Raus gave til barnekreft­forskning og akuttmedisin

Barne- og ungdomsklinikken ved UNN har mottatt 1 million kroner i gave fra Tromsø-mannen Thorfinn Sørensen. De skal brukes på nye forskningsprosjekter på barnekreft.

Barneoverlege og professor Trond Flægstad er sammen med klinikksjef Elin Gullhav glad for pengene som skal bidra til nye forskningsprosjekter i Barne- og ungdomsklinikken. Foto: Per-Christian Johansen
Professor Trond Flægstad og klinikksjef Elin Gullhav i Barne- og ungdomsklinikken (BUK) besøkte tidligere i år muskelsyke Thorfinn Sørensen på Mortensnes sykehjem. Der takket de for den rause gaven.

– Midlene er svært nyttig for forskning innen barnekreft og vil bli utlyst lokalt på UNN. Prosjektene vil bli vurdert av uavhengige eksperter før de blir tildelt forskerne, sier barneoverlege Trond Flægstad, som i sommer også var med på å motta Forskningsprisen 2020 ved UNN.

Thorfinn Sørensen begrunner selv gaven som følger:

– Jeg har ikke bruk for så mye penger selv lenger, så jeg synes det er fint å hjelpe til.

Oppstartsmidler

I Barne- og ungdomsklinikken har det de siste årene vært god forskningsaktivitet. Flere doktorgrader er avlagt, blant annet eksperimentell forskning rettet mot de molekylære mekanismene i binyrene.

Ved UNN behandles det i snitt mellom 15 og 20 nye tilfeller av kreft hos barn og ungdom fra hele Nord-Norge hvert år.

Muskelsyke Thorfinn Sørensen har gitt penger fra egen formue til UNN-miljøer. Foto: Trond Flægstad

– Vi ser for oss at disse pengene skal fordeles på flere søkere og brukes som oppstartsmidler eller bidrag til pågående forskning, sier Trond Flægstad.

Inspirert av 113

I tillegg til 1 million kroner til barnekreftforskning på UNN, har muskelsyke Thorfinn Sørensen gitt 1,5 millioner kroner til akuttmedisinsk utvikling i Nord-Norge i regi av foreningen «Støtt nordnorsk lokal akuttmedisin».

Bakgrunnen var inspirasjon Sørensen hadde fått gjennom sesong 1 av NRK-serien «113» om det akuttmedisinske miljøet ved UNN. Dette ifølge Nordlys, som omtalte den store pengegaven 21. desember i fjor.

– Jeg har for mye penger. Derfor skal jeg gi det til et godt formål, forklarte Sørensen til Nordlys.

Foreningen «Støtt nordnorsk lokal akuttmedisin» har så langt ikke tatt stilling til fordeling av midlene, ifølge nestleder Weronica Helen Wilmi.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.