Med appetitt for nye utfordringer

Merete Cecilie Theodorsen (31) er nyansatt som klinisk ernæringsfysiolog ved Vardesenteret UNN, som drives i samarbeid med Kreftforeningen.

– Jeg gleder meg til å dele av kunnskapen jeg sitter på om ernæring, og ser fram til å bidra med kurs, informasjon og aktiviteter.

Merete Theodorsen er den første kliniske ernæringsfysiologen ved Vardesenteret. Foto: Geir Hevnskjel Ringvold
Kvaløyværingens interesse for helsefag startet på videregående, da hun gikk helse- og sosialfag. Derfra fulgte noen år som apotektekniker. Men ønsket var å flytte til Oslo for å ta utdanning som klinisk ernæringsfysiolog. Heldigvis rakk hun ikke å realisere flytteplanene før studiet ble opprettet her i Tromsø.

– Når den muligheten åpnet seg, ville jeg så klart være her, smiler Merete.

– Hva fikk deg til å ville ta denne utdanningen?

– Det å se at man kunne behandle sykdom – som for eksempel cøliaki – med kosthold ble en øyeåpner for dette feltet. At en rekke sykdommer kan forebygges med riktig kosthold, og hvilken betydning kosthold har ved sykdom har bidratt til at jeg brenner for faget.

Riktig kosthold gir energi

Vardesenteret ved UNN er en møteplass for folk som er rammet av kreft på forskjellige måter. Enten som pasient eller pårørende. Kreftpasienter er en pasientgruppe som har høy risiko for underernæring, så tilstrekkelig matinntak under behandling er viktig.

– Hva er ditt råd til de som sliter med matinntaket under kreftbehandling?

– Det er ikke ett svar på det, men om man spiser lite i forbindelse med behandling, burde det man får i seg være rikt på energi og proteiner. Pasienter kan også oppleve smaksforandringer. Jeg kan da komme med tips og råd om justeringer og endringer.

– Noen av de som bruker Vardesenteret er også ferdig med behandlingen, og da gjelder forebyggende kostråd for framtiden. Det kan også være pårørende som trenger noen innspill og råd for hvordan de kan gjøre sitt beste for å legge til rette for sine kjære, sier Merete.

Sosial arena

Siden stillingen er nyopprettet, har hun en unik mulighet til å lytte til hva brukerne ønsker mer av, og tilpasse innholdet etter det. Noen ting er likevel sikkert:

– Kjøkkenøya på Vardesenteret er perfekt som sosial arena, og vi ønsker å få til aktiviteter rundt den. Men det skal også være en lav terskel for å bare droppe innom med spørsmål om stort og smått. Og så ser jeg fram til å samarbeide med de frivillige. De er viktige for Vardesenteret! Vårt lokale her innbyr til at vi kan møtes til en rolig og fin stund med det vi kaller «praten over maten». Det er et begrep jeg liker godt.

Stillingen hennes er delt mellom Vardesenteret (60%), Pusterommet (25%) og Ernæringssenteret (15%) ved UNN.

Meretes beste kostholdstips:

  • Spis mer grønnsaker, frukt og bær, ha gjerne litt til hvert måltid.
  • Mer av grove kornprodukter og fisk både til middag og som pålegg.
  • Se etter nøkkelhullet på matvarer når du handler, det gjør det enklere å velge sunnere.
Tips oss!
Har du tips om nyansatte i UNN?
Send mail til pingvinen@unn.no

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.