Her på verkstedet sørger Kjell Pedersen for at sengene som benyttes av pasientene ved UNN Tromsø til en hver tid er i god stand. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Reparerer hundrevis av pasientsenger hvert år

Les mer
Her på verkstedet sørger Kjell Pedersen for at sengene som benyttes av pasientene ved UNN Tromsø til en hver tid er i god stand. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

Dette er en av UNNs skjulte suksesser: I svært beskjedne omgivelser styrer Kjell Pedersen avansert teknologi og utvikler design av verdensklasse. Møt "sengereparatøren" med mange jern i ilden.

Les mer
Noen av pasientsengene som Kjell Pedersen håndterer er av den svært avanserte sorten, og koster flere hundre tusen kroner. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress
Les mer
Bernt Nilsen (til venstre) er makkeren til Kjell Pedersen på verkstedet for senger og kontorstoler. Foto; Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress
Det er både senger, kontorstoler og rullestoler til pasientene som står på oppgavelisten til Kjell Pedersen. Å ha tid til en "pust i bakken" hører sjeldenheten til. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress
Tekst og foto: Rune Stoltz Bertinussen, Krysspress

«Sengereparatør» står det på navneskiltet til Kjell Pedersen. Det er i seg selv en underdrivelse.

– Jeg reparerer mye, mye mer enn bare senger. Alt som går på hjul blir reparert her: Løfteutstyr, undersøkelsesbenker, kontorstoler, nattbord, søppelvogner, intravenøsutstyr – og mye mer, forteller han.

Rundt 70-80 prosent av alle sengene på UNN er innom kontoret til Kjell og hjelpemann Bernt Nilsen i løpet av et år, og da blir det en del å gjøre, for det finnes rundt 590 senger på UNN.

Senger til 500.000 kroner

– Hva skal man med pasienter om man ikke har senger å legge dem i, undrer Kjell, som sammen med Bernt også fører ettersyn med 5-6.000 kontorstoler.

Kjell Pedersen begynte å jobbe ved sykehuset allerede i 1971, først som plenklipper og senere som lastebilsjåfør, før han i 1988 begynte som sengereparatør. I løpet av sine 30 år med ansvar for sengene har utviklingen vært voldsom.

Det har vært utrolig interessant å følge med på. De mest avanserte sengene må man ha egne kurs og sertifikater for å kunne få lov til å reparere på. Intensivsengene koster rundt 500.000 kroner i innkjøp, pr stk, og vedlikeholdsmanualen på ei slik seng er på hele 1.000 sider. Det finnes rundt tretti slike senger på UNN, og de består av mye datastyring og hydraulikk, forteller han.

Når Pingvinavisa er innom verkstedet, står én av disse sengene demontert, for å gi svar på hvorfor den ikke virker som den skal. I «hula» til Kjell er hyllene fylt med manualer for alt mulig av sykehusutstyr. Hyller og skuffer er fylt med reservedeler, skruer og muttere. Og det er mange gamle deler rundt omkring, som ifølge hjelpemann Bernt kan komme til nytte en vakker dag.

Design i verdensklasse

Reparasjoner er likevel ikke det eneste som foregår i dette verkstedet. Reparatøren Kjell er stolt over å også ha vært med på å utvikle plast-rullestolen Easy Roller, som brukes på UNN.

– Dette har vært et samarbeid med flere, blant annet Bård Ekre, som står bak designen av sportsbilen Koenigsegg. Man ville den gang ha en driftssikker og vedlikeholdsfri rullestol som kunne brukes ved MR-maskinen, i terapi-bad og i sikkerhetskontrollen på flyplasser. Stolen er gjennomgående laget av plast. Dermed er den også rustfri, forteller han.

Så om Kjell og Bernt ikke får så mye å gjøre med disse stolene å gjøre trilles det stadig annet arbeid inn til dem i sidekorridoren på A4.

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.