Statsminister Erna Solberg bidro under åpningen av det nye PET-senteret og A-fløya ved UNN Tromsø fredag formiddag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Nye bygg til nytte for titusenvis av pasienter

Statsminister Erna Solberg bidro under åpningen av det nye PET-senteret og A-fløya ved UNN Tromsø fredag formiddag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

1. juni skriver seg inn i historiebøkene for Universitetssykehuset Nord-Norge. Med den nye A-fløya, og et topp moderne PET-senter offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg og UNN-ambassadør Trond Mohn, ligger alt til rette for god behandling av pasienter fra hele Nord-Norge i mange år fremover.

Statsminister Erna Solberg fikk også med seg en omvisning i nybyggene, her på den nye dagkirurgen i A-fløya der hun også fikk sette "narkose" på "den første pasienten". Foto: Rune Stoltz Bertinussen
De nye byggene ved UNN Tromsø blir flaggskipene i sykehuset drift og forsterker de regionale funksjonene i landets nordligste helseregion.

A-fløya med tilrettelagte forhold for intensivbehandling, dagkirurgi, rehabilitering og poliklinisk virksomhet, mens PET-senteret i første rekke vil bidra til tidlig diagnostikk av kreftsykdommer, hjerteproblemer og demens.

Høytidelig åpning

Alt dette ble også behørig trukket frem i den høytidelige seremonien utendørs mellom de to byggene fredag formiddag (video av direktesendingen). Med statsminister Erna Solberg som hovedgjest, og bergenser og UNN-venn Trond Mohn som æresgjest, ble det en verdig åpning der også mange ansatte var til stede og også bidro til en vellykket gjennomføring.

– Med disse byggene kan vi feire at pasientene i hele nord får et bedre helsetilbud. Jeg vil ikke minst rette en takk til alle ansatte som har jobbet og stått på i byggeperioden. Vi har tross alt ikke bygget ute på prærien, men nært på den ordinære driften. Jeg vil også rette en takk til tidligere direktør Tor Ingebrigtsen og tidligere styreleder Jorhill Andreassen, samt Rune Sundset som avdelingsleder for PET-senteret. Uten deres langsiktige innsats ville ikke dette vært en realitet i dag, sa nåværende styreleder ved UNN Ansgar Gabrielsen – til ekstra applaus fra de fremmøtte.

Trond Mohn fikk æren av å klippe snora og formelt erklære det nye PET-senteret for åpnet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Mohn: – Gledens dag

Han nevnte ikke Trond Mohn konkret, men styrelederen er vel vitende om bergensmilliardærens viktige bidrag til realiseringen av PET-senteret. Med bidrag på nærmere 200 millioner kroner sørget Mohn for at byggingen ble gjennomført etter opprinnelig tidsplan, og ikke ble utsatt i 2014.

– Det blir mye Bergen her i dag, fleipet Trond Mohn underveis, og tenkte på seg selv og statsministeren.

Men som nær venn av både UNN, Tromsø og Nord-Norge vet Mohn å sette pris på resultatene av A-fløya og PET-senteret.

– Det er en gledens dag, og jeg vil gratulerer både de ansatte ved sykehuset og pasientene i nord, la Mohn til.

LES OGSÅ: Første pasient i ny PET/CT-maskin.

Erna: – Bedre for pasientene

Statsministeren var også begeistret, men la samtidig vekt på at det er jobben som skal gjøres inne i byggene de neste årene som er aller viktigst.

Åpningen var rammet inn av flere kulturelle innslag. På det øverste bildet synger Tove Karoline Knudsen UNN-sangen som ble laget til åpningen av sykehuset i 1991, "Drømmen du alltid eie". På det nederste bildet opptrer landsdelsmusiker Marja Mortensson og Georg Buljo. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

– Dette er selvfølgelig en festdag for alle i sykehuset og Helse Nord. De nye byggene vil gi bedre arbeidsforhold og bidra til bedre pasientbehandling. For pasientene er derfor dette også en merkedag. A-fløya blir det nye hjertet i sykehuset, mens PET-senteret vil gi kreftpasienter et tilbud på høyt nivå, fortalte Erna Solberg, som etter seremonien fikk en omvisning i begge bygg og stilte nysgjerrige spørsmål underveis.

På den nye dagkirurgen fikk hun også satt «narkose» på «den første pasienten». Dagkirurgen er blant avdelingene i den nye A-fløya som ikke vil være operativ før etter sommeren.

LES OGSÅ: De ansatte har funnet seg til rette på ny intensivavdeling.

Statsministeren fikk også overrakt UNNs symbol – en flyvende pingvin – av styreleder Ansgar Gabrielsen.

– Det passet fint, for jeg er vel den eneste her som har matet pingviner på ordentlig, sa Solberg.

Ordføreren: – Viktige flaggskip

SE FLERE BILDER fra åpningen på UNNs Facebook-side.

Også representanter for Tromsø kommune og UiT, Norges arktiske universitet, trakk frem mulighetene og viktigheten av de nye byggene.

– Disse byggene er UNNs nye flaggskip som underbygger Tromsø som et kraftsenter i nord. Vi trenger denne fagkunnskapen som mange pasienter vil få nyte godt av. For oss i kommunen er vi også avhengig av et godt samarbeid med spesialisthelsetjenesten,  sa Tromsøs ordfører Kristin Røymo.

– Med PET-senteret har vi fått et nytt senter for tidsriktig behandling, for pasienter i en hel landsdel. Og det stopper ikke der. Her skal det drives fremtidsrettet forskning og det nye Kystsamarbeidet gir nye muligheter, sa UiT-rektor Anne Husebekk.

LES MER om funksjonene i de nye byggene her.

LES OGSÅ: Slik minnes Schrøder den kongelige åpningen i 1991.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.