Ny dialysesatelitt letter pasienthverdagen

Nå kan pasienter i Nord-Troms får dialysebehandling på hjemmebane.

Mandag denne uken ble dialysesatelitten ved Distriktsmedisinsk senter Nord-Troms (Sonjatun i Nordreisa) formelt åpnet. Det bidrar til at pasienter fra distriktet kan få nødvendig behandling nærmere eget hjem, en tjeneste som forventes å gi økt livskvalitet fremfor slitsomme reiser til Tromsø. Det er vanlig at pasientene får dialysebehandling tre ganger i uken.

Ifølge overlege ved nyreseksjon på UNN, Marit Solbu, er åpningen av dialysesatelitten etablert i tråd med en nasjonal og regional handlingsplan for forebygging og behandling av nyresykdom. Her anbefales det at reisevei til og fra behandling ikke bør overskride en times reisetid hver vei.

Solbu sa til avisen Framtid i Nord i forbindelse med åpningen at nyrerelaterte sykdommer vil øke i omfang i årene som kommer.

– I dag er dette en vanlig tilstand som rammer ti prosent av voksne. Man blir rammet som følger av høyt blodtrykk og diabetes, men også det at flere blir eldre gjør at antallet som trenger behandling øker, sa Solbu til Framtid i Nord.

UNN og Nordreisa kommune står i tett samarbeid om dialysetilbudet, og har ansatt tre sykepleiere i til sammen 1,2 årsverk. Målet er at tiltaket også samfunnsøkonomisk vil bidra til besparelser over tid.  Det er UNN som er fagansvarlig for tilbudet.

 

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.