Ny øyebehandling i Festspillbyen

Spesialistpoliklinikken i Harstad startet i går opp med ei ny øyebehandling. Dermed kan mange eldre spare seg et halvt døgn på reise tur-retur Tromsø.

Etter flere år som lege i England snudde Line Langsæter nesen hjem til gamlelandet. Det kommer mang en øyepasient i Sør-Troms til å sette pris på i årene fremover. Line er nemlig en racer på behandling av øyesykdommer.

Bedre livskvalitet og funksjonsnivå

Nå setter hun i gang med injiseringsbehandling mot komplikasjoner som følge av diabetes, behandling av ”makula-degenerasjon”, og fjerning av væskeoppsamling i netthinna som resultat av blokkerte vener. Dette er behandling som gis på løpende bånd i Tromsø, men som UNN ikke har hatt kompetanse på i Harstad før Langsæter begynte.

– Man kan bli blind av makula-degenerasjon som ikke blir behandlet. Mange får ikke helt normalt syn tilbake, og det avhenger mye av diagnose, men vi håper å stabilisere synet og hvis mulig forbedre det. Det kan ha mye å si for livskvaliteten og funksjonsnivået deres i hverdagen at de kan lese og ser hvor de går, forteller Langsæter om sykdommen som rammer rundt tre prosent av befolkninga, og i hovedsak eldre.

Les også: Makula-degenerasjon, den vanligste årsaken til blindhet i den vestlige verden 

15 pasienter om dagen

Øving gjør som kjent mester, og ved Conquest Hospital i England og under spesialiseringa i Tromsø har hun utført mange hundre behandlinger, som går ut på å gi en injeksjon som tørker ut væskedannelser i øyet.

Etter påske skal hun være klar til å utføre injeksjonene en dag annenhver uke, i tillegg til at enda en lege i spesialisering (LIS-lege) holder på å trene seg opp til å gi samme behandlinga. Etter planen skal de ved sommertider ha på plass et ukentlig tilbud i kjelleretasjen på sykehuset i Harstad. At tilbudet er etterlengtet av pasientene er det ingen tvil om.

– Det var mange som ville booke seg på allerede før vi begynte å gjøre klart. Når vi er i full gang kan vi ta imot rundt 15 pasienter de dagene vi gir denne behandlinga, forklarer hun fornøyd.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.