Tidligere løytnant Stian Fet (43) er ny seksjonsleder for akuttmottaket ved UNN Tromsø.
Den tidligere soldaten har for lengst byttet uniform fra grønt til hvitt, og er nå klar til å kjempe for fagutvikling og videre stabilitet ved akutten.
Fra grønt til hvitt
Nannestadsokningen startet en militær karriere i Harstad for 20 år siden. Etter en periode i Afghanistan og flere år som løytnant i etterretningsbataljonen, stilte han siktet i retning helsevesenet.
Han tok en desentralisert utdannelse i sykepleie, og jobbet deltid på infeksjonsmedisinsk avdeling i Tromsø, parallelt med stillingen i Forsvaret. Etter hvert ble det heltid ved Tromsø kommunale legevakt, hvor han etter noen år tok fatt på oppgaven som seksjonsleder.
Nå har han altså flyttet kontorplass 100 meter sørover, til akuttmottaket.
– I likhet med Forsvaret er det ikke instrumentene og apparatene som er de viktigste ressursene i helsevesenet. Det er personellet. Jeg brenner veldig for fagutvikling, og vil jobbe for å styrke dette, til tross for at vi nok går en trang økonomisk tid i møte. Men jeg er ved godt mot, og forberedt på å ta noen tunge tak. Det heter vel utfordringer, ikke problemer smiler Stian.
Dyktige medarbeidere
I hans tidligere rolle ved legevakta var det et tett samarbeid med akutten på UNN. Så Fet var forberedt på hva som kom med den nye stillingen.
– Vi har en veldig god sammensetning av unge og gamle, og mange som brenner for å ta avdelingen videre. Det er lett å se at folk her kan jobben sin. Det gjør at jeg kan gå fra jobb med en følelse av at alt fungerer som det skal.
– Har du noen hobbyer?
– Jeg er sikkert den eneste i administrasjonen som ikke går på toppturer. Så når andre gjør det, kan jeg sitte og bestille vinyl på nett. Er riktignok mye ute i naturen, men med tre barn på 2, 8 og 10 år blir det endel bål og fjære. Jeg får ofte spørsmål om jeg har gått på ski, som sambygdingen Bjørn Dæhlie, men jeg var opptatt av skateboard, snowboard og musikk som ung.
– Musikksmak?
– Alt fra jazz til punk.
Vil unngå spagat
– Har du noen visjon for ditt lederskap?
– Det må være å holde på folkene i akuttmottaket. Gi de faglig påfyll, og nok ansvar og frihet. Det blir en spagat å både holde sunn økonomi og utvikle medarbeiderne. Det er mindre vikarbruk i dag, og med robuste bemanningsplaner blir vi rustet for både normaldrift og litt tøffere perioder. Er man for lenge på minimumsbemanning, er det vanskelig å få til en god utvikling.
– Er det noen konkrete episoder som fra ditt yrkesliv som har festet seg?
– Det er flere episoder fra den operative karrieren i forsvaret som både har endret mitt syn på lederskap og mye på det personlige planet. Å stå i jobbhverdag som endrer seg fra det normale til det meste ekstreme på veldig kort tid, har lært meg viktigheten av øving og trening, selv i ekstreme situasjoner, og selv om du føler at du er ekspert på feltet. Du er ikke ferdig, selv om utdannelsen er gjennomført.
– I nyere tid har tragedien på Fagereng lært meg mye om viktigheten av kollegastøtte. Pandemien var også alvorlig, men bakgrunnen fra militæret har nok hjulpet meg til å bevare roen. Jeg lar meg ikke vippe så lett av pinnen. Det er dyrkjøpte erfaringer, men jeg ville ikke vært dem foruten.
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.