Det var høytidelig når Trond Mohn klippet snora til den nye hjerte-CT-maskina ved UNN i formiddag. Til venstre radiograf Brith Furuhovde. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Ny hjertelig gave fra Trond Mohn

Les mer
Det var høytidelig når Trond Mohn klippet snora til den nye hjerte-CT-maskina ved UNN i formiddag. Til venstre radiograf Brith Furuhovde. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Den unike mannen med det store hjertet, har på ny sørget for at nettopp hjertene i nord blir enda bedre ivaretatt. Fredag overrakte Trond Mohn enda en hjerte-CT-maskin i gave til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Les mer
Ingen tvil om hva radiografene, her ved Brith Furuhovde, mener om "Kong" Trond Mohn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress
Les mer
Her forklarer radiografene Grete Hansen, Ken-Inge Adolfsen og Brith Furuhovde (bak til venstre) for Trond Mohn hvordan de utnytter gaven de har fått etter beste evne. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

‒ Det er en stor ære for meg å få åpne CT-kardiaken, sa Trond Mohn i det han klippet snora inn til den nye CT-maskina ved UNN.

Denne leverer de mest detaljrike CT-undersøkelser verden kan by på akkurat nå. Bergens-milliardæren har etter hvert blitt godt kjent for sin innsats for forskning og helse, og har raust delt ut flere viktige gaver til det offentlige helsevesenet.

‒ Så er det en gave fra dere til meg at maskina er mye i bruk, smilte Mohn til radiografene, etter at de entusiastisk hadde forklart hvordan de kan gjøre jobben sin enda bedre med det nyeste nye av utstyr. D

e hadde på forhånd dekorert CT-rommet med plakaten «Du er vår hjerte-konge».

‒ Det er ikke bare vi ansatte som blir takknemlige og rørte over gavene du bidrar med. Også pasientene snakker mye om deg, både på venterommet og under undersøkelsene, og uttrykker stor takknemlighet for det du har gjort og gjør for oss, sa radiograf Brith Furuhovde.

«Revolusjon» i 2012

Det er drøyt syv år siden Mohn første gang ga UNN en hjerte-CT, og med denne fikk sykehuset en mulighet til å utvide sin kompetanse på hjertediagnostikk og -behandling. Den såkalte hjertegruppa ved UNN har eksistert siden da, og består av radiografer, radiolog og en fysiker, som sammen med kardiologene utvikler stadig mer kompetanse på undersøkelser og analyser. De kan bruke CT-maskina i forkant av eventuell behandling, og gjennom tett dialog utvikler de stadig mer kunnskap på hva bildene viser og hva maskina kan gi av svar.

Den nye CT-maskina som kom i hus i mai i år og gjør alt – rent teknisk – enda litt bedre. Den tar bedre bilder, utsetter pasienten for lavere stråledoser under undersøkelsen, og den kan kobles opp til en rekke flere applikasjoner som gjør at radiografene og radiologene kan ta og analysere enda mer presise og detaljerte bilder for ulik sykdom.

Maskina kan også ta større pasienter enn før.

‒ Tidligere måtte vi si nei til pasienter som var for store, vi hadde en øvre BMI-grense på 32, men nå kan vi tilby CT-undersøkelse til alle uansett vekt, sier overlege og radiolog Trude Sildnes ved Diagnostisk klinikk.

I all hovedsak brukes gaven til hjerte- og kreftdiagnostikk. Maskina er av merket Siemens Somatom Force koster ifølge leverandøren rundt 15 millioner kroner eks. moms.

Enda mer presise svar

Kardiolog Amjid Iqbal sier han ved hjelp av Mohns gave kan gi sine pasienter enda mer presise svar. Slik kan ytterligere sykdom forebygges, eller man kan bruke bildene til å gjøre mer presise vurderinger i forkant av ulike behandlingsprosedyrer som medfører inngrep. Maskina vil også kunne se om det finnes plakk inne i blodårene som kan utgjøre risiko for sykdom.

Kardiolog Amjid Iqbal forklarer Trond Mohn og overlege i radiologi Trude Sildnes hvordan han nå kan gi pasientene mer presis behandling. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

‒ Denne hjerte-CT’en kan for eksempel brukes for å undersøke kransarteriene, og der vi tidligere kun hadde sykkeltester eller invasive undersøkelser å tilby, kan vi nå få langt flere svar ved bruk av hjerte-CT, sier Iqbal.

Han forteller at det utføres ca 3500 hjertekateriseringer ved UNN i året. Dette fordeles cirka halvt om halvt mellom planlagte undersøkelser og som følge av øyeblikkelig hjelp.

Fra frø til landsdels-tre

Maskina er for øvrig kommet på plass som følge av at hjerte-radiologen ved UNN, overlege Signe Forsdahl søkte Mohn om mulig oppgradering av maskina han ga i gave i 2012. Hun har ansvar for hjerte-CT-laben ved UNN, og er overlykkelig over at hun fikk et ja fra den samfunnsengasjerte milliardæren.

Forsdahl var på reise for å dele sin egen kunnskap takket være Mohns rause gave, og kunne ikke selv formidle takk fra UNN. I hennes sted hadde kollega Trude Sildnes overtatt selve presentasjonen og takketalen. Sildnes jobber også i halv stilling ved Kirkenes sykehus hvor Trond Mohn også har bidratt med hjerte-CT-maskin.

UNN Narvik har samtidig overtatt den forrige Mohn-gaven og vil med denne få muligheten til å ta bedre og mer detaljerte CT-bilder enn de har hatt til nå.

‒ Du sådde et frø i 2011 og du skal vite at det du har gjort har vokst til et stort tre med masse greiner her i landsdelen, forsikret hun.

Siden UNN fikk sin første hjerte-CT av Trond Mohn har rundt 5.000 hjertepasienter blitt utredet ved hjelp av denne. I gjennomsnitt utføres mellom 8000 og 9000 undersøkelsen hvert år i maskina som kan levere tredimensjonale bilder i farger fra innsiden av hele kroppen.

Tidligere i år sørget Trond Mohn for at UNN kan tilby avansert kirurgi til i første rekke kreftpasienter. – Det er utrolig generøst, og vi er svært takknemlig for dine bidrag, istemte klinikksjef Rolv-Ole Lindsetmo i Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken og administrerende direktør Anita Schumacher da de to nye robotstuene formelt ble åpnet.

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.