Lanserer ny syketransport i «hvit ambulanse»

Portørene ved UNN Tromsø får nye arbeidsoppgaver, på fire hjul. Fra 2. oktober vil et prøveprosjekt med syketransport i «hvite ambulanser» være i drift.

UNN slår dermed følge med en rekke andre sykehus som allerede har tatt i bruk et alternativ til ordinære ambulanser i pasienttransporten.

– Det handler om å gi rett tilbud til pasientene. Ambulansene våre har hatt mange oppdrag der pasientene har hatt behov for å ligge, men ikke behov for medisinsk oppfølging under transport. Dette endrer vi nå, sier leder for ambulanseavdelingen Per-Øivind Sørgård.

Den "hvite ambulansen" blir stasjonert ved akuttmottaket, UNN Tromsø i Breivika. Foto: Per-Christian Johansen

Først i Tromsø

Gjennom prøveprosjektet, som strekker seg frem til 30. juni 2018, blir det én «hvit ambulanse» å se i bybildet i Tromsø. Noen oppdrag til Hansnes i Karlsøy og Nordkjosbotn i Balsfjord kan også bli aktuelt.

Dersom erfaringene viser seg positive, vil det trolig bli utvidet til en permanent ordning. Da vil også denne type tilbud bli vurdert i hele UNN sitt sykehusområde. Det er Pasientreiser som har ansvaret for tjenesten, som i UNN bemannes av portørtjenesten.

– Transporten vil i første rekke gjelde mellom UNN og sykehjem, legekontor, Tromsø kommunes nye helsehus, flyplassen eller pasientenes hjem, sier prosjektleder Einar Holand ved Pasientreiser i UNN.

Som tidligere vil rekvirering av denne type pasientoppdrag organiseres med henvendelser til AMK-sentralen ved UNN.

 Nye oppgaver

Blant portørene ved UNN Tromsø er det foreløpig seks ansatte som er utpekt til å betjene den «hvite ambulansen» merket «syketransport».

– Portørene våre er vant til å håndtere pasienter inne i sykehuset, så det kan de. Nå blir det en ekstra oppgave med transport i bil, og det tror jeg de vil mestre fint, sier Johannes Minde, senterleder for portørtjenesten.

Tor Gudmundsen er blant dem som skal kjøre syketransportbilen. Se video med Tor i aksjon her.

Johannes Minde, leder for portørtjenesten (fra venstre), Einar Holand (prosjektleder Pasientreiser) og ambulanseleder Per-Øivind Sørgård ser frem til å komme i gang med prosjektet med "hvite ambulanser" i UNN. Foto: Per-Christian Johansen

– Normalt jobber vi bare inne i sykehuset, så nå får vi også en rolle utad. Det blir interessant og spennende, og pasientene har vi jo et godt forhold til fra før, sier den erfarne portøren.

SE OGSÅ: Video med portørene i arbeid inne på UNN Tromsø i Breivika

I bruk på hverdager

Blålys og sirener får de imidlertid ikke benytte på sine turer. Men bilen er utstyrt med hjertestarter, som portørene er opplært til å bruke. Dette i tilfelle noe uforutsett skal skje underveis.

Bilen vil benyttes mellom kl. 10.00 og 17.00 på hverdagene. Da er behovet størst.

– Vi regner med et sted mellom fem og syv oppdrag pr. dag. Ved stort behov for denne type transport vil de ordinære ambulansene fortsatt bistå, sier Per-Øivind Sørgård.

SE MER VIDEO: Ambulansetjenesten i UNN

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.

Din e-post: