Mangeårig sykehusdirektør Knut Schrøder minnes tilbake til da Kong Harald åpnet det nye sykehuset i Breivika i 1991.

Kongen bestemte når UNN skulle åpne

Mangeårig sykehusdirektør Knut Schrøder minnes tilbake til da Kong Harald åpnet det nye sykehuset i Breivika i 1991.

I realiteten var det Kong Harald som bestemte tidspunktet for når det nybygde sykehuset i Breivika skulle åpne. – Det jeg husker best fra selve åpningen, var at sykehuset ikke var ferdig, forteller daværende direktør Knut Schrøder. Åpningen fant sted i 1991.

«TILBAKEBLIKK»

År: 1991.

Begivenhet: Offisiell åpning av sykehuset i Breivika.

– Vi fikk beskjed fra Slottet om at 15. oktober var den datoen som passet i kongens planer, og så måtte vi legge åpningen til da – ferdig eller ikke, sier han.

Den offisielle åpningen av daværende RiTø var spesiell av flere grunner, ikke minst fordi dette var det første besøket Harald hadde i Tromsø i kraft av å være konge. Men hva som skjedde under selve seremonien, har mange glemt.

– Jeg kan ærlig talt ikke huske at jeg var der, sier Hans Eriksen, som var ansvarlig for selve flytteprosessen. – Sannsynligvis var jeg opptatt med arbeid på gamle RST på Strandveien, forteller han.

Det meste «på stell»

Frank Myreng, seksjonslederen på teknisk avdeling med ansvar for de elektriske installasjonene, husker at Tove Karoline Knutsen stor for musikken, og at det var «nok» taler.

Helga Jentoft har lang fartstid ved sykehuset i Tromsø, og minnes både den kongelige åpningen i 1991 og medaljen hun fikk fra Det Kongelige Selskap for Norges Vel i 2016. Foto: Per-Christian Johansen
Den som husker best, er Helga Jentoft, som på den tiden var sykehusdirektørens «høyre hånd». Hun ble i 2016 hyllet for lang og tro tjeneste ved sykehuset, og har fortsatt en deltidsrolle ved UNN.

– Vi jobbet jo som svin i de dagene, så det er ikke så rart at folk har glemt detaljene. Selv jobbet jeg til i to-tida på natta dagen i forkant av åpningen. Men da kongen kom, var jo det aller meste på stell. Vi hadde fått noen forsinkelser, men ikke noe som hindret sykehuset fra å åpne, forteller hun.

Kong Harald ble tatt med på en liten omvisning på det nye sykehuset sammen med sykehusdirektøren og Sigurd Haldorsen, som var prosjektdirektør for byggingen. Etterpå ble plaketten i inngangspartiet avduket av kongen, og daværende fylkesordfører og styreleder, Kirsten Myklevoll og Karin Næsvold, var blant dem som holdt taler.

Seremonien ble avholdt i foajeen, og festlunsjen i etterkant ble avholdt i sykehusets nye kantine.

– At kantina ble benyttet var ansett som helt naturlig. Det var opplest og vedtatt at sykehusets kjøkken holdt samme kvalitet som de beste restaurantene i byen. Derfor ble offisielle lunsjer og middager avholdt her, sier Frank Myreng, og forteller om en senere mottakelse som også ble arrangert i kantina.

– Jeg ble nødt til å stenge strømmen for å utføre nødvendig arbeid midt under festlighetene. Jeg fikk klarsignal, og beskjed om at strømavbruddet ikke var noe problem for avviklingen av mottakelsen, men da jeg etterpå skulle åpne strømmen igjen fikk jeg beskjed om å vente: «Vi har det så stemningsfullt her med levende lys».

En tanke for alt og alle

– Hva var det som gjorde at ferdigstillelsen av sykehuset ble utsatt?

– Gassverdiene var for høye på operasjonsstuene, så vi måtte få justert avsuget, forteller Helga Jentoft.

– Dette var viktig nok til at ikke sykehuset kunne erklæres som «ferdig», men bygget var jo ferdig nok til at den offisielle åpningen kunne foregå uten problemer, sier hun.

I de opprinnelige planene skulle RiTø åpne på våren. Dette ble utsatt til sommeren, og senere til høsten.

– Jeg husker at vi fikk forsinkelser i noen leveranser, blant annet fikk vi ikke levert alle dørene til avtalt tid. Jeg husker dette, fordi vi på sensommeren inviterte hele byens befolkning på omvisning i det nye sykehuset. Det var veldig trivelig, men mange bemerket at det manglet dører, blant annet til toalettene.

– Dette er toaletter beregnet for pasienter med klaustrofobi, spøkte jeg.

– Herrefred, her har dere altså tenkt på alt, fikk jeg til svar…

Fredag 1. juni 2018 åpner altså statsminister Erna Solberg de nye byggene ved UNN Tromsø i Breivika.

LES FLERE «Tilbakeblikk»-reportasjer her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.