Kometen fra verdens navle

På imponerende kort tid har Fatma fra Egypt klart å gjøre bruk av legeutdannelsen sin i Tromsø. I dag jobber hun som lege ved rusklinikken på UNN Åsgård, mens hun planlegger spesialisering.
– Jeg trives veldig godt her, både på jobb og privat. Familien har funnet seg godt til rette, så vi ser for oss at vi skal bli her lenge, sier hun.
At hun tok medisinutdanningen i hjemlandet Egypt og praktiserte som allmennlege der, er knapt til å undres over. Hjemlandet hennes har sterke tradisjoner både innenfor kultur og kunnskap, med akademiske linjer som strekker seg veldig mye lengre enn hva de fleste europeiske landene kan vise til.
Men at hun skulle ta kompetansen sin med seg til Tromsø, var mer tilfeldig.

En «bratt» start
– At vi flyttet hit kom verken av eventyrlyst eller som følge av noen langsiktig plan. Mannen min er forsker, og fikk jobb her. Den gangen – for fem år siden – bodde vi i Cambridge i England, så overgangen til Norge og Tromsø skjedde mer gradvis enn den ville ha gjort dersom vi hadde flyttet direkte fra Egypt, forteller Fatma Mohamed.
Likevel; overgangen ble mer omfattende og kronglete enn noen på forhånd kunne sett for seg.
– Vi kom jo hit midt under pandemien, og møtte på utfordringer ingen kunne være forberedt på. For meg betydde dette at veldig mye måtte settes «på vent» – både det å ta fatt på norskopplæring og innsatsen for å søke jobb. I dag har jeg kommet ganske langt. Jeg har tatt mange eksamener for å få lisens til å jobbe som lege i Norge, og fortsatt har jeg mye som gjenstår. Jeg har ikke tatt spesialisering ennå, og da må jeg naturligvis ut i turnus. Jeg håper å kunne få utføre denne i Tromsø. Med familie bestående av mann og to barn, hadde dette helt klart vært mest praktisk, erklærer hun.
I sentrum av begivenhetene
Det finnes mange steder som påberoper seg å være «verdens navle», men få områder som med større troverdighet enn Egypt fortjener betegnelsen.

Fra sin nye hjemby i Norge kan Fatma se at hjemlandet på nytt har blitt en sentral del av nyhetsbildet. Slik har det alltid vært med Egypt: Landet har preget verdenshistorien helt siden oldtiden – med underverker og med karakterer, fra dronning Kleopatra til fotballkongen Mohamed Salah – og med dramatiske hendelser, som krisen rundt Suezkanalen på 1950-tallet til revolusjonen i 2011.
Med en geografi som plasserer landet delvis i Afrika og delvis i Midtøsten, befinner Egypt seg i et urolig hjørne av verden, tett på konfliktene i naboland som Gaza, Israel og Sudan. Det er en stund siden Egypt selv var involvert i konflikter, men landet har i løpet av siste årene tatt imot mange flyktninger – også fra Syria.
– Jeg vil ikke snakke så mye om politikk, men det som i dag skjer med palestinerne er uberettiget og hjerteskjærende, sier hun.
– Hvor ofte besøker dere hjemlandet?
– Vi reiser hjem på besøk én gang i året. Vi har stor familie, og mange å besøke, smiler Fatma.
– Da går det bort mye tid til besøksrunden?
– Nei, egentlig ikke. Vi har fine tradisjoner der storfamilien samles, så vi får på den måten møtt veldig mange på kort tid. Familiene våre gjentar ofte at de savner oss. Men så lenge vi kan kommunisere via video kommer vi egentlig ganske nær hverandre også til hverdags, mellom hver gang vi treffes fysisk, sier hun.
Har funnet seg til rette
33-åringen gjentar at hun trives i sin nye hverdag, i Tromsø og som lege på UNN.
– Det er et flott miljø her. Jeg har gode kolleger, og det betyr selvsagt mye, sier hun.

Den viktigste faktoren for trivsel handler likevel ikke bare om arbeidsplassen.
– Det aller viktigste er at guttene har funnet seg så godt til rette i Tromsø. De er 8- og 6 år, og den yngste skal begynne på skole til høsten. De har funnet seg venner og har fått et miljø rundt seg, der de inkluderes og deltar på bursdager og alt sånt. De trives med snø og vinteraktiviteter, og så lenge de to har funnet seg til rette, blir det mye lettere for både meg og mannen min og trives på jobb, og å kunne tenke karriere.
– Har dere funnet dere til rette sosialt, utenom jobb?
– Jo, da. Tromsø er fint, og veldig rolig. Vi kom hit på våren, men det var fortsatt mye snø og is her, så vi visste egentlig ikke hvordan byen så ut før vi hadde bodd her ei stund. Men vi fikk merke hvordan dagene hele tiden ble lysere, til vi til slutt fikk oppleve midnattssola, som jeg selv setter stor pris på. Men det viktigste er likevel at det bor fine mennesker her. Og at vi trives på jobb, sier hun.

NAVN: Fatma Mohamed Mahmoud Mohamed
ALDER: 33
SIVILSTAND: Gift, to sønner (6- og 8 år)
BOSTED: Tromsø
STILLING: Lege, russeksjonen UNN Åsgård
HJEMSTED: Al-Minya, Egypt
OM HJEMSTEDET: – Al-Minya er en by på rundet 250.000 innbyggere (omtrent på størrelse med Bergen), plassert sentralt i Egypt, 250 kilometer sør for hovedstaden Kairo, og ved vestbredden av Nilen. Byen er universitetsby og læresenter. Byen er ikke blant de mest kjente reisemålene for turister, men lokalt spiller turismen likevel en viktig rolle for økonomien, i tillegg til industrien, som spenner fra landbruksprodukter til møbler og metaller.
ANBEFALINGER: – Med kyst til både Middelhavet og Rødehavet, og med Nilen – verdens lengste elv – som ei livslinje gjennom landet, har Egypt til alle tider tiltrukket seg tilreisende fra hele verden. Man MÅ oppleve pyramidene, bygget 2.500 år før vår tidsregning, og den majestetiske sfinksen med en lengde på over 70 meter, som også ligger i Giza, som ble hugget ut av grunnfjellet omtrent samtidig som pyramidene ble reist. Byen Alexandria er landets nest største by, og omtales som «Middelhavets perle», og som selvsagt er verdt et besøk.
Bakgrunn – flerkulturelle UNN:
■ UNN er en kompetansearbeidsplass, der mellom 6.500 og 7.000 medarbeidere innenfor mange titalls yrkesgrupper hver dag bruker sin kompetanse til det beste for pasienter fra hele Nord-Norge.
■ Kompetanse er mer enn fag. Det handler også om kulturell kompetanse, og om erfaring. Derfor er det en styrke for UNN å være mangfoldig, med medarbeidere fra nesten hele verden.
■ Noen av medarbeiderne med utenlandsk opprinnelse havnet på UNN ved en tilfeldighet, noen fordi de fulgte en drøm, og noen med en dramatisk forhistorie.
■ Da denne reportasjeserien ble etablert i 2018, var det medarbeidere ved UNN fra 56 ulike nasjoner (seks verdensdeler). Ved inngangen til 2025 var tallet oppjustert til 74 ulike nasjoner.
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.