Produksjonstank heist på plass i PET-«hvelvet»

Fem-seks meter under jorden, omkranset av metertykke lag med betong, er syklotronen som skal produsere radioaktive isotoper ved det nye PET-senteret nå på plass.

[su_bilde1][su_bilde2]Om 10 måneder vil det nye høyteknologiske og avanserte bildediagnostiske senteret ved UNN Tromsø stå klart til bruk. Da vil også UNN kunne starte produksjonen av de radioaktive legemidlene som sykehuset i dag henter flybåren fra Oslo for å gjennomføre avansert bildediagnostikk.

– Å få heist på plass syklotronen er en milepæl i arbeidet med det nye PET-senteret, fastslår Tor-Arne Hanssen, utbyggingssjef ved UNN.

Radioaktive stoffer

Syklotronen er produsert i Uppsala i Sverige. Til Tromsø ble den 20 tonn tunge tanken fraktet på trailer.

Vel fremme ble syklotronen heist møysommelig på plass på baksiden av PET-senteret. Deretter skal tre etasjer med store betongblokker legges over som et utvendig lokk.

– Syklotronen er en partikkelakselerator som produserer radioaktive isotoper som sender ut antimaterie til elektroner. De kalles positroner og er første bokstav i forkortelsen PET, forklarer avdelingsleder Rune Sundset ved PET-senteret.

LES MER om det nye PET-senteret og dets fremtidige funksjoner her

Tredje i Norge

Sikkerheten i forbindelse med produksjonen av de radioaktive legemidlene, som skal brukes som kontrastvæske på pasientene i forbindelse med PET/CT- og PET/MR-avbildning, er enorm. Derfor er syklotronen plassert i et «hvelv» under jorda. Adkomst fra innsiden vil kun skje ved spesielle behov, og da må en flere meter tykk dør først åpnes.

I Norge finnes det kun to PET-senter med samme produksjonsmuligheter fra før. Det er i Oslo og Bergen. I Trondheim vil det komme tilsvarende om ikke alt for lenge.

Se flere bilder fra dagens seanse på UNN sin Facebook-side

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.

[wysija_form id="1"]