Livreddende trening under eget tak
Med 80 påmeldte og deltakere fra alle UNN-lokasjonene, ble samlinga for HLR-instruktørene en større suksess enn koordinator Arnhild Lindgaard på forhånd hadde turt å håpe på.
Opplæring i hjerte- og lungeredning (HLR) er obligatorisk for de aller fleste ved UNNs sykehus i Tromsø, Harstad, Narvik og Longyearbyen. Da kreves det også et stort korps med oppdaterte instruktører som kan gi den praktiske opplæringen.
I egne lokaler
– Vi har jo totalt 150-200 instruktører i UNN-systemet som har ansvar for å drive opplæring i hjerte- og lungeredning. Disse må jevnlig få faglig oppdatering, noe som kan være vanskelig i en situasjon med reisestopp og krav om innsparinger. Dette var en viktig del av årsaken til at vi valgte å gjennomføre instruktørsamlingen i egne lokaler, forklarer hun.
Kanskje lå det en frykt om lavere deltakelse når samlingen ble arrangert «hjemme» i sykehusets egne lokaler ved UNN Tromsø, men det motsatte skjedde.
– Jeg har hatt rollen som koordinator i tre og et halvt år, men har ikke opplevd større interesse for deltakelse på noen samling enn det vi har gjort denne gang, sier Lindgaard, og forteller at UNN i tillegg til dette sparer reisekostnader på 1,5 millioner kroner på å gjennomføre samlingen på denne måten.
Nyttig inspirasjon
Flere av deltakerne peker på at terskelen for deltakelse ble lavere ved at samlingen ble arrangert i egne lokaler.
– Å gjennomføre dette på UNN gjorde det mye enklere å prioritere deltakelse, og lettere å be om fritak fra daglige arbeidsoppgaver, erkjenner Åsta Hølmo, som tilbringer sin hverdag ved UNN Harstad.
HLR-instruktørene må annet hvert å gjennomføre godkjente kurs for å opprettholde egen statusen som instruktør, men for Vebjørn Lia Berger fra UNN Narvik er det ikke pliktfølelsen som veier tyngst for hans egen del.
– Det viktigste for meg er dimensjonen av inspirasjon. At vi er mange samlet på ett sted, og at vi får kjenne at vi faktisk er ganske mange som driver med dette, er motiverende, sier han.
Faglig oppdatering
Sammen med Alf Arne Pettersen fra UNN Tromsø, påpeker han økt faglig trygghet som den viktigste konkrete ballasten i etterkant av instruktørsamlingen.
– Faget er jo hele tiden i utvikling. Og det skjer nye ting, også med tanke på utstyret. Jeg arrangerte selv kurs sist helg, og har fått en liten bevisstgjøring i hva som har skjedd på fagfeltet siden sist jeg selv fikk oppdatert min egen kunnskap, forteller Pettersen.
– Ja, og så er det nyttig å bli bevisst på at praktiseringen av hjerte- og lungeredning varierer fra sted til sted. HLR på et kjøkkengulv er annerledes enn inne på et sykehus, og variasjonene i praktiseringen er faktisk ganske store mellom de ulike delene av landet også, påpeker Vebjørn Lia Berger.
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.