Her løftes den 20 tonn tunge syklotronen mot "hvelvet" omkranset av metertykke betongvegger under bakken ved det nye PET-senteret ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

Produksjonstank heist på plass i PET-«hvelvet»

Les mer
Her løftes den 20 tonn tunge syklotronen mot "hvelvet" omkranset av metertykke betongvegger under bakken ved det nye PET-senteret ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

Fem-seks meter under jorden, omkranset av metertykke lag med betong, er syklotronen som skal produsere radioaktive isotoper ved det nye PET-senteret nå på plass.

Les mer
Syklotronen senkes ned i "hvelvet", 5-6 meter under bakken. Foto: Per-Christian Johansen
Les mer
Her er syklotronen på plass i "hvelvet" under bakken ved det nye PET-senteret i Breivika. Foto: Per-Christian Johansen
Om 10 måneder vil det nye høyteknologiske og avanserte bildediagnostiske senteret ved UNN Tromsø stå klart til bruk. Da vil også UNN kunne starte produksjonen av de radioaktive legemidlene som sykehuset i dag henter flybåren fra Oslo for å gjennomføre avansert bildediagnostikk.

– Å få heist på plass syklotronen er en milepæl i arbeidet med det nye PET-senteret, fastslår Tor-Arne Hanssen, utbyggingssjef ved UNN.

Radioaktive stoffer

Syklotronen er produsert i Uppsala i Sverige. Til Tromsø ble den 20 tonn tunge tanken fraktet på trailer.

Vel fremme ble syklotronen heist møysommelig på plass på baksiden av PET-senteret. Deretter skal tre etasjer med store betongblokker legges over som et utvendig lokk.

– Syklotronen er en partikkelakselerator som produserer radioaktive isotoper som sender ut antimaterie til elektroner. De kalles positroner og er første bokstav i forkortelsen PET, forklarer avdelingsleder Rune Sundset ved PET-senteret.

LES MER om det nye PET-senteret og dets fremtidige funksjoner her

Tredje i Norge

Sikkerheten i forbindelse med produksjonen av de radioaktive legemidlene, som skal brukes som kontrastvæske på pasientene i forbindelse med PET/CT- og PET/MR-avbildning, er enorm. Derfor er syklotronen plassert i et «hvelv» under jorda. Adkomst fra innsiden vil kun skje ved spesielle behov, og da må en flere meter tykk dør først åpnes.

I Norge finnes det kun to PET-senter med samme produksjonsmuligheter fra før. Det er i Oslo og Bergen. I Trondheim vil det komme tilsvarende om ikke alt for lenge.

Se flere bilder fra dagens seanse på UNN sin Facebook-side

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.