Inger Lise Ebeltoft ved kulturavdelingen kan endelig presentere et teatertilbud ved UNN. Kanskje dukker skuespiller Klaus Løkholm Bergli også opp som klovn i gangene? Foto: Per-Christian Johansen

Lanserer UNN-teater – med klovnestreker for de yngste

Inger Lise Ebeltoft ved kulturavdelingen kan endelig presentere et teatertilbud ved UNN. Kanskje dukker skuespiller Klaus Løkholm Bergli også opp som klovn i gangene? Foto: Per-Christian Johansen

Med hjelp fra eksterne aktører kan kulturavdelinga ved UNN utvide tilbudet overfor pasient og pårørende til også å inkludere teater.

I samarbeid med Sadio Nor Teater – og med støtte fra Sparebank1-stiftelsen, Tromsø kommune og Karmas klubb – lanserer nå UNN et etterlengtet teatertilbud, i førte omgang som et prøveprosjekt. De første forestillingene vil finne sted senere denne måneden.

– Vi har diskutert dette en god stund, men ikke hatt midler til å prioritere det etter innsparingene det siste året. Nå har vi imidlertid fått totalt 115.000 kroner i etableringsstipender, og har dermed et grunnlag for å teste det ut. Dette tror vi blir et spennende opplegg, sier Inger Lise Ebeltoft ved UNNs kulturavdeling.

– Et hverdagsløft

Det er skuespillerne Klaus Løkholm Bergli og Nina Rosenlund ved Sadio Nor Teater som skal ha ansvaret for teaterforestillingene.

– Vi vil i første omgang basere oss på utdrag fra stykker vi har benyttet selv i Sadio Nor, som fortellingen om Wanny Wollstad. Hver forestilling vil være på 15-20 minutter, og vil bli spilt ved alle UNNs institusjoner. Vi tar sikte på å starte ved Åsgård i slutten av oktober, og vil gjennomføre flere forestillinger samme dag de stedene vi besøker, sier Bergli.

Han har jobbet profesjonelt som skuespiller siden 2003, og fikk ideen om å etablere et sykehusteater da han selv ble rammet av sykdom i 2013. Da var han satt ut av spill og mye sengeliggende i et halvt år.

– I en sånn periode får man tid til å tenke over hva som er viktig med livet. For meg handler det om å gi pasienter, pårørende eller ansatte ved UNN et løft i hverdagen. Forestillingene skal være så korte at de ikke blir lei, men samtidig sitter igjen med en hyggelig opplevelse, sier Klaus Løkholm Bergli.

Klovnemoro

Til de yngste ser han i tillegg for seg innslag av klovneri.

– Vi tenker å legge inn noen ekstra artigheter for de yngste. Og kanskje dukker det opp en klovn litt overraskende rundt om kring på sykehusene for å spre litt ekstra glede, legger skuespilleren til.

Teaterprosjektet skal i første omgang gjennomføres med forestillinger de nærmeste månedene. Så vil evalueringen og økonomien avgjøre om det skal videreføres også fra 2016. Av de 115.000 kronene i etableringsstipender, kommer 100.000 fra SNNs stiftelse.

– I SpareBank1 Nord-Norge er majoriteten av eierne den nordnorske folket, og derfor er vi opptatt av å gi tilbake til landsdelen gjennom tiltak som gjør at vi øker trivsel, bolyst og livsglede. Denne gangen fikk vi en glimrende søknad som kan bidra til å gjøre hverdagen litt hyggeligere for de som er inne på sykehus. Dette gjorde valget lett når det var snakk om å innvilge søknaden, sier Lars Nymo Trulsen, banksjef personmarked Tromsø i Sparebank1 Nord-Norge.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.