renis melsom kretzler forskning (2 av 5)

Berit Andreassen forteller professor Matthias Kretzler fra Michigan (t.h.) og UNN-overlege Toralf Melsom hvordan det oppleves å være deltaker i RENIS-studien. Sittende er sykepleier Britt-Ann Winther Eilertsen. Foto: Per-Christian Johansen

Nyrestudie ved UNN er unik i verden

renis melsom kretzler forskning (2 av 5)
Berit Andreassen forteller professor Matthias Kretzler fra Michigan (t.h.) og UNN-overlege Toralf Melsom hvordan det oppleves å være deltaker i RENIS-studien. Sittende er sykepleier Britt-Ann Winther Eilertsen. Foto: Per-Christian Johansen

Befolkningsstudien RENIS oppnår stadig mer internasjonal oppmerksomhet. – Forskningen som gjøres ved UNN er unik og svært interessant, sier professor Matthias Kretzler fra Michigan, USA.

renis melsom kretzler forskning (3 av 5)
Les mer
Matthias Kretzler besøkte forskningsposten ved UNN sammen med kollega Heather Ascani fra universitetet i Michigan. Foto: Per-Christian Johansen
Kretzler besøkte nylig forskningsposten ved UNN Tromsø, der versjon fire av RENIS-studien er i full gang. Den anerkjente nyrelegen, opprinnelig fra Tyskland, var full av lovord om forskningen som ledes av UNN-legene Toralf Melsom og Bjørn Odvar Eriksen.

– Vi følger nyrestudier «world wide», både i USA, Europa, Asia og Afrika. Det som gjør RENIS ekstra interessant er at de følger utviklingen i nyrefunksjonen nøyaktig hos i utgangspunktet friske mennesker over tid. Dette er Tromsø-miljøet de eneste som gjør i hele verden, sier Matthias Kretzler.

Storfint besøk

RENIS-studien ble etablert som en del av Tromsøundersøkelsen for snart 20 år siden. Nå er del fire i full gang, og rundt 1.300 tidligere deltakere vil det neste året gjennomgå tester og undersøkelser som kan gi nye, interessante funn.

LES MER om RENIS-studien her!

– Tre av oss har hatt et forskningsår hos gruppen til Kretzler i Michigan, og når vi nå skulle gjennomføre RENIS 4 var det en fjær i hatten for oss at han ville besøke Tromsø og UNN, sier Toralf Melsom.

renis melsom kretzler forskning (4 av 5)
Les mer
Johnny Lauritzen forteller om sine erfaringer med RENIS-studien til forsker og overlege Bjørn Odvar Eriksen (fra venstre), lege Inger Therese Tønsberg Enoksen, professor Matthias Kretzler fra Michigan og forskningsansvarlig Toralf Melsom. Foto: Per-Christian Johansen

Viktige funn

I to dager ble det gjennomført møter og foredrag mellom forskningsgruppa i Tromsø og miljøet Kretzler til daglig jobber ved det medisinske fakultet på universitetet i Michigan.

Der følger de fortløpende med på studier over hele verden, og prøver å se resultater og utvikling i en sammenheng som til syvende og sist vil komme nyremedisin og pasienter til gode.

– RENIS-studien bidrar til at vi kan forstå hvordan nyrefunksjonen utvikler seg gjennom livet. Dette er absolutt viktig vitenskap, sier Kretzler, som tok sin doktorgrad om nyrefunksjon allerede i 1987 og siden har viet store deler av livet sitt til nefrologi – læren om nyrenes oppbygning, funksjon og sykdommer.

– Vårt mål er å utvikle det internasjonale samarbeidet ytterligere, og bidra med data til forskning som kan definere årsakene til nyresvikt, sier Toralf Melsom.

Fornøyde deltakere

Under besøket på forskningsposten ved UNN Tromsø fikk Kretzler hilse på flere deltakere i RENIS-studien. Berit Andreassen fra Tromsø er blant dem som har vært med alle fire gangene.

renis melsom kretzler forskning (1 av 5)
Les mer
Berit Andreassen stiller med glede opp i medisinske forskningsprosjekter, i denne anledningen nyrestudien RENIS. Foto: Per-Christian Johansen

– Det begynte med Tromsøundersøkelsen for mange år siden. Min motivasjon er at forskning er viktig for utviklingen av fremtidig medisin, sier Andreassen.

Hun var innom forskningsposten en hel dag. Der tok hun blodprøver og gjennomførte ulike tester og samtaler med forskningssykepleierne. Resultatene skal sammenliknes med tidligere resultater, som altså streker seg nesten 20 år tilbake i tid.

Også Johnny Lauritzen var innom forskningsposten denne dagen.

– Det er full sjekk med tapping av blod og ulike målinger. Blant annet høyde og vekt. De sjekker også omkretsen rundt magen, sier Lauritzen med et smil om munnen.

Del fire av RENIS-studien startet opp med undersøkelser av deltakere høsten 2023 og vil pågå til våren/sommeren 2025.

LES OM FLERE FUNN som følge av RENIS-studien her!

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.