radiologi

Seksjonsleder ved røntgen i Narvik, Hanne Sommersel Ulstein (til venstre) sammen med overlegene i radiologi Aleksandra Jovanovic, Jan Ole Frantzen og Nerijus Teresins (foran). Foto: Per-Christian Johansen

Nå får de utdanne egne radiologer

radiologi
Seksjonsleder ved røntgen i Narvik, Hanne Sommersel Ulstein (til venstre) sammen med overlegene i radiologi Aleksandra Jovanovic, Jan Ole Frantzen og Nerijus Teresins (foran). Foto: Per-Christian Johansen

Glede på røntgenavdelinga ved UNN Narvik. Denne høsten starter de utdanningen av sin første radiolog (lege i spesialisering) på nærmere 30 år.

Nylig ble røntgenavdelingen ved sykehuset klarert som utdanningsinstitusjon i radiologi, med gruppe II-status. Dermed kan de ansette en lege i spesialisering (LIS-lege), og selv besørge de første to og et halvt årene av utdanningen på totalt fem år.

Den resterende utdanningen må skje ved en røntgenavdeling med gruppe I-status, eksempelvis ved UNN Tromsø.

– Dette er en veldig god nyhet for oss som røntgenavdeling og som seksjon i Narvik. Det er mangel på radiologer i Norge generelt, og Nord-Norge spesielt. Det å kunne rekruttere og utdanne egne spesialister som ønsker å være i Narvik er med på å sikre at vi får radiologer som, forhåpentligvis, blir værende hos oss og er med på å styrke radiologsiden i nord.  Det er et stort og spennende ansvar som krever masse innsats, men som absolutt vil gi oss masse igjen, sier Hanne Sommersel Ulstein, seksjonsleder ved røntgenavdelingen i Narvik.

Etterlengtet mulighet

I juli trådte nye regler i kraft med tanke på utdanning av LIS-leger. Nå skal disse ansettes av det helseforetaket de får gjennomført utdanningen ved. Og allerede er den nye LIS-stillingen ved røntgenavdelingen i Narvik utlyst.

Det betyr oppstart i løpet av høsten, og den som blir ansatt vil være den første legen i spesialiseringen innen radiologi i Narvik siden slutten av 80-tallet.

– De siste årene har vi klart å etablere en stabil bemanning, og har nå tre faste overleger ved seksjonen. Dermed har vi fått status og mulighet til å utdanne egne radiologer igjen. Det ser vi frem til, legger Sommersel Ulstein til.

Én av de tre røntgenoverlegene i Narvik er Jan Ole Frantzen. Han har tidligere undervist LIS-leger, da ved UNN i Tromsø. Nå får han ansvaret for oppfølgingen i Narvik.

– Vi skal ta imot og gjøre en god jobb med utdanningen av nye radiologer, og forhåpentligvis sikre at de blir ved sykehuset her i Narvik. Utdanningen vil legge en del beslag på kapasiteten vår, men vi investerer i noe positivt. Dette er trolig den mest effektive formen for rekruttering av nye radiologer, sier Jan Ole Frantzen.

Rekrutteringseffekt?

Han erkjenner at Narvik som by – og sykehus – kom bakpå i utviklingen på 70- og 80-tallet. Det har gjort det ekstra vrient med å lokke helsepersonell til byen. Den stadige usikkerheten rundt akuttberedskapen har heller ikke gjort rekrutteringen lettere de siste årene.

– Helsesektoren er et brutalt marked. Radiologi er intet unntak. Sentraliseringssuget er stort, og det har blitt vanskeligere både å beholde og rekruttere leger. Nå øker mulighetene igjen gjennom denne utdanningen, legger Frantzen til.

– Dette vil også bidra til mer stabilitet og økt kvalitet blant radiologene våre i fremtiden, slutter Hanne Sommersel Ulstein.

Interessert i å søke på den nye LIS-stillingen ved UNN Narvik?  Les stillingsannonsen her. (søknadsfrist 20. september) 

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.