Her står klinikksjef Rolv-Ole Lindsetmo i Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken og en gavmild Trond Mohn ved en av de to nye operasjonsrobotene som sistnevnte har gitt i gave til Universitetssykehuset Nord-Norge. Selve operasjonen styres fra konsollen bakerst til venstre på bildet. Foto: Per-Christian Johansen

Nye Mohn-gaver gjør UNN internasjonalt anerkjent

Her står klinikksjef Rolv-Ole Lindsetmo i Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken og en gavmild Trond Mohn ved en av de to nye operasjonsrobotene som sistnevnte har gitt i gave til Universitetssykehuset Nord-Norge. Selve operasjonen styres fra konsollen bakerst til venstre på bildet. Foto: Per-Christian Johansen

Med to nye operasjonsroboter tar UNN steget opp i «Rolls Royce-klassen». Dermed kan sykehusets dyktige fagmiljøer tilby avansert og moderne kreftkirurgi til enda flere nordnorske pasienter.

Les mer
Trond Mohn var i sitt sedvanlige gode humør under besøket ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen
Nok en gang er det bergenser og tromsøvenn Trond Mohn som bidrar til at verdens nordligste universitetssykehus kan måle seg med de beste både nasjonalt og internasjonalt. Mohn har finansiert begge de nye robotene, som nå er installert på hver sin operasjonsstue ved dagkirurgen i den nye A-fløya ved UNN Tromsø.

Kostnaden er på flere titalls millioner kroner.

– Det er utrolig generøst, og vi er svært takknemlig for dine bidrag, istemte klinikksjef Rolv-Ole Lindsetmo i Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken og administrerende direktør Anita Schumacher da de to nye robotstuene formelt ble åpnet i dag.

Trond Mohn har latt seg imponere av det faglig dyktige kirurgmiljøet ved UNN gjennom mange år. Og han er ikke minst opptatt av resultatene for de nordnorske pasientene.

Bergenseren har også bidratt med støtte til andre fagmiljøer ved UNN, ikke minst knyttet til det nye PET-senteret.

– Det gjøres en fantastisk jobb, og jeg hører jo av erfaringene at dette kommer pasientene til gode, sier Trond Mohn.

Bedre for pasientene – og kirurgene

UNN tok i bruk robotkirurgi allerede i 2012, og det er i første rekke pasienter med kreft som har vært målgruppen. Der det tidligere ble brukt mye åpen kirurgi eller kikkhullskirurgi, benyttes det nå stadig mer robotkirurgi.

Les mer
Slik ser roboten ut med nummererte "armer" som bidrar i selve inngrepet. Operasjonsteamet kan følge med på det som gjøres inne i pasienten på flere skjermer rundt i operasjonsstua. I midten på bildet skimtes LIS 3-lege Magnus Larsen i urologi som var assistent under en robotoperasjon onsdag. Foto: Per-Christian Johansen
Dette har vist seg mer skånsomt og gitt bedre resultater for pasientene, det har gitt kirurgene bedre forutsetninger og nye muligheter, og har bidratt til kortere liggetid og færre re-operasjoner.

– Jeg var helt imot dette da UNN ville gå i gang i 2012. Men Rolv-Ole (Lindsetmo, red.anm.) var veldig påståelig. Og det tok ikke lang tid før jeg hadde snudd. Robotkirurgi har gitt oss nye muligheter, med stor grad av presisjon og effektivitet. Og vi har levert resultater helt på topp både nasjonalt og internasjonalt på pasienter med endetarmskreft, forteller gastrokirurg Stig Norderval.

Overlege i urologi, Bård Soltun, kunne bekrefte samme utvikling og resultater for pasienter med prostatakreft:

– Vi har registrert data for over 700 pasienter i et eget kvalitetsregister. For pasientene er det viktig at vi klarer å fjerne alt av kreft under inngrepene, og i tillegg ivaretar funksjonene slik at pasientene ikke blir plaget med lekkasje eller ereksjonssvikt i etterkant. Og det klarer vi i svært mange tilfeller. Erfaringene med robot er også entydige om at verken pasienter eller kirurger vil tilbake til gamle kirurgiske metoder, fortalte Soltun.

Økt kapasitet

Overlegene Oddveig Rikardsen (halskreft) og Anne Beate Vereide (livmorhalskreft og eggstokkreft) delte de samme erfaringene fra sine fagmiljøer. Innen halskreft er UNN fortsatt det eneste sykehuset i Norge som benytter robotkirurgi.

Klinikksjef Rolv-Ole Lindsetmo i Kirurgi-, kreft- og kvinnehelseklinikken presenterte robotprogrammet ved UNN under åpningen av de nye robotstuene. Foto: Per-Christian Johansen

– Med de to nye robotstuene øker vi kapasiteten, og kan tilby moderne og avansert kirurgi til enda flere pasienter. Vi vil også kunne ta i bruk robotkirurgi på andre kreftformer som lunge, blære og det øvrige tarmsystemet. Dette er kommet for å bli, og utviklingen vil fortsette i årene som kommer. Det går nok ikke mange år før også robotene blir automatisert, og kirurgene bare overvåker det hele, sier Rolv-Ole Lindsetmo.

– Med de to nye og moderne robotene på plass, blir det også viktig at UNN prioriterer å investere i nødvendig utstyr til bruken av disse, skyter Stig Nordeval inn.

LES MER og se video fra da Trond Mohn for et drøyt år siden annonserte støtten til den første nye operasjonsroboten.

 

 

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.