kunst

Her er noen av de sentrale kunstnerne og aktørene i kunstprosjektet ved Pingvinhotellet UNN Tromsø. Fra høyre: Ulf Meyn, Annelise Brun, Arvid Sveen, Torunn Ovanger, Jenny-Marie Johnsen (leder av kunstkomiteen for Pingvinhotellet) og Helga Jentoft (kunstansvarlig UNN). Foto: Per-Christian Johansen

Nordnorsk mangfold pryder Pingvinhotellet

kunst
Her er noen av de sentrale kunstnerne og aktørene i kunstprosjektet ved Pingvinhotellet UNN Tromsø. Fra høyre: Ulf Meyn, Annelise Brun, Arvid Sveen, Torunn Ovanger, Jenny-Marie Johnsen (leder av kunstkomiteen for Pingvinhotellet) og Helga Jentoft (kunstansvarlig UNN). Foto: Per-Christian Johansen

Samiske offersteder, akvareller med behagelig lyssetting, lyslykter i en kombinasjon av keramikk og porselen, samt malerier med sterke fargespill.

ovanger
Tromsø-kvinnen Torunn Ovanger har malt flere akvareller som smykker ut en av korridorene ved Pingvinhotellet. Foto: Per-Christian Johansen
Arvid Sveen (øverste bilde) forklarer om sine bilder av samiske offersteder til kunstkollegene som har bidratt til utsmykking av Pingvinhotellet UNN Tromsø. På det nederste bildet er Annelise Brun med sine fargerike malerier. Foto: Per-Christian Johansen
Kunstner Ulf Meyn får assosiasjoner til meditasjon når han presenterer ett av sine to kunstbidrag i Pingvinhotellet. Foto: Per-Christian Johansen
Pingvinhotellet UNN Tromsø er endelig ferdig dekorert med ulike bidrag fra til sammen 16 kunstnere. De aller fleste har tilhørighet fra Nord-Norge, og landsdelen gjenspeiler også mye av kunsten som møter pasienter, pårørende og ansatte når heisen plinger i hver av etasjene mellom plan 6 og 19 i Tromsøs høyeste bygg.

– Her får vi presentert kunst med mangfold i alle korridorer, og vist frem kunstnerisk kompetanse fra hele Nord-Norge. De fleste gjestene ved Pingvinhotellet er fra denne landsdelen, og her møter de nå kunst med tilhørighet fra nord. Vi er veldig fornøyd med resultatet, forklarer Jenny-Marie Johnsen, som har ledet kunstkomiteen for Pingvinhotellet.

Offersteder i svart-hvitt

Bidragene fra kunstnerne består av alt fra malerier, tegninger, fotografier, keramisk kunst og tekstiler. De utvalgte har fått utfolde seg innenfor rammer knyttet til landsdelen, og en av dem er Arvid Sveen (72). Den erfarne fotografen kommer riktignok fra Lillehammer-traktene opprinnelig, men har 45 års fartstid i Nord-Norge bak seg – de 15 årene siste i Tromsø.

Han har levert seks bilder i svart-hvitt som viser samiske offersteder på nordkalotten. Disse pryder korridoren på plan 18 i Pingvinhotellet.

– Bildene har utgangspunkt i boken «Mytisk landskap» med bilder av samiske offersteder gitt ut i 2003. Jeg har valgt noen motiver med tydelige klipper/steiner som er knyttet til konkrete historier. Med bilder i svart-hvitt blir strukturen mer spennende og bildene er mer tidløse, forklarer Arvid Sveen, som også er kjent for sin billedbok om Tromsdalstinden fra 2006.

Akvareller

Tromsø-kvinnen Torunn Ovanger (69) har drevet med akvarellmalerier i flere tiår, etter å ha utdannet seg på kunstskole i Italia. Sammen med øvrige bidragsytere til Pingvinhotellet fant hun inspirasjon i det å skape trivsel for personer som i mange sammenhenger opplever en tung hverdag på sykehuset.

Ovanger har malt tre akvareller med motiver fra naturen med en rolig atmosfære.

– Målgruppen på et pasienthotell er gjerne mennesker i en sårbar situasjon. Da passer det med noe nøytralt, og som ikke er kontroversielt. Det var med i vurderingen for motivene som er valgt denne gangen, sier Ovanger.

Annelise Brun, også hun Tromsø-kunstner, har på sin side valgt sterkere farger i sine motiver på plan ni.

– Jeg har slått meg litt løs med fargepaletten, ja. Med malerier i en smal korridor ønsket jeg å presentere noe som kunne fungere på nært hold, og samtidig gi en følelse av bevegelse i det indre landskap, sier Brun, som har tatt sin kunstneriske utdannelse i fargesprakende Nederland.

Meditasjon

Ulf Meyn, tromsøbasert siden slutten av 1970-tallet, ser på sin side en sammenheng med ro og meditasjon i sine to lysinstallasjoner av keramikk og porselen som pryder de felles møteplassene mot sør på plan syv og 19. Meyn var den siste av kunstnerne som fikk sin kunst på plass, med gode bidrag fra teknisk avdeling ved UNN.

– Det er noe med komposisjonen og lysene som sprer en følelse «oppover». Da får jeg en opplevelse av ro og meditasjon som jeg håper flere ville kjenne seg igjen i. Jeg håper installasjonene kan minne om noe mer ut over det materielle, sier Meyn.

– I sum håper vi all kunsten ved Pingvinhotellet skal gi gjestene refleksjoner og positive opplevelser i det som for mange av dem er en vanskelig livssituasjon, supplerer Jenny-Marie Johnsen.

I tillegg til nevnte kunstnere har følgende bidratt til kunst ved Pingvinhotellet UNN Tromsø:

Nina Beyer (Ballstad), Hans Ragnar Mathisen (Tromsø), Scott Thoe (Stamsund), Elisabet Alsos Strand (Mo i Rana), Espen Tollefsen (Oslo), Kurt Edvin Blix Hansen (Tvervik), Tove Hov Jacobsen (Sortland), Tonje Moe Pettersen (Gratangen), Rune Johansen (Engeløya), Arnold Johansen (Tromsø), Inge Pedersen (Alta/Oslo), Inger Johanne Rasmussen (Oslo).

Les også: Hovedkunst i keramikk

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.