Med hjerte for sjeldne sykdommer
I flere tiår år har Irene Lund jobbet med å hjelpe mennesker som har sjeldne sykdommer. Når hun nå blir pensjonist, får hun med seg mange lovord på veien.
Bioingeniøren fra Nesodden har bodd nordpå siden 1974, og jobbet på sykehuset i Tromsø siden 1979. 16. juni har Irene Lund sin siste dag på jobb før hun blir pensjonist.
– Det blir veldig rart. Jeg har hatt det veldig bra her, selv om det har vært stormfullt mange ganger, sier Lund.
Hun trekker fram det tverrfaglige miljøet ved UNN som avgjørende for at Nevromuskulært kompetansesenter (NMK) – som hun har ledet siden 2008 – ble lagt til Tromsø i 1994. NMK jobber for at personer med arvelige, nevromuskulære sykdommer skal få et godt, helhetlig og individuelt tilbud gjennom hele livet. I dag er senteret ett av ni kompetansesenter i landet som har spesialisert seg på sjeldne sykdommer, og som er samla under Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser, som ledes fra Oslo Universitetssykehus.
I 2019 ble NMKs 25-årsjubileum markert med fagseminar på Svalbard
Ble utfordret for 40 år siden
Allerede på 1980-tallet begynte Irene å bygge kompetanse om diagnostikk av muskelsykdommer sammen med nevropatolog Sigurd Lindal og flere på Patologisk anatomisk avdeling. Det ble starten på et langt arbeidsliv med sjeldne sykdommer som spesialområde.
– Hun har vært med å strategisk bygge opp kompetansen på sjeldne nevromuskulære sykdommer i Tromsø. I en slik grad at Tromsø er satt på kartet, og det ikke er tvil om at NMK skal ledes herfra, sier avdelingsleder Laila Strand Sivertsen ved nevrologisk, hud og revmatologisk avdeling.
Flyttet til nevrologen
NMK var i starten tilknytta patologisk avdeling. Men Irene Lund mente det ville være bedre å tilhøre en klinisk avdeling, og i 2005 ble NMK flyttet til nevrologen.
Selv trekker hun fram brukermedvirkning som det aller viktigste i jobben med personer med sjeldne sykdommer.
– Det er ofte lite informasjon å finne om hver enkelt, sjeldne sykdom. Så det er ekstremt viktig å lytte til pasienten. Samtidig har samarbeidet mellom de ulike sentrene vært svært verdifullt. For 30-40 år siden var alt veldig delt opp, nå kan vi lære av hverandre gjennom den nasjonale kompetansetjenesten. Det var utfordrende i starten, men det har gått veldig fint, sier Lund, som ble takket av med taler, gaver og kake på en markering 10. juni.
Pingvinavisa Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.