Nå slipper pasienter arret på halsen
Denne uken fjernet endokrinkirurg Vegard Brun de første skjoldbruskkjertlene med robotassistert kirurgi. Metoden - som Universitetssykehuset Nord-Norge er først i Norden med å ta i bruk - sørger for at enkelte pasienter slipper et skjemmende arr på halsen.
Tirsdag morgen var det god stemning på operasjonsavdelingen ved UNN Tromsø. Dagen i forveien var de to første inngrepene gjennomført på pasienter som måtte fjerne deler av skjoldbruskkjertelen.
Resultat: Vellykket!
Nå står to nye operasjoner for tur. Teamet – bestående av overleger, anestesilege- og sykepleiere, samt operasjonssykepleiere – har med seg de erfarne endokrinkirurgene Gabriele Materazzi og Lorenzo Fregoli fra universitetssykehuset i den italienske byen Pisa.
De skal kvalitetssikre prosedyren og dele sine erfaringer.
«Tunell» fra armhulen
– Dette går bra. Veldig bra, skryter Gabriele Materazzi midtveis inn i den totalt tredje operasjonen.
Han følger med på en av flere skjermer inne på operasjonsstua som benyttes til robotassistert kirurgi. I en konsoll i det ene hjørnet sitter Vegard Brun og styrer spakene til et videokamera og operasjonsinstrumentene.
Den første drøye halvtimen av prosedyren gikk med til forberedelser. Et snitt på seks-syv centimeter ble laget i armhulen på pasienten. Derfra ble det laget en «tunnel» inn til nedre del av halsen. Den ble benyttet til å føre inn kamera og instrumenter festet til robotarmene etter at de var koblet til.
– Denne metoden gir oss tilgang til å ta ut hele eller deler av skjoldbruskkjertelen på en annen måte enn tidligere. Tidsmessig er det ingen stor forskjell, men for noen av pasientene vil det gi en stor kosmetisk forbedring. De slipper å gå med et arr på halsen som daglig minner dem på tidligere sykdom, sier overlege Vegard Brun.
Ved UNN gjennomføres nærmere 120 operasjoner hvert år der hele eller deler av skjoldbruskkjertelen fjernes. Brun anslår at det for 25-30 av disse vil være aktuelt med robotassisterte inngrep.
Kriteriene vil være basert på blant annet sykdomsbilde og pasientens ønske.
Lena fornøyd med resultatet
En som allerede har fått tilbudet, er Lena Pedersen fra Kirkenes. Som pasient nummer to denne uken gjennomførte hun inngrepet med robotassistert kirurgi mandag ettermiddag. Pedersen har hatt en godartet kul i halsen som etter hvert var blitt plagsom for svelget.
Etter henvisning fra lokal fastlege, gikk turen via Finnmarkssykehuset for ultralydundersøkelse og deretter ny henvisning til UNN Tromsø.
– Jeg var umiddelbart litt skeptisk til en ny metode, det må jeg innrømme. Men Vegard var veldig flink til å forklare, og viste til gode resultater andre steder. At det skulle være eksperter fra Italia til stede, var ekstra betryggende, sier Lena Pedersen.
Det hun er mest fornøyd med, er å slippe et skjemmende arr nederst på halsen.
– Det betyr mye for meg, ikke minst rent kosmetisk nå når det blir mer sol og mulighet til å sole seg, sier Lena Pedersen.
Teamarbeid
24 timer etter operasjonen er hun oppegående og klar til hjemreise. Litt ømt er det i den venstre armhulen, men det er normalt.
– Operasjonen gikk veldig fint, og jeg har fått veldig god oppfølging. Det har vært helt som forespeilet, legger hun til.
Også ukens fjerde operasjon ble gjennomført som planlagt takket være et godt forberedt og dyktig operasjonsteam ved UNN. Anestesi- og operasjonssykepleiere har også en nøkkelrolle når kirurgi skal gjennomføres.
– Hele teamet har vært gjennom grundig opplæring i forkant. De som har ansvar for anestesi må forholde seg til litt endrede arbeidsforhold og annerledes rigging, mens det er andre instrumenter å håndtere for operasjonssykepleierne, sier Brun.
Knappe tre timer etter at pasientene ble lagt i narkose – og kun få minutter etter at snittet i armhulen var sydd igjen – våknet pasientene til seg selv igjen. Denne gangen observert og fulgt opp av den erfarne anestesisykepleieren Turid Larssen og kollega Gøril Drag Isaksen.
Permanent tilbud
– Erfaringene vi har fått denne uken, gjør at vi vil tilby dette som en fast prosedyre. Metoden er utviklet i Asia, og har vært benyttet i flere land sør i Europa de siste 10 årene. Vi er stolte over å være de første i Norden til å ta dette i bruk, og jeg utelukker ikke at pasienter fra andre steder i Norge vil benytte fritt sykehusvalg og søke seg hit. Da må det vurderes om UNN skal prioritere dette, avslutter Vegard Brun.
Av de rundt 120 pasientene som årlig får operert bort skjoldbruskkjertelen ved UNN, er det rundt 40 krefttilfeller. Kreft i skjoldbruskkjertelen rammer årlig knapt 500 personer i Norge. Nærmere 80 prosent av disse er kvinner.
Prognosene for overlevelse er svært gode ved kreft i skjoldbruskkjertelen, ifølge Kreftforeningen.
Les flere saker på Pingvinavisa om robotkirurgi:
Ny milepæl for blærekreftkirurgi
Nyhetsbrev
Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.