Nye ambulanse­glis rulles ut

Neste gang du ringer 113, kan du bli hentet av UNNs nye ambulanser som skal rulle på veiene de kommende årene.

Kristina Simonsen og kollega Johannes Østby ser frem til at de nye ambulansebilene blir tatt i bruk ved UNN, blant annet her i Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen
I løpet av en drøy uke blir de tre første VW Crafter satt i drift. Nybilene vil da inngå som en del av UNNs ambulansepark på totalt 46 biler. De tre første blir stasjonert i Harstad, på Andslimoen og i Tromsø.

Ytterligere åtte nye ambulanser er bestilt, og vil i løpet av 2021 erstatte de gamle Transporter-modellene. Tilstanden på nåværende bilpark vil avgjøre hvor de neste åtte bilene settes i drift.

– Det er gledelig at vi ha midler til å investere i nye biler nå. Noen av de gamle ambulansene har kjørt sine kilometere og er moden for utskifting. I snitt kjøres en ambulanse rundt 300.000 km, men noen har passert over 400.000 km, sier Per-Øivind Sørgård, leder for ambulanseavdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Elektroniske bårer

De nye bilene er et resultat av en nasjonal anbudsprosess som ble gjennomført i fjor. Denne gjelder seks år frem i tid. Bilene som nå kjøpes er både større og mer moderne utstyrt.

– Crafter-modellene krever førerkort klasse C1. Av utstyr er det spesielt elektroniske bårer for inn- og utlasting av pasienter som er nytt. Bårene krever opplæring for alle våre medarbeidere før de tas i bruk, legger Sørgård til.

De nye ambulansene er utstyrt med elektroniske bårer som vil gjøre arbeidshverdagen betydelig lettere for Johannes Østby (til venstre) og kollega Kristina Simonsen. Her sammen med leder for ambulanseavdelinga, Per-Øivind Sørgård. Foto: Per-Christian Johansen
Elektroniske bårer har vært et savn blant medarbeiderne, og vil være et nyttig HMS-tiltak.

– Det vil spare armer og rygg for mange tunge løft hver eneste arbeidsdag, bekrefter ambulansemedarbeider Kristina Simonsen.

Stas med modernisering

Sammen med kollega Johannes Østby ser hun frem til en mer moderne ambulansehverdag ved UNN.

– Det er alltid stas med nye biler, og spesielt bra blir det med de elektroniske bårene, sier de.

Per-Øivind Sørgård har som mål at UNN skal ha byttet alle sine 46 biler i løpet av inneværende anbudsperiode. Hver bil av modellen VW Crafter koster 1,7 millioner kroner. Byttingen betyr at de mest vanlige av dagens ambulanser, VM Amarok, vil forsvinne etter hvert som nye biler kjøpes inn.

– De bilene som skiftes ut vil bli benyttet som reservebiler i en periode før de fases helt ut, avslutter Per-Øivind Sørgård.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.