Mottok pris for sitt hiv-engasjement

Da Tromsø Arctic Pride ble innledet mandag, ble UNN-overlege Vegard Skogen lurt frem på scenen – og satt pris på.

skogen
Vegard Skogen, seksjonsoverlege ved infeksjonsmedisin UNN Breivika, ble mandag tildelt Homofrydprisen i forbindelse med Tromsø Arctic Pride. Foto: Per-Christian Johansen
Seksjonsoverlegen ved infeksjonsmedisin mottok Homofrydprisen for sitt mangeårige engasjement for å sikre den skeive befolkningen i Tromsø og Nord-Norge et godt og trygt helsetilbud, heter det i begrunnelsen fra arrangørene av homofestivalen. De trekker også frem hans engasjement for hiv-positive pasienter i Nordvest-Russland.

– Gjennom flere år har Vegard Skogen vært en uredd stemme for skeive som lever med hiv-viruset. Han har alltid møtt sine pasienter med stor respekt og omtanke. Hans direkte væremåte skaper trygghet hos pasientene og han gir rikelig med viktig informasjon, skriver arrangøren av Tromsø Arctic Pride.

Festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen utdyper:

– Det er en stor glede å dele ut denne æresbevisningen til en sann ildsjel. Det er ikke veldig ofte at mennesker rammet av hiv-infeksjonen blir møtt med den varmen, omtanken og respekten som Vegard Skogen utviser. Derfor er det helt naturlig å gi denne prisen til ham.

Hyggelig overraskelse

Selv ble UNN-legen overrasket over prisen. Han var forberedt på å bidra med et foredrag om sitt arbeid i Russland under åpningen av Tromsø Arctic Pride.

– Jeg var fokusert på mitt eget foredrag og fulgte ikke helt med på introduksjonen. Plutselig skjønte jeg at det var meg det ble snakket om. Prisen kom overraskende, men var selvfølgelig veldig hyggelig, sier Vegard Skogen.

Han kom til Tromsø fra Bærum i 1989 for å studere medisin ved UiT, Norges arktiske universitet. Siden har han holdt seg i nord, og vært tilknyttet UNN siden 90-tallet. Arbeidet rettet mot homofile, sikker sex og hiv har opptatt han stadig sterkere gjennom jobbkarrieren ved seksjon for infeksjonsmedisin.

Homofrydprisen ble for øvrig delt ut for andre gang. I fjor gikk prisen til Ole-Gunnar Solheim, regionleder for Amnesty region nord.

Les mer om prisutdelingen og Tromsø Arctic Pride her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.