De neste ukene skal nyresyke Vigdis Elvheim læres opp til å gjennomføre bloddialyse i eget hjem med maskinen til høyre for henne. Inntil videre må hun få dialyse i de nye lokalene til seksjonssykepleier Line Strømnes og kollegene ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

Ny tilværelse for dialyse­pasienter

De neste ukene skal nyresyke Vigdis Elvheim læres opp til å gjennomføre bloddialyse i eget hjem med maskinen til høyre for henne. Inntil videre må hun få dialyse i de nye lokalene til seksjonssykepleier Line Strømnes og kollegene ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

I påvente av sin fjerde nyretransplantasjon er Vigdis Elvheim (42) på opplæring for å kunne gjennomføre bloddialyse i eget hjem. Det skjer i nye, innbydende lokaler ved UNN Tromsø.

Rundt henne sitter medpasienter med samme lidelse; nyresvikt som krever dialyse flere ganger i uka. Dialyse er en metode for å rense avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet når nyrene svikter.

Sykepleierne på nyremedisinsk seksjon ved UNN Tromsø kan nå tilby pasientene triveligere og romsligere lokaler når de gjennomfører dialyse flere ganger i uken. Fra venstre: Marit Lorentzen, June Schjølberg, Merethe Ottesen og Anne Line Rørtveit. Foto: Per-Christian Johansen

– Se så flott vi har fått det. Disse omgivelsene gir et kvalitetsløft for pasientene våre når de får dialysebehandlingen. Vi er veldig glade for å kunne tilby større areal rundt hver behandlingsplass, og har også fått både isolat og enerom for å kunne skjerme pasienter ved behov. Det er ekstra viktig med tanke på koronapandemien, sier avdelingsleder Rita Johansen ved Fordøyelse- og nyremedisinsk avdeling.

Bloddialyse hjemme

Vigdis Elvheim er blant pasientene som får dialyse denne dagen, mens hun venter på opplæring til bloddialyse (hemodialyse) i eget hjem. Allerede da hun var 18 måneder ble det oppdaget svikt i nyrene. Siden har hun vært gjennom tre transplantasjoner, og nå venter den fjerde ved Rikshospitalet i Oslo.

Men det kan ta opp til flere år før neste transplantasjon. Derfor skal Tromsø-kvinnen læres opp til å gjennomføre bloddialyse i eget hjem. Bloddialyse er en annen form for dialyse enn posedialyse (peritonialdialyse via kateter i magen) som Elvheim har benyttet tidligere. Sistnevnte gjennomføres enten på dagtid eller på natten ved hjelp av en dialysemaskin.

– Hjemmedialyse gjør det lettere å leve et mest mulig naturlig liv. Da kan jeg gjennomføre dialysen når det passer meg best. Alternativet ville vært å komme hit til UNN flere ganger i uken. Det ville tatt langt mer tid for min del, sier Vigdis Elvheim.

Assisterende seksjonssykepleier Sven Søderholm forklarer Vigdis Elvheim hvordan apparatet som gjennomfører bloddialyse fungerer. Foto: Per-Christian Johansen

Ny metode

Med et helt liv som nyrepasient vet 42-åringen hva hun snakker om. Likevel er det mye nytt som skal læres.

Den forrige dialyseperioden var i forkant av siste nyretransplantasjon, som fant sted tilbake i 2004.

– Denne gangen blir det en annen type dialyse, med en helt ny maskin. Men jeg får jo god opplæring her de neste ukene, og skal i tillegg være på UNN én gang i måneden i forbindelse med blodprøvetaking. Så jeg føler meg trygg og godt ivaretatt, sier Elvheim.

Hun er den fjerde nyrepasienten i Troms og Finnmark som nå får tilbud om bloddialyse hjemme. I tillegg gjennomfører rundt 20 personer poseanalyse i eget hjem.

– Det er et overordnet mål å tilby hjemmedialyse til pasientene. Det gir dem eierskap til egen livssituasjon, og er en fordel for pasientene. Man får mer kontroll over hverdagen når man kan gjøre behandlingen selv, i stedet for å være avhengig av å motta behandling på sykehuset. Selv om ikke alle pasienter har forutsetninger for hjemmebehandling, vurderer vi alltid dette når en ny pasient trenger dialyse, forteller seksjonssykepleier Line Strømnes.

Vigdis Elvheim ser lyst på tilværelsen selv om hun må gjennom omfattende dialysebehandling for sin nyresykdom. Foto: Per-Christian Johansen

Økt livskvalitet

For øyeblikket kommer 18 pasienter til UNN i Breivika flere ganger i uka for å gjennomføre dialysebehandling. Her har de altså fått nye og fine omgivelser å oppholde seg i, på plan 9 i B-fløya.

– Det har blitt veldig flott her, både for pasientene og de ansatte, legger Strømnes til.

– Omgivelsene i de nye lokalene bidrar absolutt til økt livskvalitet for pasientene. Nå kan de blant annet se på fargerike himlinger i blått, grønt og hvitt mens de får dialyse. Lokalene er også mer egnet for opplæringen av pasientene som skal få bloddialyse hjemme, og vi har økt kapasiteten fra 15 til 18 dialyseplasser, sier Rita Johansen.

Helse- og omsorgsdepartementet har satt som mål at 30 prosent av landets dialysepasienter skal få tilbud om hjemmedialyse. I Troms og Finnmark er dette tallet for tiden 27.

LES MER om dialysetilbudet ved UNN i denne kronikken her på Pingvinavisa.

 

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.