Stråleterapeut Lisa Lund Nielsen har etablert prostataskolen som et ekstra tilbud til pasienter fra hele Nord-Norge som skal til strålebehandling for prostatakreft ved UNN Tromsø. Her fra kurset i juni. Foto: Per-Christian Johansen

Nyetablert prostataskole til hjelp for kreftpasienter

Stråleterapeut Lisa Lund Nielsen har etablert prostataskolen som et ekstra tilbud til pasienter fra hele Nord-Norge som skal til strålebehandling for prostatakreft ved UNN Tromsø. Her fra kurset i juni. Foto: Per-Christian Johansen

Prostatakreft seiler opp som den vanligste kreftformen blant norske menn, og for mange blir strålebehandling nødvendig. Nå skal en egen prostataskole ved UNN Tromsø hjelpe nordnorske pasienter i forkant av behandlingen.

Lisa Lund Nielsen er glad for at UNN nå kan gi et ekstra tilbud til mannlige pasienter rammet av prostatakreft. Foto: Per-Christian Johansen
Håkon Kristoffersen tok turen helt fra Hemnesberget i Nordland for å delta på prostataskolen ved UNN Tromsø. Han var svært tilfreds med opplegget i regi av stråleterapeut Lisa Lund Nielsen. Foto: Per-Christian Johansen
Uroterapeut Hilde Tollefsen og sekretær Marion Ditlefsen ved stråleterapien bidro til et variert innhold på prostataskolen. Foto: Per-Christian Johansen
Denne våren er prostataskolen etablert i regi av stråleterapien ved UNN Tromsø. Hit kommer det årlig rundt 130 pasienter fra hele landsdelen for å bli behandlet for prostatakreft. De fleste med mål om å bli helt kvitt sykdommen.

– Vi har erfart at mange som kommer til oss har mange spørsmål og er usikre på hva som venter dem. Derfor har vi nå etablert en egen prostataskole som er et tilbud til alle pasienter, deres partner eller ektefelle, eventuelt pårørende. Dette skal bidra til å forberede pasienten, samt familien, på hva de skal gjennom, hva de kan forvente seg av eventuelle plager og annen aktuelle informasjon, sier initiativtaker og stråleterapeut Lisa Lund Nielsen.

Dekkes av Pasientreiser

Tilbudet gjelder for alle som skal til UNN Tromsø for strålebehandling, og Pasientreiser dekker alle kostnadene til reise og opphold.

– Når listene for strålebehandling settes opp, kontakter vi pasientene som skal til oss og tilbyr dem å delta på prostataskolen. Det er også mulig å delta etter at behandlingen har startet, men tilbakemeldingene så langt viser at pasientene setter pris på å få denne informasjonen i forkant, legger Nielsen til.

Håkon Kristoffersen (76) var en av deltakerne på prostataskolen tidligere denne måneden. Han hadde tatt turen fra Hemnesberget like sør for Mo i Rana. 7. juli skal han starte en syv uker lang periode med strålebehandling ved UNN Tromsø.

– Da jeg fikk tilbud om å komme til forberedelser på prostataskolen, ringte jeg hit for å spørre om det var nødvendig å ta turen. Det ble jeg anbefalt å gjøre, og etter dagens foredrag og møte med likesinnede angrer jeg ikke. Dette har vært kjempenyttig, fastslår Kristoffersen.

Ro og trygghet

Å gjennomføre strålebehandling for prostatakreft øker sjansene for å bli kvitt sykdommen. Samtidig kan de syv ukene med intensiv behandling oppleves som en belastning. Ulike komplikasjoner kan også oppstå i underlivet i forbindelse med behandlingen.

Derfor var foredragene med både lege, sykepleiere, uroterapeut, stråleterapeut og helsesekretær nyttig.

– Jeg har fått svar på mange spørsmål om hva strålebehandlingen innebærer. Det gir meg ro og gjør meg forberedt på hva som venter fra 7. juli, legger Håkon Kristoffersen til.

 – Så da betyr reiseavstanden på drøyt 1.200 kilometer tur/retur lite?

– Det er overhodet ingen problem. Når vi er underlagt Helse Nord, så må vi ta det tilbudet vi får og være positivt innstilt og ikke lete etter negative ting. Det ville selvfølgelig vært kortere å dra til Trondheim, men for meg oppleves dette uproblematisk. Jeg kan trygt anbefale det til alle andre som får alvorlig sykdom, sier den spreke 76-åringen, som også var ved UNN i Tromsø for en hjerteoperasjon for to og et halvt år siden.

Nyttig for pasienter og pårørende

Lisa Lund Nielsen er fornøyd med at prostataskolen nå er etablert som et tilbud ved UNN.

– Jeg har veldig tro på at jo mer en pasient vet på forhånd, jo bedre vil de håndtere hele situasjonen. Jeg synes også det er viktig at deres nærmeste får informasjon om hva pasienten skal gjennom, for dette vil på et eller annet tidspunkt påvirke dem også, sier den erfarne stråleterapeuten.

Neste runde med prostataskole avvikles 5. september, etter sommeravviklingen ved UNN. Pasienter blir kontaktet direkte med tilbud om deltakelse med utgangspunkt i høstens behandlingsprogram ved stråleterapien, UNN Tromsø.

Les mer om prostatakreft og behandling av dette ved UNN her.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.