Milliontilskudd til kreftforskning

Kreftforeningen har gitt 3,4 millioner kroner til forskningsmiljøer tilknyttet UiT, Norges arktiske universitet og UNN. Totalt mottar ulike miljøer i Tromsø 6,7 millioner kroner.

Pengene kommer fra en samlet pott på drøyt 200 millioner kroner som Kreftforeningen denne uken deler ut til ulike forskningsmiljøer rundt i hele landet.

For miljøene ved UiT og UNN er pengene et kjærkomment bidrag til videre satsing på kreftforskning. Lorena Arranz, Tom Dønnem (ass.lege kreftavdelingen ved UNN) og Terje Johansen er prosjektledere for forsking på blodkreft og lungekreft ved UiT.

– Uten disse pengene blir det ingen forskning, understreker Lorena Arranz overfor UiTs hjemmeside.

Tom Dønnem driver et forskningsprosjekt som tar sikte på å lage en ny diagnostisk test for lungekreft. Ifølge Lill-Tove Busund, forskningsgruppeleder og overlege ved klinisk patologi ved UNN, er målet å kunne skreddersy den beste behandlingen for hver kreftsvulst.

– Kreft er en uhyre komplisert sak, og vi vet fortsatt for lite. Mange får tøffe behandlinger som har relativt liten effekt, men mange bivirkninger. Vår forskning går ut på å finne ut hvilke medikamenter som virker på akkurat hvilke typer kreftsvulster, forklarer Busund i artikkelen på UiT sin hjemmeside.

Dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet, Arnfinn Sundsfjord, trekker frem det nære samarbeidet mellom UiT og UNN som et viktig element i kreftforskningen.

– Vi er som siamesiske tvillinger i Breivika. Veldig mange av våre forskere jobber på tvers, nært klinikken og nært pasientene. Vi bryr oss i full bredde, sier han.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.