Livreddende rytmer på helipaden
Med fengende musikk skal barn og unge lære seg livreddende førstehjelp. Ideen til to ambulansearbeidere i UNN sørget for action utenom det vanlige i sommersola på helikopterlandingsplassen.
«Push, push 30:2. Push, push – alle synger…»
Teksten og musikken som dundrer ut på helipaden er laget for å lære barn og unge hjerte-lungeredning (HLR).
Og grunnen til at artistene Ar0n & Gaaseby sammen med Daskeladden er ved UNN i Tromsø på låtlansering, er et initiativ fra ambulansearbeiderne Kenneth Jensvold Markussen og Carina Iselin Hansen ved ambulansestasjonen i Narvik.
– Tenk deg to gutter på fisketur, i fint vær som i dag, så dør den ene. Det er så brutalt urettferdig. Det er ikke sånn at vi som ambulansearbeidere slår av følelsene når vi er på jobb. Ulykker setter spor og gjør inntrykk, forteller Kenneth.
Vil forhindre drukning
I etterkant av jobbsituasjoner der de har opplevd at de ikke har kunnet gjøre noe for å berge liv, begynte han og Carina å diskutere hvordan de kunne hindre særlig drukningsulykker blant barn.
– Enkelte situasjoner kunne lett vært unngått. Vi sitter jo av og til igjen med en følelse av håpløshet. Hvorfor skjedde dette? Det hadde ikke trengt å skje. Så vi føler et behov for å opplyse, sier Carina.
– Vi kan ikke bare sitte og se på at folk drukner.
Privat initiativ
Dermed kom ideen om å å få opp interessen for førstehjelp og HLR gjennom sang, musikk og video.
På privat initiativ tok de to kontakt med artisten Gaaseby, som de hadde sett på TikTok. Sammen med artistene og plateselskapet utvikla de to låta «Push pust». Samtidig fikk de arbeidsgiveren med på lag.
SE VIDEO med hele låten på Facebook!
– At UNN med sin faglige tyngde backer oss betyr kjempemye, sier Kenneth, og forteller at de også samarbeider med Norsk Førstehjelpsråd.
Artisten har sett alvoret
For artisten Gaaseby var det enkelt å engasjere seg da han fikk ei melding fra ambulansearbeiderne i nord.
– Jeg kjenner til viktigheten av å drive HLR. Jeg har selv en liten gutt på sju og i tilfelle noe skulle gå galt er det bra om han vet hva han skal gjøre. Og så har jeg vært bilberger for politiet og dermed vært i situasjoner der jeg virkelig har forstått alvoret, sier Marius Gaaseby.
– Hvis vi kan redde liv bare med å skrive noen linjer, så er ingenting bedre, sier kompanjong Aron Myre-Svenningsen.
Kenneth og Carina har i sine jobber erfart at folks kunnskap om HLR kan være forskjellen mellom liv og død.
– Dette er en litt annerledes måte å tenke HLR -opplæring på, som vi håper kan fenge barn og ungdom, sier de og understreker at dette ikke er i stede for HLR-kurs, men i tillegg til.
Frivillig organisasjon
Nå har de også starta en frivillig organisasjon med samme navn som låta, og alle inntektene fra musikken går dit.
Samtidig har de opprettet en spleis til organisasjonen. Så mens låta nå skal ut og erobre spotifylister på både bil- og badeferien, håper de på sikt å kunne lage opplæringsverktøy og informasjonsmateriale til bruk både i skoler og fritidsklubber.
– Jeg er veldig takknemlig for at UNN har medarbeidere som dere. Jeg håper HRL kan bli en kul greie med denne låta, og spre budskapet til barn og unge over hele landet, sier administrerende direktør Anita Schumacher.
– UNN stiller selg selvfølgelig bak dette. Det er midt i kjernen av vår oppgave, å redde liv.
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.