Migrene: Den smertefulle folke­sykdommen

Hodet holder på å eksplodere. Kraftige brekninger rives i kroppen. Migrene er ille nok og kan behandles, men når bør man mistenke at det kan ligge noe mer alvorlig bak?

Claus Albretsen
Les mer
Spenningshodepine, migrene, eller noe annet og enda verre? Nevrolog Claus Albretsen forteller at du bør oppsøke fastlegen om du plages med hodepine om morgenen, eller om du blir kvalm og kaster opp uten at du kjenner årsaken. Foto: Per-Christian Johansen
Vi har alle opplevd å få en kraftig hodepine, eller sett en kollega være nødt til å gå hjem etter et migreneanfall. Så mange som én av ti sliter faktisk jevnlig med migrene, som er en veldig smertefull og pulserende hodepine.

De som sliter får ofte behandling i form av medisiner, både med og uten resept. Men det finnes også andre og enklere behandlingsmetoder du kan benytte deg av.

– Både vanlig spenningshodepine og migrene utløses gjerne av stress. Det kan gi god forebyggende effekt å senke stressnivået i kroppen og gjerne få massert opp stramme muskler. Men når migrenen først treffer hjelper det ofte godt på å trekke seg tilbake, sove, og skjerme seg mot lyd og lys. Fysisk aktivitet vil bare forsterke et migreneanfall, forteller avdelingsoverlege Claus Albretsen på nevrologen i Tromsø.

Les også: Slik behandles migrene (www.helsenorge.no)

To tegn du bør ta alvorlig

Men hva om det er en annen grunn til den uutholdelige hodepinen? Mange frykter at det kan være en annen og mer alvorlig årsak til den intense smerten, som gjerne kommer på den ene siden av hodet. Det er en frykt Albretsen har stor forståelse for. Hans tips lyder som følger:

– Hvis du har hodepine om morgenen, eller er kvalm og kaster opp uten uten at du har en mage/tarm-infeksjon eller er gravid, da bør du oppsøke fastlegen din for å få henvisning til en CT-undersøkelse. Som regel vil det ikke være noe alvorlig, men det kan være veldig godt å få bekreftet at det ikke er en svulst slik at du slipper angsten for at det skal være det, avslutter Albretsen.

Fire tips mot hodepine

  • Unngå stress
  • Få hjelp til å massere opp stramme muskler
  • Vær i fysisk aktivitet
  • Bruk solbriller om du er ekstra følsom for lys

Fakta om migrene

  • Rammer rundt 10 prosent av befolkningen
  • Etter puberteten får flere kvinner enn menn som får migrene
  • Mange kvinner opplever mindre migrene etter overgangsalderen
  • Feil bruk av enkelte medisiner kan forsterke migrenen
  • Noen anfall kan vare mer enn 72 timer

(Kilde: www.migrene.no)

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.