Partnerbytte øker behov for testing

Daglig benyttes det nye drop-in-tilbudet ved UNN. Testing ved mistanke om kjønnssykdommer er viktig.

Antallet tilfeller av klamydia øker fortløpende. Troms er nær landstoppen hvert eneste år (665 tilfeller i 2013). Mycoplasma (beslektet med klamydia) og kjønnsvorter er andre gjengangere. Også sykdommer som syfilis og gonore, registreres stadig oftere.

Ved UNN har det siden desember 2013 vært et ekstra tilbud med drop-in-timer fire dager i uka ved venerologisk poliklinikk. Her kan de som ønsker en test ved mistanke om kjønnssykdom ta kontakt for hurtig undersøkelse.

Hovedmålgruppen er personer med mistenksomme symptomer. Disse kan tilbys rask diagnostikk med mikroskopering i forbindelse med undersøkelsen.

Ubeskyttet sex

– Tilbudet benyttes daglig, oftest av voksne og studenter, men også av elever på videregående skole. Elever i ungdomsskolealder er sjeldnere innom. De som ønsker muligheten må ta kontakt på forhånd for å avtale tidspunkt, sier Nina Teigen, overlege ved hudavdelingen med ansvar for seksuelt overførbare infeksjoner.

Syfilis og gonore forekommer både hos kvinner og menn, men er vanligst hos menn som har sex med menn.

– Vi ser blant annet tilfeller av multiresistent gonore hos de som har hatt ubeskyttet sex i Sørøst-Asia, sier Teigen.

Har du behov for å teste deg? Bestill time på telefon 91 84 19 82 eller kom innom hudpoliklinikken på C6 mellom kl. 13.30-14.30 alle hverdager utenom onsdager.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.