Nå inntar Sykehusklovnene UNN

De har allerede gledet barn – og voksne – ved 15 norske sykehus. I løpet av 2018 etablerer Sykehusklovnene seg også ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Sykehusklovnene består av profesjonelle skuespillere. Nå er de i gang med å koordinere opplegget med barneavdelingen ved UNN Tromsø. Her under et besøk forrige måned, der Vibeke Lie (foran) og Siv Elisabeth Øvsthus spredte glede for barn og voksne. Foto: Per-Christian Johansen
For de offisielle Sykehusklovnene er det viktig å spille på lag med barn, pårørende og ansatte. Foto: Per-Christian Johansen
Ingen tvil om at Sykehusklovnene, her representert med Siv Elisabeth Øvsthus, bidrar til å spre glede. Til høyre musikkterapeut ved UNN, Marte Lie Noer. Foto: Per-Christian Johansen
Nylig var kunstnerisk leder Vibeke Lie og klovnekollega Siv Elisabeth Øvsthus på en oppvarmingsrunde ved barneavdelinga UNN Tromsø. Da sørget de for oppmuntrende opplevelser for pasienter og pårørende.

I løpet av sommeren dukker de opp igjen både i slutten av denne og neste måned, og fra høsten av er målsetningen å spre smil og latter fast én gang i uka.

Lærer opp lokale klovner

Da vil også de nyutvalgte lokale «Tromsø-klovnene» bli rullert inn i ordningen. Til sammen fem lokale skuespillere er plukket ut og er for tiden under opplæring.

– Disse fortsetter opplæringen sammen med allerede etablerte klovner ved andre sykehus først. De kurses grundig og må også gjennom et praksisår før de er godkjente sykehusklovner, sier Vibeke Lie til Pingvinavisa.

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon og i løpet av 2017 fikk nesten 19.000 barn en dose med «magisk medisin» i form av et møte med Sykehusklovnene. Da bisto klovnene også mer i retning av etablerte prosedyrer ved sykehusene. Det mener de har bidratt til mindre traumer for barnet og er med på å gjøre opplevelsen av det å være på sykehus bedre.

– Vi har over mange år utarbeidet vår egen metode for å møte barnet på sykehusene. Vi jobber i improvisasjon og med en unik tilnærming til hver enkelt situasjon. I tillegg jobber vi mer og mer i tverrfaglige team i forhold til prosedyrer ved sykehusene, som blant annet bidrar til at barna kan slippe narkose ved enkelte undersøkelser, forklarer Vibeke Lie.

Proft opplegg

Hun ser frem til å komme i gang for fullt også i Tromsø.

– I fjor samarbeidet vi med 15 sykehus, fra Kristiansand i sør. Nå gleder oss til å utvide med UNN i nord. Våre klovner er profesjonelle skuespillere og får i tillegg opplæring i sykehusklovning hos oss, sier Lie.

Ved barneavdelinga UNN Tromsø ser de frem til å få hjelp fra Sykehusklovnene til å gi pasientene en ekstra oppmuntring i hverdagen.

– Vi har hatt opplegg med sykehusklovner tidligere også, blant annet meg selv. Men nå blir det håndtert profesjonelt. Vi tror dette blir bra for barna som er hos oss, sier leketerapeut Tove Smedsrød.

Vil spre glede

Sykehusklovnene finansieres gjennom økonomisk støtte fra ulike samarbeidspartnere og donasjoner fra enkeltpersoner. Grasrotandelen i regi av Norsk Tipping er en annen viktig inntektskilde.

– Vi kan ikke gjøre noe med årsaken til at barn er på sykehus, men vi kan lette opplevelsen av å være syk. Sykehusklovnenes møte med barn handler om dialog, om fantasifull utforskning, om lek, om sanseinntrykk og om å forløse helsebringende energi. Vårt håp er å finne frem til det som lokker frem livslysten hos den syke, om å glede foreldre og pårørende og å lette stemningen for de som jobber på sykehuset, beskriver daglig leder Nina Elisabeth Eidem i organisasjonen Sykehusklovnene.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.