Kjell Fyhn i vante omgivelser omgitt av en CT-maskin på røntgenavdelinga ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

Runder av UNN-karrieren på Elland Road og Anfield

Kjell Fyhn i vante omgivelser omgitt av en CT-maskin på røntgenavdelinga ved UNN Tromsø. Foto: Per-Christian Johansen

Gjennom nesten 40 år har radiograf Kjell Fyhn (66) «fotografert» tusenvis av kropper fra topp til tå. Som innledning på pensjonisttilværelsen får han med seg gode kolleger fra røntgenavdelinga ved UNN Tromsø til Leeds og Liverpool. For å se fotball.

Blant ansatte på mange avdelinger har Kjell Fyhn vært en trivelig og god kollega gjennom mange år. I forbindelse med avslutningen har mange vært innom og tatt farvel. Foto: Hege Hansen
Onsdag denne uken hadde Fyhn sin siste arbeidsdag. Da sto kolleger fra mange UNN-avdelinger i kø for å ta bilder og gi klemmer til en trivelig medarbeider gjennom mange år.

Og ikke alle slipper taket umiddelbart. «Tippelauget Storgevinst» – bestående av kompiser blant de ansatte på røntgenavdelinga – satte torsdag morgen kurs for England. Der skal de i helgen oppleve Fyhns favorittlag Leeds i jakten på Premier League-opprykk mot Millwall på Elland Road, samt se Liverpool–Tottenham på Anfield.

– Det blir en fin avslutning på nesten 30 år ved UNN Tromsø. Jeg begynte som radiograf på Strandveien, og var med på flyttingen til Breivika i 1991. Det har vært en fantastisk flott tid, der jeg har hatt mange gode kolleger, sier Kjell Fyhn.

Startet som portør

Karrieren i helsevesenet har vart enda lengre. Den opprinnelige trønderen startet som portør og ambulansemedarbeider ved sykehuset i Harstad på slutten av 70-tallet. Også der ble han med på flyttingen fra gammelt til nytt sykehus.

Radiografutdanningen tok han på yrkesskolen i Breivika (Tromsø), noen år før utdanningen fikk høyskolestatus. Deretter ble det åtte år ved Kongsberg sykehus.

Kollegene på røntgenavdelinga brukte siste arbeidsdag for Kjell Fyhn (nummer to fra venstre) til å organisere en "selfie" av gjengen. Foto: Per-Christian Johansen

– Det var et lite sykehus, der jeg fikk mye ansvar og lærte mye av legene som jobbet der, sier radiografen, som kommer fra Løkken verk i Meldal kommune i Sør-Trøndelag.

Som nyutdannet radiograf ble arbeidet gjennomført med gammeldags utstyr. Fremkalling og produksjon av røntgenbilder foregikk i mørkerom. Nå er alle prosedyrer digitalisert, og avansert diagnostikk analyseres på dataskjermer.

Mammografiradiograf

Ved UNN i Breivika (den gang RiTø) ble han den første mannlige mammografiradiografen på 90-tallet. Han har vært veileder og lærer for studenter, og har de siste årene også vært en del av operasjonsteamene som utbedrer utposinger på hovedpulsåra i bryst-/mageregion (aortaaneurisme), samt løser opp blodpropper i føtter, armer eller hode.

– Da er vi med på operasjoner der radiografens oppgave blant annet er å sette kontrastvæske som benyttes til å identifisere utposingene eller blodproppene. Så ja, radiografyrket har vært i en rivende utvikling, sier Fyhn.

Han har mange gode minner fra UNN-tiden. Og nevner blant annet internavisen «mAs» som var etterspurt i hele sykehuset en periode på 1990- og 2000-tallet, med Fyhn som redaktør.

Radiograf-faget har vært gjennom en rivende utvikling de knapt 40 årene som Kjell Fyhn har jobbet med røntgen. Denne type bilder er byttet ut med digitale fremvisninger. Foto: Per-Christian Johansen

Han minnes også innsamlingsaksjonen for en av de første MR-maskinene ved UNN.

– I etterkant kom det en mann innom og forlangte MR-røntgen, uten henvisning. Han hadde bidratt til innsamlingsaksjonen og mente det var god nok grunn til å få tatt MR, smiler Fyhn.

Snøscooter og friluftsliv

Utviklingen innen yrket har imidlertid ikke bare vært positiv. Spesielt ikke etter at den nye Helseforetaksreformen kom på tidlig 2000-tallet.

– Internt er radiografene nå blitt spredt i ulike seksjoner. Da har vi mistet litt kontakten med hverandre, og arbeidsmiljøet er blitt mer splittet. Så kanskje er det like greit å trekke seg tilbake nå, sier 66-åringen.

Farvel tar han altså med helgens fotballtur, blant annet med Liverpool-fansens legendariske «You never walk alone» på Anfield søndag ettermiddag. Til sommeren flytter den ferske pensjonisten til Alta, der kona opprinnelig kommer fra.

– Da blir det vel snøscooter, og nyte friluftslivet med jakt og fiske. Så har jeg en svigersønn som driver en Rema 1000-butikk. Der får jeg kanskje bidra litt innimellom, slutter Kjell Fyhn.

Pingvinavisa Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert.