Lanserer kirurgregister for økt kvalitet

Professor Olav Helge Førde, som også sitter i styret ved Universitetssykehuset Nord-Norge, mener norske kirurger vil lære mer og bli dyktigere om resultatene deres presenteres offentlig.

Førde har sammen med flere andre forskere studert overlevelse etter kirurgi på blodårer i hjernen hos 7.500 pasienter operert ved høyspesialiserte og store skandinaviske sykehus. Erfaringene fra undersøkelsen er presentert av Dagens Næringsliv (DN) i dag.

– Det viktige resultatet er at det ikke alltid er sammenheng mellom volum og kvalitet. Det er ikke slik alltid at de store, som opererer flest, gir bedre resultat enn små, sier Førde.

Store variasjoner

Selv om forskerne ikke fant noen sammenheng mellom overlevelse og størrelsen på sykehuset, avdekket de store variasjoner i overlevelsesprosenten mellom sykehusene.

– Vi har behov for å sammenligne enkeltutøvere på hovedresultatene – som overlevelse, eller at kreft kommer tilbake slik at den enkelte utøver får bedre mulighet til å lære. Ingen er best i alt, konkluderer Olav Helge Førde overfor Dagens Næringsliv.

Han mener et eventuelt register bør være offentlig, men vil likevel ikke oppfordre pasienter å bruke noe slikt som grunnlag for sitt valg av behandlingssted. Han mener også de ulike kasus vil gi variasjoner i resultatene.

– Har du snille kasus, har du også gode resultater. Hvis man misbruker et slikt register, kan man få en situasjon der ingen vil operere de dårligste pasientene. Vi får håpe doktoren er mest opptatt av pasientens beste, sier Førde.

Skeptisk

Kirurgforeningen i Norge, ledet av Arne-Christian Mohn, er imot et fremtidig kirurgregister.

– Vi avviser å ha register for hver enkelt kirurg. Vi har ingen tradisjon i Norge for å henge ut personer. Da får man en gapestokk, og det må vi unngå, sier Mohn til DN.

Også Datatilsynet er skeptisk.

– I Norge er det som hovedregel arbeidsgiver som er ansvarlig for den jobben du gjør som ansatt. Vi antar at dette også gjelder for kirurger, sier seniorrådgiver Grete Alhaug i Datatilsynet.

Studien som er gjort, ble presentert 10. juli i år. Arbeidet ble ledet av Håkon Lindekleiv ved UiT, Norges arktiske universitet. Også UNN-direktør Tor Ingebrigtsen har vært bidragsyter til publikasjonen.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.