Nordmenn gode på første­hjelp

Skulle du skade deg alvorlig, er det godt å vite at du mest sannsynlig har flinke hjelpere rundt deg. Nordmenn iler til for å hjelpe skadde.

Det viser nemlig studien til lege ved Helgelandssykehuset, Håkon Kvåle Bakke, som har sett på hva slags førstehjelp ”mannen i gata” gir når de plutselig møter en skadet person. 330 akutte skadesituasjoner i Troms og Finnmark ble studert – skader som ikke hadde medisinske årsaker.

– Det er snakk om ulykker. Alt fra trafikkulykker, store blødinger, til folk som har ramlet og slått seg kraftig, forklarer Kvåle Bakke som også er førsteamanuensis ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT.

Gode på førstehjelp

Han er svært fornøyd med at studien, som han har gjort sammen med blant annet Mads Gilbert, viser at i akutte situasjoner er innsatsviljen fra ”mannen i gata” stor – og imponerende god.

– Det har ikke vært mye forskning på hva vanlige folk gjør ved akutte situasjoner der fremmede trenger førstehjelp, men studien vår viser at Norge ligger langt framme i villigheten i befolkningen til å utføre førstehjelp.

Les hele saken på nettsidene til Helsefakultetet ved UiT – Norges arktiske universitet

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.