forbedringsfabrikken

Forandringsfabrikken representert med Alexander, Gunilla, Charlotte og fabrikkleder Marit Sanner på UNNs ledersamling 2016. Foto: Per-Christian Johansen

Oppfordret til mer forståelse og kjærlighet

forbedringsfabrikken
Forandringsfabrikken representert med Alexander, Gunilla, Charlotte og fabrikkleder Marit Sanner på UNNs ledersamling 2016. Foto: Per-Christian Johansen

Forandringsfabrikken har som mål å gi barn og unge en stemme gjennom å påvirke ansvarlige ledere. De har startet på toppen i regjeringskorridorene. Nå var turen kommet til UNNs ledere.

Forandringsfabrikken består av unge mennesker som selv har fått kjenne samfunnets mekanismer på kroppen. I Tromsø var de representert med ungdommer som primært har erfaring fra psykisk helse og barnevern, samt fabrikkleder Marit Sanner.

Deltakerne innen de ulike forandringsgruppene fremstiller seg som «proffer» med sin bakgrunn. Eksempelvis «sykehusproffer». Kompetansen baserer seg på egne erfaringer, i dette tilfellet rettet mot møtene med helsevesenet.

forbedringsfabrikken
Fabrikkleder Marit Sanner fortalte at arbeidet rettes mot nasjonale toppledere, blant annet helseminister Bent Høie. Foto: Per-Christian Johansen

– Jeg har vært med på dette i halvannet år. Det er jo ikke noe revolusjonerende vi forteller, men en viktig påminnelse i en hektisk hverdag. For meg er dette veldig betydningsfullt og en terapeutisk måte å gjøre det på, sier Alexander i Forandringsfabrikken.

Tankevekkende

Fra scenen fortalte han, Gunilla og Charlotte – sammen med fabrikkleder Marit Sanner – historier som både var tankevekkende, men som også fikk frem latteren blant de rundt 500 deltakerne fra UNN.

– I Forandringsfabrikken jobber vi mot mål med et fredsflagg som utgangspunkt. Vi ønsker ikke krangler eller slitsomme debatter. I møtet med sentrale ledere prøver vi å ha det gøy og lokke frem smilet hos dem, forklarte de.

En av de viktigste erfaringene fra egne møter med spesialisthelsetjenesten har vært mangelen på å bli forstått. Alt for ofte har de opplevd at diagnose blir stilt tidlig i møtet med helsevesenet. I stedet ønsker de at det skal skapes et større muntlig tillitsforhold mellom behandlende lege og pasient.

– To-veis kommunikasjon er viktig for å skape trygghet, og unngå misforståelser. For å få den beste hjelpen, er det viktig å skape tillit mellom lege og pasient, fortalte ungdommene fra Forandringsfabrikken.

Barnas rettigheter

Rettighetene til barn står også høyt på prioriteringslisten. Dette har aktualisert seg etter innføringen av elektronisk tilgang til pasientournalen, som for UNNs pasienter ble innført like før jul.

– Hvordan skal barn under 12 år kunne snakke om problemene sine til en lege, så lenge det er foreldrene som har tilgang til informasjonen? Rettighetene til alle under 18 år med tanke på tauhetsplikten i helsevesenet ønsker vi en endring på, fastslår ungdommene.

ledersamling
Alexander, Gunilla og Charlotte fra Forandringsfabrikken sammen med UNNs administrerende direktør Tor Ingebrigtsen og viseadministrerende direktør Marit Lind. Foto: Per-Christian Johansen

Fire kjerneverdier

Forandringsfabrikken er også involvert i forbindelse med ny Nasjonal helse- og sykehusplan. Her har de lansert fire verdier som de mener bør etterleves i årene som kommer. Dette retter seg mot åpenhet, medbestemmelse, ydmykhet og kjærlighet.

– Hadde jeg vært sykehusdirektør, ville disse verdiene vært viktige for meg, sa Alexander.

Begrepet pakkeforløp, som er etablert i forbindelse med kreftbehandlingen det siste året, fikk også «gjennomgå»:

– Hvem er pakken til? Oss? Vi ønsker heller at det skal kalles for snakkeforløp. Det vil være mer fornuftig, sa Gunilla, og mottok rungende latter fra salen.

UNN-direktøren: – Fantastisk

UNN-direktør Tor Ingebrigtsen satte som de fleste andre stor pris på innspillene fra deltakerne i Forandringsfabrikken.

– De setter på en god måte ord på hvilken radikal tenking som må til for å ta endring på alvor og hva det vil kreve av oss. Måten de jobber på er fantastisk, og er også overførbar til andre brukergrupper. Dette kunne like godt kommet fra voksne eller eldre. Det kom også frem en del konkrete innspill på våre rutiner som våre ledere kan vurdere å ta tak i, sier Tor Ingebrigtsen.

Her kan du lese mer om Forandringsfabrikken.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.