Her er fire av portørene i UNN som skal betjene den nye syketransporten ved UNN Tromsø fra og med mandag 2. oktober. Den "hvite ambulansen" overtar dermed en del av oppdragene de ordinære ambulansen (bak) har hatt tidligere. Fra venstre: Sondre Bogstrand, Tor Gudmundsen, Gunnar Lorentzen, Marit Sørensen. Foto: Per-Christian Johansen

Lanserer ny syketransport i «hvit ambulanse»

Her er fire av portørene i UNN som skal betjene den nye syketransporten ved UNN Tromsø fra og med mandag 2. oktober. Den "hvite ambulansen" overtar dermed en del av oppdragene de ordinære ambulansen (bak) har hatt tidligere. Fra venstre: Sondre Bogstrand, Tor Gudmundsen, Gunnar Lorentzen, Marit Sørensen. Foto: Per-Christian Johansen

Portørene ved UNN Tromsø får nye arbeidsoppgaver, på fire hjul. Fra 2. oktober vil et prøveprosjekt med syketransport i «hvite ambulanser» være i drift.

UNN slår dermed følge med en rekke andre sykehus som allerede har tatt i bruk et alternativ til ordinære ambulanser i pasienttransporten.

– Det handler om å gi rett tilbud til pasientene. Ambulansene våre har hatt mange oppdrag der pasientene har hatt behov for å ligge, men ikke behov for medisinsk oppfølging under transport. Dette endrer vi nå, sier leder for ambulanseavdelingen Per-Øivind Sørgård.

Den "hvite ambulansen" blir stasjonert ved akuttmottaket, UNN Tromsø i Breivika. Foto: Per-Christian Johansen

Først i Tromsø

Gjennom prøveprosjektet, som strekker seg frem til 30. juni 2018, blir det én «hvit ambulanse» å se i bybildet i Tromsø. Noen oppdrag til Hansnes i Karlsøy og Nordkjosbotn i Balsfjord kan også bli aktuelt.

Dersom erfaringene viser seg positive, vil det trolig bli utvidet til en permanent ordning. Da vil også denne type tilbud bli vurdert i hele UNN sitt sykehusområde. Det er Pasientreiser som har ansvaret for tjenesten, som i UNN bemannes av portørtjenesten.

– Transporten vil i første rekke gjelde mellom UNN og sykehjem, legekontor, Tromsø kommunes nye helsehus, flyplassen eller pasientenes hjem, sier prosjektleder Einar Holand ved Pasientreiser i UNN.

Som tidligere vil rekvirering av denne type pasientoppdrag organiseres med henvendelser til AMK-sentralen ved UNN.

 Nye oppgaver

Blant portørene ved UNN Tromsø er det foreløpig seks ansatte som er utpekt til å betjene den «hvite ambulansen» merket «syketransport».

– Portørene våre er vant til å håndtere pasienter inne i sykehuset, så det kan de. Nå blir det en ekstra oppgave med transport i bil, og det tror jeg de vil mestre fint, sier Johannes Minde, senterleder for portørtjenesten.

Tor Gudmundsen er blant dem som skal kjøre syketransportbilen. Se video med Tor i aksjon her.

Johannes Minde, leder for portørtjenesten (fra venstre), Einar Holand (prosjektleder Pasientreiser) og ambulanseleder Per-Øivind Sørgård ser frem til å komme i gang med prosjektet med "hvite ambulanser" i UNN. Foto: Per-Christian Johansen

– Normalt jobber vi bare inne i sykehuset, så nå får vi også en rolle utad. Det blir interessant og spennende, og pasientene har vi jo et godt forhold til fra før, sier den erfarne portøren.

SE OGSÅ: Video med portørene i arbeid inne på UNN Tromsø i Breivika

I bruk på hverdager

Blålys og sirener får de imidlertid ikke benytte på sine turer. Men bilen er utstyrt med hjertestarter, som portørene er opplært til å bruke. Dette i tilfelle noe uforutsett skal skje underveis.

Bilen vil benyttes mellom kl. 10.00 og 17.00 på hverdagene. Da er behovet størst.

– Vi regner med et sted mellom fem og syv oppdrag pr. dag. Ved stort behov for denne type transport vil de ordinære ambulansene fortsatt bistå, sier Per-Øivind Sørgård.

SE MER VIDEO: Ambulansetjenesten i UNN

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.