Professor og kirurg Lars Knutson (foran i midten) markerte sammen med gode kolleger åreknuteoperasjon nummer 500 med moderne teknologi ved UNN Narvik torsdag denne uken. Foto: Robert Grønbech

Markerte 500 moderne åreknuteoperasjoner

Professor og kirurg Lars Knutson (foran i midten) markerte sammen med gode kolleger åreknuteoperasjon nummer 500 med moderne teknologi ved UNN Narvik torsdag denne uken. Foto: Robert Grønbech

I løpet av de tre siste årene er 500 pasienter operert for åreknuter ved UNN Narvik. Det ble behørig markert for involverte ansatte på den nyetablerte poliklinikken ved sykehuset.

Radiolog og kollega Jan Ole Frantzen (til høyre) ga en diplom som oppmerksomhet for 500 åreknuteoperasjoner til Lars Knutson. Foto: Robert Grønbech
Det er professor og kirurg Lars Knutson som har stått i spissen for operasjonene, sammen med operasjonssykepleiere og radiolog ved UNN Narvik. Pasientgrunnlaget har kommet fra hele Troms og deler av Nordland.

– Vi har, noe spøkefullt, skapt vårt eget «Arctic Venous Center» (vene/åreknutesenter red. anm.), smiler Knutson, som er stolt over tilbudet som er bygd opp i Narvik.

– Pasienter som plages av åreknuter får nå den absolutt mest moderne behandling som er tilgjengelig, og de tre siste årene er det altså snakk om 500 i tallet. De 300 første fikk laserbehandling, mens de etterfølgende 200 er behandlet med en mer skånsom, men like effektiv, radiobølgeteknikk, legger Lars Knutson til.

Store endringer

År tilbake i tid var behandling av åreknuter en tidkrevende og lite skånsom operasjon der pasientene ble skåret opp i en fot og de ødelagte venene ble dratt ut med tang. Nå gjennomføres inngrepet med hjelp av ultralyd og små innstikk med en nål, der det føres inn et behandlingskateter. Ved hjelp av kateteret varmes blodåren opp, slik at den trekker seg sammen. På den måten forsvinner åreknutene.

Små åreknuter kan til og med tas bort med hjelp av en heklekrok.

LES OGSÅ: Slik opereres åreknuter med laserteknikk

Den nye behandlingen gir heller ikke arr og utføres i lokalbedøvelse, så pasienten kan dra hjem direkte etter operasjonen. Derfor er også disse operasjonene flyttet ut av operasjonsavdelingen og til den nyåpnede operasjonsseksjonen på poliklinikken ved UNN Narvik.

– På den måten utnytter vi vår samlede operasjonskapasitet på en mer effektiv og moderne måte. I tillegg er disse inngrepene nå, over hele landet, flyttet fra de store sykehusene til små spesialiserte enheter på mindre sykehus.

500 pasienthistorier

På torsdagens markering fremhevet også radiolog Jan-Ole Frantzen arbeidet som blir gjort ved UNN Narvik.

– Et sykehus er bygningene, de ansatte, pasientene, og historiene. Pasientenes historier, og historiene til de som jobber her, er med på å skape et sykehus. Denne historien forteller om 500 operasjoner, og 500 pasienter som har fått hjelp. Denne historien er også med på å skape sykehuset, sa Frantzen.

LES OGSÅ: Bli med i brukerpanelet for nytt sykehus i Narvik

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.