjennelse til dem som utførte de kirurgiske bragdene på 1990-tallet.

– På 1990-tallet var mye innenfor denne formen for kirurgi helt nytt, og de som drev den gangen drev en slags pionervirksomhet. Siden den gang har faget utviklet seg atskillig. I dag opererer vi blodkar ned til 0,3 millimeter, og vi er opptatt av å gjøre arbeidet mer delikat – for eksempel ved at vi er veldig varsom når vi henter hud ved transplantering, for å unngå stygge arr, forklarer han.

Ett trekk preger utviklingen ved hele spesialisthelsetjenesten over de siste tiårene, og dette gjelder også for plastisk kirurgi: Økt spesialisering og sentralisering.

– Hos oss er det et annet utviklingstrekk som har vært like viktig, og det er samarbeidet mellom oss på plastikkirurgen og de andre avdelingene ved sykehuset. Dette er viktig de gangene det eventuelt oppstår komplikasjoner, og det er også viktig for oss å kunne bidra til økt livskvalitet for pasientene. For en pasient med kreft i munnen er det faktisk ikke nok at dyktige kirurger lyktes i å fjerne kreften ved hjelp av avansert kirurgi, hvis pasienten etterpå ender med et skjemmende arr eller hemmende senskader. Det kan vi unngå, fordi vi nå klarer å rekonstruere hele kjeven, forklarer han.

LES FLERE saker i Tilbakeblikk-serien om UNN her.

ÅRET 1994: 

Dette skjedde:

 • EØS-avtalen trer i kraft fra nyttår.
 • De olympiske vinterlekene arrangeres på Lillehammer.
 • For første gang siden 1938 deltar Norge i et VM-sluttspill i fotball. Tre nordnorske spillere er med i troppen til VM i USA: Sigurd Rushfeldt, Roger Nilsen og Mini Jakobsen.
 • Nelson Mandela blir valgt til president i Sør-Afrika.
 • Finland sier ja til EU-medlemskap i oktober, Sverige følger finnenes eksempel, men Norge stemmer nei ved folkeavstemningen 29. november.
 • Varg Vikernes dømmes til livsvarig fengsel for drap og kirkebranner.
 • 900 mennesker mister livet når ferga Estonia synker i Østersjøen.
 • Tunnelen under den engelske kanal åpnes.

Disse filmene så vi:

 • Forrest Gump
 • Pulp Fiction
 • Speed
 • Fire bryllup og en gravferd
 • Schindlers liste

Disse platene kjøpte vi:

 • Mariah Carey: Music Box
 • The Lion King (Soundtrack)
 • Ace of Base: The Sign
 • Anne Grete Preus: Millimeter
 • Kari Bremnes Gåte ved gate
 • De Lillos: Mere

Dette var årets hits:

 • «Streets of Philadelphia» (Bruce Springsteen)
 • «Se ilden lyse» (Sissel Kyrkjebø)
 • «Mmm Mmm Mmm Mmm» (Crach Test Dummies)
 • «Love is All Around» (Wet Wet Wet)
 • «Zombie» (The Cranberries)
 • «Vem vet» (Lisa Ekdahl)
Fakta:

Begivenhet: En russisk fisker skjærer av seg eget kjønnsorgan, men UNN bidrar med en medisinsk bragd og klarer å sy kjønnsorganet tilbake på plass – med full funksjon.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.