Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fikk æren av å legge grunnsteinen til det nye sykehuset i Narvik sammen med brukerrepresentantene Esben Haldorsen og Anita Fjellfoss. Foto: Per-Christian Johansen

Ny milepæl for Nye UNN Narvik

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fikk æren av å legge grunnsteinen til det nye sykehuset i Narvik sammen med brukerrepresentantene Esben Haldorsen og Anita Fjellfoss. Foto: Per-Christian Johansen

Med grunnsteinen symbolsk på plass, kan arbeidet med Nye UNN Narvik fortsette for full maskinkraft frem til planlagt åpning i 2024.

Det var god stemning da grunnsteinen ble lagt ned av Anita Fjellfoss, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og Esben Haldorsen. Foto: Per-Christian Johansen

Det var forsvarsminister Frank Bakke-Jensen som fikk æren av å legge ned grunnsteinen, som stedfortreder for helse- og omsorgsminister Bent Høie. Sammen med brukerrepresentantene Anita Fjellfoss og Esben Haldorsen sørget Bakke-Jensen for en etterlengtet markering av byggeprosjektet på Furumoen.

– Dette blir et flott og nyttig tilbud for befolkningen i og rundt Narvik, fastslo Bakke-Jensen.

Pasientens helsetjeneste

Det nye sykehuset blir unikt med somatisk og psykisk helse innenfor de samme veggene, og med nærhet til helsehuset i regi av Narvik kommune. Det gir de beste forutsetninger for samhandling, og legger samtidig til rette for å utvikle pasientens helsetjeneste.

– Det har vært en forutsetning at det nye sykehuset skulle samlokalisere og samdrifte de somatiske tjenestene med psykisk helsevern for barn og voksne og rus og avhengighetsmedisin. Med dette grepet blir nye UNN Narvik et lokalsykehus for Ofoten der enkelte funksjoner i UNN blir styrket i Narvik. I tillegg skal det nye sykehuset inneholde en regional funksjon for rus- og avhengighetsmedisin, sa UNN-direktør Anita Schumacher.

Fornøyde UNN-representanter, fra venstre: Administrerende direktør Anita Schumacher, driftsleder ved UNN Narvik Vibeke Haukland og styreleder Roald Linaker. Foto: Per-Christian Johansen

Hun trakk også frem nye muligheter for samarbeid på tvers av fagområder, samt viktigheten av god samhandling.

– Den tette samlokaliseringen mellom somatikk, psykisk helsevern og rus- og avhengighetsmedisin er unik i Norge, og gir store muligheter for forbedret ivaretakelse av lidelser på tvers av tradisjonelle faggrenser. Når Narvik kommune også har valgt å bygge helsehus i tilknytning til sykehuset, er det fremtidsrettet og ikke minst, veldig bra for pasientene, sa Schumacher.

Slutt på fakkeltog

Også ordfører Rune Edvardsen ser frem til de nye mulighetene som åpner seg med nytt sykehus og helsehus vegg i vegg. Han lovet samtidig at restlageret av «protestfakler» nå kan benyttes til andre formål.

– Her i Narvik har vi vært mest kjent med fakkeltog og aksjonsgrupper for å sikre et godt sykehustilbud i framtida. Men nå ser vi at dette har gitt resultater, og dette er en viktig dag for alle i Narvik, fastslo Edvardsen.

Både tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen og nåværende direktør Anita Schumacher har bidratt til å lande prosessen med nytt sykehus i Narvik. Foto: Per-Christian Johansen

Tidligere UNN-direktør Tor Ingebrigtsen ble trukket frem som en viktig bidragsyter til det nye sykehuset som nå blir realisert. Ingebrigtsen var ansvarlig for prosessen frem til 2018, og var en naturlig gjest da grunnsteinen ble lagt ned.

– Takk for innsatsen

Styreleder Roald Linaker hadde mange på sin takkeliste.

– Det er bare å gratulerer alle som har bidratt til at Narvik nå får et nytt sykehus. Takk til UNNs nåværende ledelse, tidligere styreleder og tidligere direktør som har jobbet med dette de senere år. Takk også til statsråd Bent Høie som på sin vakt har sagt ja til denne viktige satsingen for pasienter, pårørende og ansatte i denne regionen. Takk også til Helse Nord som etter en lang planlegging har sett at det er nødvendig med et nytt sykehus i Narvik. Og hjertelig takk til alle dere i Narvik – både ved sykehuset, i kommune og lokalmiljøet for øvrig – for at dere aldri har gitt opp, oppsummerte Linaker.

LES FLERE saker fra UNN Narvik her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.